Laserul dentar – studiu de caz in timpul pandemiei COVID19

Data

Cu totii am trecut print-o perioada dificila pe intreg parcursul pandemiei. Am fost afectati atat emotional, cat si financiar. Cu mic, cu mare am trait momente de incertitudine, nedreptate si chiar anxietate pentru multi dintre noi. 

Panica ce a fost instalata peste intreaga lume, ne-a facut sa ne gandim la ceea ce e mai important pentru noi si pentru cei dragi, sănătatea. Au fost momenete cand nu puteai sa ai acces la nici un serviciu medical stomatologic, urgentele putand fi tratate doar in cateva centre medicale ,dar care nu puteau face fata cerintei. 

Din fericire, alaturi de echipa clinicii LifeDentalSpa, am putut oferi ajutorul nostru pe aproape tot parcursul pandemiei. Am tratat foarte multi copii, însă cazul unul dintre ei mi-a ramas mai mult intiparit in minte. 

Un baietel de 5 ani, a intrat speriat in cabinet, teama si anxietatea i se citeau pe toata fiinta. Era pentru a doua oara intr-un cabinet stomatologic, prima experienta nu fusese dintre cele placute. Vazandu-ma costumata altfel decat era el obisnuit i-a starnit putin curiozitatea, costumul meu de astronaut l-a mai domolit. 

In cele din urma ne-am imprietenit si am reusit sa-i prezit toate instrumentele mele, ce urmau sa-l ajute sa scape de durere. 

Teama cea mai mare i-o producea freza, din explicatiile parintilor, insa tratarea cariilor cu ajutorul laserului l-a facut sa uite de bazaitul incomod si vibratiile produse de catre freza in timpul tratamentelor clasice. 

Laserul are marele avantaj de a putea indeparta caria dentara doar prin utilizarea razei luminoase laser si a apei. Plus ca pe timpul starii de urgenta nu se putea utiliza freza din cauza aeroslilor produsi, asa ca laserul prin cantitatea scazuta de aer aerosolizat mi-a oferit sansa de a putea trata carii grave, profunde si pe timpul pandemiei. Poate fi recomandat tuturor pacientilor, orice manopera laser fiind in normele Organizatiei Mondiale a Sanatatii,(OMS) anti Covid-19. 

Durerea si anestezia in timpul tratamentului cariilor cu laserul nu mai exista. Senzatia de incalzire a dintelui din timpul frezarii fiind eliminata. El ajuta la indepartarea dentinei alterate si la prepararea cavitatii pentru obturatia coronara definitiva. Deoarece ele emit un fascicul puternic de energie, au rol bactericid, sterilizand cavitatea astfel probabilitatea de a dezvolta o carie secundara fiind foarte scazuta. 

G. – băiețelul despre care povesteam, a fost extrem de uimit de confortul creat de tratamentul cu laserul, s-a relaxat si am putut exciza polipul pulpar ce ii afectase intregul dinte de lapte, laserul Erbium, cel cu care putem trata cariile, poate fi folosit cu usurinta si in cazul remodelarii unei gingii, indepartarii unui polip pulpar, fara anestezie. 

De aceste tratamente poate beneficia orice pacient, neavand nici o contraindicatie. Chiar si femeile insarcinata se pot bucura de un tratament fara anestezie si fara durere. 

Sedinta s-a finalizat cu un pansament si o noua prietenie. Ne-am revazut dupa incetarea starii de urgenta, fiindca stadiul in care se alfa dintisorul lui nu mai reprezenta o urgenta, asa ca am avut de asteptat. 

Următoarea vizita a decurs mult mai facil, G. fiind deja familiarizat cu noile tehnici si increderea capatata in prima sedinta si- a spus cuvantul. Cei mici , sunt cei mai sinceri si critici pacienti. 

Cariile dintilor de lapte pot parea ca nu pun probleme, cei mai multi parinti gandindu-se ca oricum se vor schima, ce rost are sa-i mai tratam. Total eronat! O dentitie temporara netratata la timp poate provoca dureri dentare, infectii si perturbarea dintilor definitivi. 

De aceea vizitele periodice , la 6 luni, au menirea de a preveni ulterioarele probleme dentare. 

Printre cauzele evolutiei rapide a cariilor la dintii temporari, se pot enumera: 

  • Structura dentara – smaltul fiind mai poros decat cel al dintilor definitivi, caria dezvoltandu-se mult mai rapid, „infloreste”.
  • Izolarea precara in timpul tratamentului, plomba putand sa cada mult mai repede decat a unui adult. 
  • Materialele utilizate pentru „plombe” sunt diferite. 
  • Slaba cooperare a celui mic, ducand la insuficienta unui tratament. 

Cea mai eficienta metoda de a scapa de durere, sedinte prelungite si planuri de tratament costisitoare, ramane preventia. Pentru unii dintre noi, aceasta pandemie mondiala a fost o lectie de viata, de a ne reconfigura principiile, stilul de viata si a pune sanatatea pe primul loc!

Mai Multe
articole