In ce ordine se realizeaza periajul si cum se foloseste ata dentara?

Data

Cuprins

Igiena orala este unul dintre obiceiurile sanatoase pe care si le formeaza oamenii inca din copilaria timpurie. Tehnica de periaj eficienta si folosirea accesoriilor de curatare a dintilor sunt singurele care ne ajuta sa evitam gingivita si mai ales boala parodontala (cunoscuta popular ca paradontoza). 

Ata dentara inainte de periaj sau dupa?

Acestea sunt cele mai comune variante de ingrijire corecta: combinatia de periaj cu ata dentara. Daca medicul stomatolog nu v-a dat alte indicatii personalizate (ca in cazul unui tratament paradontoza), trebuie sa va creati o rutina zilnica ce implica fie periajul dentar primul, fie ata dentara prima. 

Cei mai muti oameni incep cu periajul dentar, iar apoi folosesc ata dentara pentru a curata spatiile dintre dinti sau lucrarile dentare (cu ata dentara speciala-superfloss). Din pacate, foarte multi oameni nu mai dau atentia necesara atei dentara, fiind lasata dupa periaj, nu mai au o tehnica corecta si uneori chiar renunta la ea complet.  

Ata dentara este o metoda eficienta de a inlatura mancarea blocata intre dinti sau sub puntile dentare. 

Situatia optima este sa se foloseasca ata dentara inainte de periaj. Aceasta indeparteaza resturile de mancare si placa bacteriana din locurile greu accesibile. Ata dentara se gaseste sub forma unui fir lung din care rupem in fiecare seara o bucata de 25-30 de cm sau a unor dispozitive predozate de unica folosinta. Periajul curata restul suprafetelor dentare. In aceasta altrnativa substantele activa din pasta dentara pot sa isi exercite efectul si in spatiile curatate anterior de ata dentara.  

Periajul se face cu o periuta cu peri potriviti sensibilitatii gingivale individuale (extra sof/soft sau medii).

Pentru a fi eficient ar trebui impartita gura in patru cadrane si sa alternam periodic cadranul din care incepe periajul. Se stie ca omul depune cel mai mult efort prin atentie si concentrare la inceputul unei activitati. Asadar daca incepem periajul mereu din acelasi loc este posibil ca o parte a gurii sa aiba dinti mult mai bine curatati pe cand in alta parte sa intalnim semne de inflamatie. 

O alternativa mai eficienta la ata dentara este dusul bucal. Acesta curata cu ajutorul unui jet de apa indepartad placa dentara din zonele greu accesibile (aparat dentar, lucrari protetice, in tratament parodontoza) sau atunci cand exista dureri gingivale cauzate de afte sau alte afectiuni.  

Rutina de igienizare se poate incheia prin clatirea gurii cu apa de gura. 

Apa de gura se alege in functie de substantele active continute. Pentru utilizare uzuala noi recoamndam o apa de gura cu ingrediente naturale, fara alcool, cu cat mai putini conservanti si adjuvanti si fara clorhexdina.  

Sunt pacienti care se plang de durere de gingie mai ales atunci cand folosesc ata dentara. Uneori, poate sa fie pur si simplu o tehnica gresita (prea multa presiune) si atunci ii ajutam prin corectarea ei. Alteori insa poate fi vorba de o gingivita sau boala parodontala pentru care sa fie nevoie de un tratament (tratament paradontoza).  

Pentru mai multe informatii legate de periajul dentara si ata dentara, va asteptam la o consultatie in cadrul Clinicii Life Dental Spa.  

 

blank

Autor:

Alina Ursu

Medic pedodont

Mai Multe
articole