La cat timp dupa extractie se poate pune un implant?
blank

Data

Timpul de asteptare pentru inserarea unui implant

Cea mai importantă perioadă este cea de vindecare după inserarea unui implant dentar. Conform studiilor de  specialitate, un implant dentar se poate insera după o extracție în medie după un interval de minim 3 luni.

Extractia dentara poate fi un impediment in planificarea momentului inserției implantului dentar. Daca pacientul are deja un CT preextractional, acesta nu mai are valoare diagnostică deoarece modelul osos își schimbă forma si structura după extracția dentară.

Daca extracția a fost făcută de un medic specialist, care stie să conserve structurile osoase, fiind cât mai atramatică, timpul de vindecare se reduce, iar implantul se poate insera dupa minim 3 luni.

De asemnea, daca dintele a prezentat patologii periapicale sau parodontale accentuate, cu granuloame, chisturi, sau parodontopatie marginală cronică profundă severă, timpul de asteptare până la inserarea implantului crește de la 4-6 sau chiar mai multe luni, în funcție de defectul postintervențional restant.

Există si situații fericite când dintele are rădăcini scurte cu os subiacent suficient de bun, fârâ patologie periapicală sau cu rădăcini divergente cu un sept alveolar gros , se poate recurge la manopera de extracție si inserare implant dentar în aceeași sedință.

În cazul afecțiunilor traumatice, localizate mai ales la nivel grupului frontal, se incearca de cele mai multe ori rezolvarea cazului printr-o interventie multidisciplinara formata dintr-o echipa chirurg care realizeaza extractia si implantul dentar si medic protetician care realizeaza o lucrare provizorie personalizata pentru a satisface cerintele estetice ale pacientului.

Când din diferite motive, prin lipsa suportului osos s-a realizat o interventie auxiliara chirurgicala de aditie osoasa, timpul de asteptare pana la inserarea implantului dentar va creste minim 6 luni pentru a fi timp suficient pentru osteointegrarea matricei osoase.

Ca si concluzie, timpul de asteptare pentru inserarea unui implant postextractional este variabil si individualizat, fiecare pacient beneficiaza de un tratament personalizat, ajustat in functie de situatia locala si factorii auxiliari implicati, iar grabirea actului operator nu face alceva decat sa pericliteze viitorul dintilor daca nu se respecta timpii biologici ai fiecarui individ.

Mai Multe
articole