Inserarea implanturilor dentare
Inserarea implanturilor dentare

Data

Implanturile dentare sunt dispozitive medicale ce inlocuiesc dintii extrasi. Rolul lor este de a crea o radacina artificiala pentru a realiza o coroana sau o punte.

Inaintea inserarii unui implant dentar, un Computer Tomograf este absolut obligatoriu. Cu ajutorul acestuia vedem volumul osos cat si formatiunile anatomice ce necesita ocolire. Deseori, vizionand doar o radiografie (care este bidimensionala) putem sa consideram gresit volumul osos. 

Computer tomograful ne arata si grosimea osoasa. Creasta osoasa in multe cazuri exista, dar este foarte ingusta si necesita o aditie inainte de inserarea implantului.

Inainte de a insera implantul se calculeaza latimea si lungimea implantului in concordanta cu osul remanent. Sunt situatii care impun inserarea unor implanturi cu specificatii speciale, de exemplu implanturile Bredent Copa, unde grosimea osoasa nu permite inserarea unor implanturi de dimensiuni standard. 

Un alt aspect ce e necesar de urmarit este planul de ocluzie (muscatura). Axul implantului trebuie sa permita o protezare corecta, astfel incat fortele sa fie dispersate corect in axul dintelui. 

Fortele excesive si inafara axului implantului genereaza resorbtii osoase.  Inainte de inserarea implantului trebuie sa vedem daca dintele antagonist musca sau nu pe creasta unde se va insera implanturi. 

Frecvent, nu gasim loc pentru coroane la implanturile ce protezeaza edentatii vechi, si trebuie sa colaboram cu medicul ortodont pentru a intruda antagonistul sau luarea in considerare a slefuirii antagonistului.

Implanturile se insera prin frezarea osului cu o serie de freze calibrate, iar la final implantul se insurubeaza manual sau cu ajutorul fiziodispencerului. 

Implantul se lasa la osteointegrat 3-6 luni iar dupa aceasta perioada, se realizeaza expunerea implantului in gura (decapusonarea).

Exista si cazuri in care se decide realizarea unui ghid chirurgical.  Acest ghid se realizeaza prin suprapunerea unui computer tomograf si o scanare intraorala. Ghidul se stabilizeaza intraoral, iar chirurgul insereaza implanturile in axul ideal.

Exista si situatii in care implanturile clasice nu se pot realiza, intrucat atrofia osoasa este prea mare. Astfel, au aparut implanturile zigomatice si subperiostale customizate individual.
Implanturile zigomatice se insera in osul zygomatic si se realizeaza si protezarea imediata provizorie. Aceasta lucrare este asemanatoare lucrarii provizorii fast & fixed.

 

Alte cazuri necesita realizearea unui implant printat tridimensional subperiostal, ce se muleaza perfect pe osul pacientului.

Mai Multe
articole