Laserul dentar – alternativa pentru anestezia locala

Data

Cuprins

Teama de anestezie si  ace a existat intotdeauna ca o fobie a multora dintre oameni nu doar la medicul stomatolog ci si in alte specializari. Clinica Life Dental Spa ofera o alternativa moderna si un tratament care nu mai necesita anestezie in proportie de 90% – laserul dentar. 

Tratamentul cariei cu ajutorul laserului este o manopera non-contact, si inlocuieste cu succes freza care este neplacuta si dureroasa daca nu se foloseste anestezia. Intensitatea laserului se regleaza in functie de sensibilitatea pacientului, practic daca acesta simte durere viteza de lucru a acestuia este diminiuata de catre medic pentru a spori cat mai mult confortul pacientului. 

Raza laser are avantajul selectivitatii: ea indeparteaza preponderent tesuturile afectate, lasand integre zonele de smalt sanatos. De asemenea, daca setarea este corespunzatoare actiunii asupra tesuturilor dure (smalt si dentina), raza laser nu poate leza accidental tesuturile moi din jur (gingie, buze, obraji, limba etc.), ceea ce adauga un plus de siguranta manoperei.

Cavitatea preparata in dinte cu ajutorul laserului este perfect sterila, deoarece acesta are un efect bactericid puternic nu doar la suprafata, ci si in interiorul canaliculilor dentinari, ceea ce scade posibilitatea aparitiei cariilor marginale si secundare (pe langa si sub plomba).

 Laserul are un efect protectiv asupra pulpei dentare, deoarece nu exista riscul de supraincalzire, presiune si nici de sensibilitate locala dupa efectuarea manoperei. Unul din marile avantaje ale laserului este reducerea sângerării în timpul intervenţiilor chirurgicale datorită efectului de cauterizare instantanee asupra vaselor de sânge. 

Laserul are capacitatea de a steriliza câmpul operator datorită fasciculului puternic de energie pe care îl emite. În acest fel, riscul infecţiilor bacteriene este mai redus iar prognosticul anumitor tratamente (tratamentul endodontic, tratamentul cariilor etc.) este mai bun.

Laserul poate fi folosit in mai multe manopere stomatologice fara anestezie, tratamente parodontale, biostimulare si in completarea manoperelor chirurgicale pentru dezinfectare si recuperare rapida. 

Stomatologia laser ofera progrese majore fata de vechiile freze dentare, eliminand multe din plangerile si nemultumirile despre stomatologie. Cu toate acestea, ca in cazul oricarei tehnologii exista si anumite limitari. Laserul dentar nu poate fi folosit pentru indepartarea plombelor vechi metalice, din amalgam, nici nu poate efectua lustruirea sau modelarea obturatiei aceasta efectuandu se cu freza. 

Cel mai mare avantaj este faptul ca poate fi folosit cu succes la femeile insarcinate care pe perioada sarcinii au restrictie in efectuarea de anestezie, in cazul pacientilor imunosupresati si copii.

Mai Multe
articole