Laserul dentar – de la inovatie la normalitate

Data

In medicina, ca in orice alt domeniu, tehnologia evolueaza. Cercetatorii au gasit noi modalitati de tratare a mai multor afectiuni prin gadgeturi tot mai inovative, laserul fiind unul dintre ele. 

In stomatologie, laserul a avut prima aplicabilitate in 1960, asupra tesuturilor moi. Oamenii de stiinta au reusit dupa mai bine de cinci decade sa gaseasca acea varinata de laser care poate taia si tesutul dur, dintele. 

In zilele noastre laserul dentar incepe sa devina tot mai cunoscut, iar pacientii au parte de un confort sporit pe scaunul stomatologic. 

Unul dintre tipurile de lasere, folosit si in clinica noastra, are capacitatea de a combina energia cu apa si aer, proces in urma caruia rezulta o lungime de unda unica ce poate taia atat tesut moale cat si dur, dinte sau gingie. 

Si un altul de tip chirurgical, ce poate efectua cu succes manopere ce in mod clasic ar fi durat mai mult, cu o pierdere de tesut mult diminuata si fara durere. 

Tratamentele realizate cu ajutorul laserului sunt multiple:

Cariile dentare 

✓ Albire dentara 

✓ Remodelare si reconturare gingivala 

✓ Terapia gingivitei si a parodontozei 

✓ Extractii asistate laser 

✓ Sterilizarea canalelor radiculare in tratamentele endodontice 

Implantologie asistata laser 

✓ Terapia durerii 

O mare parte dintre pacienti au suferit diverse traume in timpul unui tratament stomatologic, de aici si rata scazuta in preventia dentara. La fel si lipsa educatiei orala in scoli, cu ani in urma, ambele ducand la o frica de stomatolog. 

Avantajele tratamentelor cu laser:

✓ Durata tratamentelor mult diminuata 

✓ Fara durere 

✓ Majoritatea manoperelor nu necesita anestezie 

✓ Terapii non-invazive 

✓ Vindecare mult mai rapida in cazut manoperelor chirurgicale 

✓ Efect bactericid, ce ajuta la tratarea parodontozei si a gingivitelor 

✓ Biostimulator 

Si tu probabil, te numeri printre cei care mersul la dentist nu este tocmai confortabil, din cauza senzatiei produsa de frezarea unui dinte, sau de ace, ori de o sensibilitate ulterioara tratamentului clasic al cariei. 

Iata cum te poate ajuta laserul sa scapi de aceasta fobie:

Fara anestezie si fara sensibilitate dentara. Fiind o procedura non-contact dintele nu mai resimte vibratiile produse de freza. Fascicolul laser, la o anumita intensitate, actioneaza direct asupra terminatiilor nervoase din tubulii dentinari, asigurand anestezie automata prin doua mecanisme: inchiderea tubului dentinar si anestezierea terminatiei nervoase, asfel sensibilitatea dentara este aproape nula. Pana si o carie profunda va putea fi tratata fara anestezie, medicul putand modifica parametrii laserului in functie de nevoile fiecarui pacinet. 

Durabilitate si rezistena mai mari in timp a obturatie dentare. In timpul tratametului cariei nu se mai utilizeaza substate acide pentru conditionarea ( deshidratrea) smaltului astfel incat sa se poate produce aderenta compozitului de structura dentara. Laserul producand mici microretentii aderente in smalt, lasnad o supratata deja preparata pentru aplicarea materilului de obturatie. 

Straturile dentare afectate se carie sunt mult mai sensibile la actiunea fascicolului luminii laser decat cele sanataose. In acest mod riscul de a indeparta tesut santos este foarte scazut. Tratamentul fiind unul minim invaziv. 

De asemenea avand si un efect bactericid, in momentul curatarii tesultului afectat, zona va fi sterilizata, scazand riscul aparitiei cariei secundare. 

Tratamentele parodontale pot fi realizate tot cu ajutorul laserului, prin efectul sau bactericid reusim sa indepartam bacteriile patogene din santurile gingivale si in acelasi timp regenerand si biostimuland tesutul, produce o vindecare mult mai rapida. 

Laserul dentar va deveni o normalitate, in realizarea tratamentelor stomatologice. Oricine poate beneficia de eficacitatea lui: 

✓ copiiI

✓ femeile insarcinate (neavand nici un efect advers asupra fatului) 

mămicile care alapteaza – lipsa anesteziei – ducand la facilizarea manoperelor

✓ pacienti cu un grad ridicat de anxietate 

De acum nu mai ai motive sa eviti tratamentele stomatologice. Te asteptam sa incerci si tu noua tehnologie laser!

Mai Multe
articole