Laserul dentar in urgentele stomatologice

Data

Cuprins

 Intr-o perioada de timp in care transmiterea infectiilor a devenit tema centrala a vietii fiecarei persoane, timpul cat mai scurt petrecut in afara locuintei pare cel mai important obicei. Fie ca e vorba de o urgenta stomatologica sau de un tratament periodic stomatologic, pacientii isi doresc din ce in ce mai mult sa petreaca cat mai putin timp pe scaunul stomatologic.  

Life dental spa este clinica stomatologica care foloseste Waterlaser pentru siguranta, usurinta si durabilitatea tratamentelor laser. Laserul dentar scurteaza timpul operator pentru curatarea cariilor si obturarea acestora cu material de plomba. Tesutul carios contine un procent ridicat de apa fata de tesutul dentar sanatos, astfel ca laserul vaporizeaza caria prezenta. Beneficiile laserului se refera la realizarea manoperei stomatologice, in cele mai multe cazuri fara efectuarea unei anestezii.

In cazul unei urgente stomatologice, in care pacientul acuza dureri intense iar diagnosticul este de pulpita acuta sau parodontita acuta, medicul stomatolog va realiza tratamentul de canal pentru dintele respectiv. In cursul tratamentului medicul va utiliza laserul pentru a steriliza spatiul endodontic, astfel va indeparta bacteriile de la nivelul canalelor radiculare, reducand riscul unei complicatii la acest nivel. 

Tratamentul laser se evidentiaza in rezolvarea problemelor parodontale, precum gingivita si parodontopatia. Urgentele parodontale precum abces parodontal si pericoronarita pot beneficia de asemenea de tratamentul asistat de laser. Acesta reduce simptomele dureroase, ajuta tesuturile inconjuratoare pentru o vindecare rapida si asigura comfortul pacientului.

O alta aplicabilitate a laserului dentar este utilizarea lui pentru tratarea dintilor temporari sau permanenti la copii. Se stie ca tratamentele dentare la copii necesita o atentie in plus. In primul rand cei mici au o rabdare scazuta iar acest lucru conditioneaza sedintele de tratament sa fie cat mai scurte, dar eficiente. Tratamentul laser este cel care faciliteaza rezolvarea cariilor la copii intr-un mod cat mai bland si aseptic. 

Sterilizarea laser (Laser Mouth Disinfection) are rolul de a dezinfecta cavitatea bucala prin eliminarea bacteriilor de la nivel supra si subgingival. Efectul bactericid al laserului il recomanda in profilaxia aparitiei imbolnavirilor parodontale. 

Dintre avantajele laserului amintim: 

  • Caracter minim-invaziv  – indepartarea tesuturilor este localizata strict pe zona de interes
  • Are proprietati antibacteriene si antivirale 
  • Reduce rata de aparitie a cariilor secundare 
  • Are un efect antiinflamator si hemostatic observat in proceduri precum: extractia dentara, frenectomia
  • Amelioreaza tratamentul periimplantitei 
  • Stimuleaza regenerare tisulara si grabeste vindecarea

In cazul in care ne dorim a avea dintii mai albi, atunci albirea cu laser este cea mai indicata si usor tolerata. Timpul de lucru este mai scurt fata de  albirea cu lampa, iar sensibilitatea postoperatorie este mai scazuta. 

In momente in care oamenii sunt nevoiti sa petreaca mai mult timp acasa, atunci grija fata de igiena dentara poate fi imbunatatita. Deoarece factorul bacterian este principalul responsabil de afectiunile orale este indicat ca periajul sa fie facut  dimineata si seara si sa dureze trei minute. Se va clati cu apa de gura fara alcool timp de 30-60 secunde dupa periaj.

Irigatorul bucal se va folosi macar o data pe zi pentru eliminarea resturilor alimentare de la nivel interdentar (intre dinti).

Mai Multe
articole