Laserul poate opri caderea dintilor. Tratament si preventie. Ozonoterapia.
Caderea dintilor este una dintre temerile cele mai mari ale pacientilor. Se intampla din mai multe cauze, cum ar fi :
- caria dentara cu complicatiile ei
- traumatisme dentara
- boala parodontala
Uneori, lipsa unui dinte nu este cauzata de cele enumerate mai sus, ci de lipsa congenitala a mugurelui dentar. Aceasta afectiune se numeste anodontie si este din ce in ce mai des intalnita.
Din fericire, acum exista mai multe metode prin care caderea dintilor poate fi prevenita. Deoarece preventia este cel mai bun tratament.
Laserul dentar este cea mai noua tehnologie introdusa in domeniul stomatologiei. Cu ajutorul lui putem realiza foarte multe manopere, atat din chirurgie cat si al terapiei cariilor. Dar una dintre cele mai importante manopere pe care le realizam este tratamentul parodontopatiei(parodontoza), principala cauza pentru pierderea dintilor.
Cu ajutorul lui, putem realiza tratamente minim-invazive, extrem de precise si mai ales nedureroase.
Caderea dintilor, din cauza cariei si a bolii parodontale, nu se intampla de pe o zi pe alta. Este un proces de lunga durata care diagnosticat corect si din timp poate stopa evolutia.
De aceea, este extrem de importanta vizita la stomatolog o data la 6 luni si ori de cate ori exista depistam o modificare la nivel dentar sau gingival.
Afectarea parodontala
Unul dintre primele simptome, care ar trebui sa ne ridice un semnal de alarma si sa ne conduca direct la un medic stomatolog este sangerarea gingivala. O gingie sanatoasa nu sangereaza, decat daca este traumatizata direct de folosirea incorecta a mijloacelor de igiena.
Sangerarea gingivala este primul semn de parodontoza si indica o inflamatie cauzata de prezenta placii bacteriene si a tartrului. Aceasta afectiune poarta numele de gingivita, care poate fi acuta sau cronica.
De la gingivita la parodontoza este un pas foarte mic, daca este ignorata si nu este gasita cauza si apoi tratata corespunzator.
Tratamentul afectiunilor parodontale
In linii mari, tratamentul pentru gingivita si parodontoza este acelasi, deoarece aceste doua afectiuni au aceiasi cauza determinanta, diferenta legata de durata tratamentului si uneori de numarul de sedinte.
- Igienizare profesionala : detartraj ultrasonic, periaj profesional si air-flow
- Spalaturi cu solutii antiseptice
- Schimbarea stilului de viata si alimentar
Tratamentul cu laser este minim invaziv, fara efecte adverse, actionand doar pe tesutul afectat, de aceea de cele mai multe ori nu este necesara anestezia, pacientul putandu-si continua ziua in mod normal. Se poate folosi la orice tip de pacient, inclusiv femei insarcinate sau care alapteaza, precum si la pacientii care sufera si de alte afectiuni de ordin general. De aceea, il putem numi patient-friendly.
In functie de gravitatea afectiunii, se decide numarul de sedinte de tratament. Uneori este necesara o singura sedinta, mai ales daca pacientul respecta indicatiile date de medic.
- Ozonoterapia
Pe langa tratamentul cu laserul, se recomanda ozonoterapia. Aparatul foloseste ozonul, o molecula de trei atomi de oxigen, care este un puternic antioxidant si dezinfectant, omorand bacteriile, virusurile si celule afectate, deci are efect antibacterian, antiviral si antifungic.
Cu ajutorul lui, se influenteaza imunitatea, astfel incat efectul tratamentului cu laserul este mult imbunatatit, prin distrugerea celulelor bolnave si stimularea celor sanatoase.
- Stimularea imunitatii
Pe langa tratamentul efectiv din cabinetul stomatologic, este nevoie ca pacientul sa isi stimuleze imunitatea, astfel incat propriul organism sa lupte impotriva filmului bacterian. Pentru asta se administreaza vitamine si minerale pe cale generala, in cure de cate 3 luni.. Deoarece, boala parodontala apare si pe fondul unei imunitati scazute este foarte important ca dupa tratament, pacientul sa aiba un regim de viata sanatos.
Caria dentara
Asa acum am spus mai sus, caderea dintilor nu este doar din cauza bolii parodontale, ci si din cauza cariei dentare. De aceea, ea trebuie tratata inca din stadiile incipiente. Cu cat este tratata din timp, cu atat riscul de a aparea complicatii este minim. Din fericire, acum se poate trata aproape orice carie dentara fara anestezie si fara durere cu ajutorul laserului dentar, care are avantajul si de a steriliza cavitatea nou formata astfel incat procentul de aparitie a cariei secundare si marginale este mult mai mic.
O carie netratata la timp se poate complica cu afectarea pulpei dentare si mai apoi cu risc de fractura a peretilor si astfel pierderea dintelui.
Preventia
Pentru a preveni aparita oricarei probleme stomatologice este necesara o vizita la medicul stomatolog o data la minim 6 luni pentru o igienizare profesionala, precum si o igiena buna.
Autor:
Madalina Dobre
Medic stomatolog generalist