Sigur ca da. Termenul „afecteaza” poate fi folosit in sens pozitiv sau negativ. Asa incat, da, laserul are un efect pozitiv asupra gingiei, folosit in mod corect.
Laserul dentar stomatologic are multiple utilizari asupra gingiei:
- tratamente parodontale – pentru gingivita sau parodontoza (parodontita marginala)
- excizii de formatiuni tumorale
- gingivectomii
Cele mai frecvente tratamente pe care le ofer gingiei sunt cele din domeniul parodontologiei
Studiile spun ca in jur de 80% din pacientii romani au probleme parodontale de diferite grade de afectare. Cauza? Placa bacteriana acumulata pe suprafata dintilor neindepartata acasa, prin periaj, de 2 ori pe zi si in cabinet la maximum 6 luni (sau in functie de nevoile pacientilor).
Din pacate, multi ani nu a fost facuta educatie medicala sau de preventie, cu atat mai putin in domeniul sanatatii orale. Asa incat, multi dintre adultii de astazi nu stiu sa isi ingrijeasca dintii si nici nu stiu sa-si educe copiii pentru ingrijirea cavitatii bucale.
Pacientii vin deseori la stomatolog atunci cand ii doare sau ii deranjeaza ceva. Si nu la prima durere. Ei rezista. Vin cand nu mai trece durerea cu medicamente antiinflamatorii sau cu alte remedii sau se umfla.nAsta se intampla mai rar de 6 luni, deci sunt multe probleme care se aduna, asa incat, timpul si costurile pentru rezolvarea problemelor sunt augmentate.
De cele mai multe ori se incepe tratamentul cu urgenta pentru care a venit pacientul.
Urmeaza igienizarea (detartraj, periaj si air-flow) si analizarea parodontiului (tesutul care inconjoara si “tine” dintele in os si gingie). Apoi, dupa ce ma asigur ca structura este sanatoasa, voi putea incepe sa rezolv restul problemelor dentare .
Boala parodontala este impartita in doua mari categorii:
- Gingivita – daca este afectata doar gingia.
Aceasta sangereaza (de cele mai multe ori inconstant si pe o durata lunga de timp, chiar si ani de zile) – sangerarea poate fi la periaj sau spontan (pacientul se trezeste cu sange in gura).
Gingia poate fi modificata de culoare – mai rosie sau chiar vinetie.
Gingia poate fi modificata de textura – este umflata, inflamata si lucioasa
Gura are un miros neplacut, specific. In majoritatea cazurilor, mirosul neplacut al gurii este din cauza tartrului si a bolii parodontale, decat din stomac, asa cum multi pacienti au impresia
- Parodontita marginala – sau parodontoza cum este cunoscuta de pacienti – sunt afectate atat gingia, cat si osul care sustine dintele.
Pe langa modificarile de mai sus, se mai observa:
- Retractia osului – radiologic
- Pacientul vede gingia ca “se lasa”
- Apar leziuni la nivelul dintilor, in apropierea gingiei
- Mobilitatea dintilor – in diferite grade.
Cu cat boala este mai avansata, cu atat mai dificila este recuperarea. In cazul gingivitei, pacientul isi revine in intregime. Daca incepe sa fie si osul afectat, deci sa se transforme in parodontoza, boala poate fi doar tinuta sub control si stopata evolutia bolii. Osul nu mai creste, dar se vede imbunatatirea sanatatii tesuturilor sustinatoare ale dintilor.
Laserul dentar
Laserul are capacitatea de a dezinfecta spatiul parodontal sau de a indeparta tesutul infectat de bacterii pentru a favoriza vindecarea. Aceste deziderate se pot obtine cu ajutorul mai multor tipuri de lasere. Pentru a obtine rezultate insa, este nevoie de multa rigoare din partea pacientului. El va trebui sa schimbe obiceiurile care l-au facut sa ajunga la boala parodontala.
Primul pas este rigoarea igienei. Pacientul va fi instruit sa se spele corect pe dinti (ca tehnica si recurenta), sa foloseasca dusul bucal pentru suprafețele interdentare.
Apoi, alimentatia va fi mai atent monitorizata. Pacientul va manca fructe si legume proaspete care, prin mestecare, curata suprafete dintilor. Va scadea cantitatea de zahar consumata (aceste bacterii cauzatoare de boala parodontala se hranesc cu zahar)
Pacientii fumatori vor trebui sa scada cantitatea de tigari consumate pe zi cat de mult posibil pana la renuntarea completa. Tigarile contin substante care fac sa nu existe sangerare gingivala. Acest lucru inseamna doua lucruri:
- pacientul nu stie ca exista o problema gingivala pentru ca nu sangereaza
- pacientul se va vindeca mai greu deoarece sangele este cel implicat in vindecare. Unde nu este sange suficient, nu este vindecare.
Pentru a verifica daca aceste reguli sunt respectate, voi chema pacientul la igienizari mai des decat a facut-o pana atunci. Pe parcurs vom corecta si eventualele probleme pe care nu a reusit pacientul sa si le insuseasca.
Dupa ce tesuturile care „tin” dintele sunt vindecate, se poate trece la remedierea restului problemelor dentare