Scopul medicinii este sa evolueze in timp. Fie ca vorbim despre materiale, aparatura sau tehnici de lucru, ele sunt in continua evolutie. La fel se intampla si in cazul stomatologiei. Aceasta a avut o evolutie uimitoare in ultimele sute de ani. Daca la inceput, extractiile dentare erau singurele manopere care se efectuau cu clesti clasici, in pietele publice, fara nicio norma de igiena si protezele mobile care erau confectionate din dinti naturali, doar pentru regi si mai marii tarilor, astazi situatia este cu totul diferita.
Stomatologia moderna
Stomatologia moderna inseamna, de fapt, incercarea de a pastra dintii naturali,de a se efectua reparatii multiple pentru a persista cat mai mult pe arcadele dentare. Sigur ca exista cazuri in care dintii sunt irecuperabili si este nevoie de implanturi. Insa targetul actual ramane mentinerea dintilor naturali pe o perioada cat mai indelungata.
Cea mai frecventa patologie dentara este reprezentata de carie. Aceasta afecteaza majoritatea populatiei la un moment dat. Ea apare datorita neigienizarii corecte si la intervalele indicate.
Cand spun igienizare, ma refer la doua aspecte:
-igienizarea zilnica, acasa, dimineata si seara, cu periuta de dinti si un mijloc de curatare interdentar care poate fi reprezentat de dus bucal, periute interdentare, ata dentara (recomandarea celei mai bune metode de igienizare interdentara o face medicul stomatolog curant in functie de o serie de factori)
–igienizarea periodica realizata de medicul stomatolog – aceasta este in general indicata la fiecare 6 luni, insa poate varia (medicul va recomanda intervalul necesar fiecarui pacient). Aceasta cuprinde detartrajul, periajul si air-flow-ul.
Daca cele doua nu sunt respectate, inevitabil, in cavitatea bucala va creste incarcatura bacteriana care va duce la aparitia cariilor.
Solutii pentru tratarea cariilor
Cariile au doua solutii de tratament:
-prin metoda clasica – caria dentara va fi curatata cu ajutorul turbinei cu freze;
-prin metoda moderna – cu ajutorul laserului.
Tratare carii laser – metoda aceasta este nedureroasa, nu se efectueaza anestezie – aspecte placute pacientului. Mai mult de atat, acesta ofera o serie de avantaje medicale:
- Deoarece nu se bazeaza pe principiul frezarii (ca o “pila”), laserul actionand la distanta de dinte, nu raman resturi contaminate de carie care ulterior vor dezvolta caria secundara. Riscul de aparitie a unei carii secundare este mult diminuat ceea ce inseamna ca interventiile pe dintele respectiv sunt mai putine, deci o mai mare viabilitate a dintelui.
- Laserul are capacitatea de a indeparta doar caria, fara a intra in tesut sanatos, ceea ce inseamna ca ramane mai mult din dintele sanatos.
- Nu doare deoarece nervul nu sufera diferente de temperatura sau presiune, deci nervul va fi protejat pe termen lung
Tratamentul cu laser este deci indicat nu doar pentru ca este nedureros, ci in special datorita multiplelor avantaje medicale pe care le are si care fac ca aceasta tehnologie sa evolueze atat de mult.
Stim cu totii ca durerea de dinte este una din cele mai mari pe care omul o poate experimenta. Daca este vorba despre o carie dentara, aceasta se va trata cu laserul fara durere si fara anestezie. Daca insa este afectat nervul, este nevoie de tratament de canal. Si in acest caz, laserul este indispensabil.
Dupa tratamentul clasic de canal, zona va fi dezinfectata cu ajutorul laserului pentru a ii oferi tratamentului o sansa cat mai mare de succes pe termen lung.
Tratamentul cu laserul stomatologic
Tratamentul laser se face in aproape orice manopera in clinica stomatologica. Aici vorbim despre:
-
Carii cu laserul dentar
-
Probleme parodontale
-
Tratamente de canal
-
Diferite dureri din sfera oro-maxilo-faciala
-
Excizii, gingivectomii
-
Albiri dentare
Toate acestea se efectueaza fara durere si fara anestezie, cu vindecare rapida si cu riscul aparitiei infectiilor mult diminuat datorita efectului sau antibacterian. Studiile au demonstrat ca folosind laserul in chirurgie a scazut incidenta infectiilor si a administrarii antibioticelor.
Acest ultim aspect deosebit de important in conditiile in care exista o adaptare a bacteriilor la antibiotice, acest lucru insemnand ca antibioticele nu mai sunt la fel de eficiente ca in trecut. Ba mai mult, exista bacterii rezistente la orice tip de antibiotic ceea ce este deosebit de grav pentru pacientul respectiv. Asa incat, eu evit cat de mult este posibil administrarea antibioticelor, folosind laserul.