LASERUL IN CHIRURGIA DENTARA

Data

Cuprins

Reconturarea gingivală estetică și alungirea coronara

 

Odată cu apariția laserului cu diode, mulți medici aleg să includă optimizarea esteticii gingivale ca parte a tratamentului ortodontic  sau odontal, în timp ce gingivectomia convențională  este asociată cu durere, disconfort și sângerare.

 

Expunerea dinților neerupți și parțial erupți la copii

 

Un dinte afectat sau parțial erupt poate fi expus pentru lipire prin îndepărtarea conservativă a țesuturilor, permițând poziționarea rezonabilă a unui suport sau buton. Are avantajul că nu există sângerări, nu doare este foarte bine suportat de micii nostri pacienti si se poate plasa imediat un brecket ortodontic pentru tractiunea dintelui daca este nevoie spre deosebire de descoperirea clasica cu bisturiul unde exista sangerare si durere post operatorie, iar daca este nevoie de aplicat brecket trebuie amanat pentru alta sedinta.

 

Îndepărtarea țesutului inflamat, hipertrofic și a îndepărtării țesuturilor diverse

 

Zonele izolate de hipertrofie tranzitorie / inflamare a țesuturilor pot fi ușor excizate cu laserul cu diodă fără recomandare de specialitate. Laserul cu diode este, de asemenea, foarte util pentru o serie de aplicații izolate, cum ar fi, îndepărtarea țesutului pentru mini-șuruburi, arcuri și aparate, ,precum și pentru înlocuirea unui zone de țesut, dacă este necesar, toate fara durere si cu o recuperare post operatorie foarte rapida.

 

Frenectomii

 

Un fren lingual inalt sau proeminent poate crea mari probleme copilului deoarece impiedica pronuntarea corecta a unor sunete fapt ce are consecinte grave si uneori foarte greu de remediat dupa ce copilul a crescut. Atunci când este indicat, frenectomia asistată cu laser este o procedură simplă care se efectuează cel mai bine in perioada de crestere a copulului Laserul permite excizia frenului fără durere, fără sângerări, suturi sau pansamente chirurgicale și fără a fi nevoie de îngrijiri speciale postoperatorii.

 

Repararea și regenerarea nervilor

 

S-a observat că terapia cu nivel scăzut cu laser reduce producția de mediatori din nervii răniți și promovează maturarea și regenerarea neuronală după rănire. Aplicarea directă a acestei tehnici la stomatologie a dat rezultate pozitive în promovarea regenerării țesutului nervului alveolar inferior, deteriorat în timpul procedurilor chirurgicale.

 

Durere postoperatorie

Studiile recente au aratat ca folosirea laserului este eficient pentru combaterea durerii după tratamentul canalului radicular și durerea post-extracție.

Tratarea periimplantitelor

Cea mai moderna metoda de tratatament a infectiilor din jurul implanturilor  este cu laserul. Studiile sugerează că tratamentul periimplantitei asistat cu laser CO2 nu cauzează daune termice suprafețelor implantului, creează o cantitate mult mai mare de os restabilit la contactul implantului decât tratamentul periimplantitei convențional neasistat cu laser  și, prin urmare, poate să fie utilizat pentru sterilizarea implantului cu rezultate remarcabile.

 

Decapisonarea cu laserul (h2)

Decapisonarea este o procedura care consta in excizia mucoasei gingivale care acopera molarul 3 pentru a-i permite acestuia sa erupa normal pe arcada. Clasic decapisoarea se efectueaza cu bisturiul dar aceasta metoda are multe dezavantaje printre care enumeram sangerarea, durerea postoperatorie si timpul mai lung de vindecare.  Decapisonarea cu laser nu numai ca este nedureroasa dar practic nu exista sangerare, timpul de vindecare este mai mic si rezultatele mai bune.

Mai Multe
articole