Laserul dentar creste rata de succes in tratarea parodontozei

Data

Bolile parodontale sunt impartite in doua mari clase:

  • gingivita
  • parodontita marginala (sau parodontoza cum este cunoscuta publicului larg)

Cauza aparitiei bolilor parodontale o reprezinta placa bacteriana. Aceasta se depune pe dinti de indata ce am terminat periajul dentar. Este necesar a fi indepartata cel mult o data la 12 ore. Acest lucru inseamna ca periajul dentar trebuie sa se realizeze de cel putin 2 ori pe zi.

Periajul de dimineata este cel mai des efectuat, este un periaj “social”, pentru pacient avand rolul de a improspata respiratia. El, de fapt, indeparteaza bacteriile acumulate peste noapte de pe toate suprafetele dintilor. Periajul de dimineata se efectueaza inainte de micul dejun pentru ca bacteriile acumulate peste noapte sa nu fie inghitite.

Periajul de seara este cel mai rar efectuat, pacientii aducand ca argument oboseala de dinainte de culcare. Acest periaj este cel mai important deoarece curata cavitatea bucala de microbii acumulati peste zi care neindepartati, se vor inmulti peste noapte, aparand in timp tartrul si procesele carioase (cariile).

Alt aspect deseori omis de pacienti este igienizarea periodica la medicul stomatolog. Aceasta cuprinde:

  • detartraj
  • periaj
  • air-flow

Aceasta  se realizeaza, in medie, la fiecare 6 luni sau in functie de necesitate.

 

Daca aceste reguli de igiena nu au fost respectate, in timp, din cauza tartrului, apare gingivita. Aceasta are urmatoarele caracteristici:

  • gingia este inflamata, rosie, cu modificari de culoare, forma, aspect
  • gingia sangereaza la periaj sau spontan. De mentionat este ca la pacientii fumatori, sangerarea este mai rara.

Tratament gingivita –  vizeaza indepartarea microbilor si curatarea spatiului parodontal (spatiul intre dinte si gingie). Aceasta curatare poarta denumirea de chiuretaj subgingival.

Aici este momentul in care intervine diferenta intre stomatologie clasica si stomatologie moderna. 

Stomatologia moderna ofera o calitate superioara a actului medical si un confort sporit pacientului. Astfel incat, tratamentul gingivitei cu laserul presupune lipsa durerii si lipsa anesteziei, chestiuni care ofera un confort sporit pacientului si in plus, el actioneaza mai bine si mai eficient decat metoda clasica. 

Actiunea lui este in profunzimea gingiei, energia pe care o elibereaza fiind cea care va omori bacteriile aflate in profunzimea tesuturilor, oferindu-I gingiei sansa de a se vindeca, de a isi normaliza culoarea, aspectul, volumul si de a stopa sangerarea. Aceste efecte sunt aproape imediate.

Tratamentul gingivitei cu laserul este o metoda superioara din punct de vedere al efectului, rapida, fara durere si fara anestezie.

In cazul in care gingivita nu a fost tratata, bacteriile se inmultesc si avanseaza, ajung la nivelul osului de sustinere a dintilor. 

Nivelul osos scade, pacientul observa ca “s-a lasat” gingia, apare retractie gingivala, radacina incepe sa nu mai fie acoperita de os si gingie, dintii devin sensibili la rece, cald, dulce, acru si calitatea vietii pacientului scade, apare mobilitatea dintilor, de la usoara, moderata pana la avansata, ajungand sa cada singuri la un moment dat. Acestea sunt semnele si simptomele care definesc parodontita marginala (sau parodontoza). 

Spre deosebire de gingivita, parodontoza necesita un tratament mai complex, mai de lunga durata, efectuat tot cu laser stomatologic. Acesta va dezinfecta zona de bacterii, permitandu-i bolii sa nu mai avanseze. Tratamentul parodontozei si succesul nu sunt asociate cresterii nivelului osos, ci opririi in evolutie a bolii. Pentru a reusi acest deziderat, este necesara o igiena foarte buna acasa, pe termen lung. 

Dupa ce se finalizeaza tratamentul parodontal cu laserul dentar, pacientul va veni mai des la igienizari astfel incat suprafetele dintilor sa fie cat mai curate, I se va explica metoda de periaj si I se va recomanda dusul bucal. Acesta  este in masura sa igienizeze suprafetele interdentare fara a rani gingia. 

Daca prezentati oricare din semnele si simptomele de mai sus este necesar sa mergeti la medicul stomatolog cat mai repede pentru a primi tratamentul necesar in cel mai scurt timp pentru ca vindecarea sa se produca rapid.

Mai Multe
articole