Pacientii nu stiu inca foarte multe despre laser dentar. Multi dintre ei nu stiu ca bisturiul si turbina cu freza au o alternativa mai sanatoasa, mai conservatoare si cu o vindecare mai buna in imaginea laserului.
Tehnologia este veche, primele lasere dentare au fost create in 1960. Laserul ca tehnologie este si mai vechi insa abia in 1960, cercetatorii au reusit sa adapteze tehnologia pentru zona stomatologiei. La inceput, laserul dentar este o masinarie uriasa care ocupa o intreaga camera si zgomotul pe care il facea era foarte mare. El consuma o cantitate mare de energie electrica si era greu de adaptat practic pentru un cabinet stomatologic.
Anii au trecut, cercetarile au continuat pana in ziua de astazi, cand aparatele au ajuns sa fie de dimensiuni mult mai mici si zgomotul eliberat sa fie infim fata de inceputuri. Fiind o tehnologie in continua dezvoltare si deoarece instruirea medicilor pentru a ajunge sa stie cum sa utilizeze diferitele tipuri de lasere este scumpa si consumatoare de timp, el penetreaza greu pe piata. Este adevarat ca se vede o imbunatatire in ultimii ani, din ce in ce mai multi medici afla despre lasere si la randul lor il promoveaza pacientilor.
Ideea este ca pacientii sa afle ultimile noutati ca sa poata lua o decizie informata despre ce isi doresc sa primeasca. Ei nu au de unde sa afle despre laser de exemplu daca medicul nu ii spune si nu este el, la randul sau, informat.
Pacientii cauta o experienta placuta in cabinetul stomatologic. Ei vor sa primeasca un tratament corect medical, dar dincolo de asta ei cauta tratament fara durere, cauta empatie si cauta sa se simta bine si confortabil.
Tratamentul laser le ofera pacientilor exact ceea ce ei cauta:
- tratamente fara durere
- tratamente fara anestezie
- tratamente placute
- se evita zgomotul turbinei, acela care de cele mai multe ori i-a marcat in copilarie, fiind motivul pentru care multi din adultii de astazi evita sa se prezinte la medicul stomatolog
- tratamente conservative, fara efecte adverse
- tratamente care se pot efectua inclusiv pacientilor cu boli grave, cu patologii de coagulare a sangelui, cu patologii cardiace, pulmonare
- tratamente placute pentru copii
- tratamente potrivite femeilor insarcinate si care alapteaza
Toate aceste nevoi ale pacientilor au facut ca din ce in ce mai multi medici sa constientizeze ca trebuie sa ofere pacientilor o alternativa si sa vina la cursuri care sa le trezeasca apetitul pentru aceasta tehnologie uimitoare.
O sa enumar o parte din tratamentele laser pe care eu le efectuez in cabinet. Insa, cu siguranta, vorbind impreuna cu pacientul in timpul consultatiei, o sa descoperim impreuna si alte intrebuintari ale laserului care sa va faca experienta la medicul stomatolog sa o priviti cu placere:
- tratarea cariilor cu laserul
- tratarea bolilor parodontale (gingivita si parodontoza) cu laserul
- indepartarea tesutului patologic
- gingivectomie
- albire dentara laser
- terapii antidurere, indiferent ca vorbim despre sensibilitate dentara, durere la nivelul articulatiei temporo-mandibulare, dureri nevralgiforme
Exista cateva caracteristici general valabile atunci cand vorbim despre tehnologia laser:
- ofera tratament laser fara durere
- ofera tratament laser fara anestezie
- tratament conservativ (ex: se indeparteaza doar caria, ramanand astfel testutul sanatos neatins)
Tratamentul laser ofera asadar, nu doar o experienta placuta si nedureroasa, insa este cel mai sanatos mod de a trata carii, boli parodontale si de a efectua albirea dentara.
Albirea dentara in mod normal poate afecta suprafata dintilor si are ca efect secundar durerea in timpul procedurii de albire sau dupa ce se termina albirea. Albirea dentara laser este indicata tuturor pacientilor, indiferent de varsta sau sex (pacientii trebuie sa aibe peste 18 ani si femeile sa nu fie insarcinate). Ea ofera un zambet placut si stralucitor, pacientii au mai multa incredere in ei si viata sociala se imbunatateste.
Gura impreuna cu dintii ofera prima impresie celor din jurul nostru. Daca dintii sunt curati, sanatosi si au o nuanta placuta, vom avea mai mult de castigat pe plan social, la serviciu si ofera incredere in sine ceea ce duce la imbunatatirea vietii.
Important pentru pacienti este sa stie ca exista o alternativa, sa se prezinte la un cabinet stomatologic laser, la un medic stomatolog care sa ii ofere cele mai bune sfaturi si tratamente si sa ii explice avantajele folosirii tehnologiei moderne.