Laserul dentar constituie o tehnologie moderna, in special in Romania. El a fost inventat in urma cu 60 de ani insa a necesitat multi ani pentru perfectionare. In continuare este o tehnologie greu accesibila medicilor datorita:
- pretului ridicat al aparaturii comparativ cu instrumentarul clasic
- studiului aprofundat al unei tehnologii despre care, la finalul facultatii, proaspatul absolvent nu stie mai nimic
Toate acestea, fac ca laserul dentar sa isi croiasca greu pe piata stomatologica.
Exista doua mari clase de lasere:
- laserul dioda, folosit in mod special pentru tratamente parodontale si albiri dentare;
- laserul din familia Erbium, folosit in mod special in tratamentul cariilor.
Desigur, ca pe masura ce medicul aprofundeaza tehnologia laser, acesta reuseste sa faca mult mai multe manopere si sa I le propuna pacientului pentru a ii face mai placuta experienta la stomatolog.
Pacientii adulti din ziua de astazi, din Romania, sunt pacientii copii de acum 30-40 de ani. Pe vremea comunismului, nu exista acces la instrumentar, materiale si empatie pentru a trata pacientul in mod corespunzator. Multe dintre manopere, inclusiv cele dureroase (extractii, tratamente de canal) se realizau fara anestezie, ceea ce a facut ca multi pacienti sa fie reticenti sau chiar sa aibe o fobie pentru medicul stomatolog, cabinetul de medicina dentara, inclusiv pentru mirosurile din cabinet, pe care din punct de vedere psihologic le asociaza cu durerea.
In ziua de astazi, manoperele la stomatolog se fac cu anestezie, materialele sunt performante si se acorda o mare atentie tratamentului psihologic al pacientului. Acestea si pentru ca medicii poarta pe umeri povara insuccesului emotional din trecut. Daca pacientul isi gaseste medicul potrivit si comunicarea este buna, aceste traume pot trece in timp, favorizand o buna relatie medic-pacient.
Dar ce ati spune daca viitorul este reprezentat de manopere fara anestezie, fara ac si fara injectare?
Laserul dentar ofera posibilitatea efectuarii unei game ample de manopere care in trecut erau chirurgicale si care acum se fac fara incizie, fara anestezie si mai presus de toate fara durere.
Avantajele laserului stomatologic:
- ofera o manopera fara durere si fara anestezie
- pacientul poate continua rutina zilei, fara a necesita repaos sau fara sa fie nevoit sa isi aranjeze programul in functie de momentul in care trece anestezia
- se pot trata carii fara durere si fara anestezie, indiferent de localizare sau profunzime. Zona curatata beneficiaza de efectul bactericid al laserului ceea ce inseamna ca riscul aparitiei unei carii secundare (pe sub plomba) este mult mai mic. Asta se traduce prin reinterventii mai rare ceea ce pastreaza structura dentara sanatoasa si bani economisiti pe termen lung
- dintele va fi racit constant ceea ce inseamna ca riscul afectarii nervului pe termen lung este mult mai mic, cu sanse minime de a se ajunge la tratament de canal din cauza iritarii nervoase, ceea ce se traduce prin bani economisiti pe termen lung
- tratamente parodontale (in caz de gingivita si parodontita marginala sau parodontoza cum este cunoscuta de pacienti) eficiente, fara durere si fara anestezie, cu risc de a ajunge la o interventie chirurgicala mult diminuat. In plus laserul este mai eficient, comparativ cu metodele clasice, evolutia si prognosticul sunt mult imbunatatite, ceea ce se traduce prin bani economisiti pe termen lung.
- albirea dentara realizata cu laserul are risc de sensibilitate post manopera mult scazut. Asta inseamna de fapt ca nervul nu este afectat. Manopera se realizeaza intr-o singura sedinta de 20 de minute, fata de 3 sedinte de 30-45 minute cum este in cazul albirii clasice. Deci, bani economisiti.
Atunci cand pacientul alege un tratament medical, este necesar sa ia in calcul ce primeste de banii platiti.
In cazul laserului, pacientul primeste :
- un tratament calitativ
- un tratament trainic in timp
- sanatatea dintilor
Si nu in ultimul rand, respect pentru dinti si gingii, plus o experienta placuta asa cum este firesc sa se intample in cazul unui tratament stomatologic.