În ce consta o consultație parodontologica?

Data

Cuprins

Parodontologia

Boala parodontala, boala care duce la pierderea dinților trece prin mai multe stadii. Stadiile incipiente pot avea simptome pe care pacientul le poate trece cu vederea în schimb pot fi depistate cu succes de către medicul stomatolog. Depistarea bolii în stadii cât mai precoce urmată de tratament va avea șanse crescute de reușită și de menținere a rezultatelor pe termen lung.

Orice boala parodontala a avut și stadiu incipient o gingivita, o inflamatie gingivala de cauza bacteriana agravata de factori iritativi precum tartrul, fumatul, obturatii debordante, malpozitii dentare.De reținut ca nu orice gingivita va progresa spre boala parodontala deoarece prin tratament gingivita se poate stopa cu succes iar țesuturile moi se pot vindeca.

O inflamate gingivala netratată va cuprinde în timp și ligamentele ce susțin dintele în alveola urmând afectarea țesuturilor dure cu distructii osoase , retractii gingivale ca urmare a pierderii suportului osos, cu apariția mobilității dentare de diverse grade pana la pierderea totala a dintelui de pe arcada.

Pacienții se pot prezenta la medic acuzând sângerare gingivala, senzația de mâncărime la nivelul gingiei, depozite de tartru, retractii gingivale, mobilitate dentară sau chiar pierderea anumitor dinți. 

Consultatia

Consultația oferită de către medicul specialist parodontolog va începe întotdeauna cu o anamneză, o trecere în revista a informațiilor despre pacient ce va cuprinde obligatoriu:

  • varsta pacientului, mediul de lucru și nivelul de stres asociat acestuia;
  • fumatul reprezintă factor favorizant în progresia bolii;
  • afecțiuni ale pacientului și o eventuala medicație cronica asociata acestora deoarece unele afecțiuni acute sau cronice se pot insoti cu dezechilibre la nivel gingival sau osos; 
  • discuție între medic și pacient prin care sa putem înțelege când au debutat simptomele, cum se manifesta, dacă au coincis cu o stare fiziologică printre care sarcina sau menopauza, dacă au avut perioade de remisiune sau de agravare; 
  •  investigațiile paraclinice printre care și cele radiologice efectuate de-a lungul timpului ne ajuta sa înțelegem cum a evoluat afecțiunea.

Odată furnizate aceste informații urmează consultația propriu-zisă, cea intraorala. Consultul va lua în calcul toți factorii posibil favorizanți ai bolii parodontale incluzând carii, inghesuiri sau spatieri dentare, tartrul, lucrări protetice incorect realizate și adaptate. Acești factori nu determina boala parodontala dar întrețin sau agravează inflamația de natura bacteriana. 

În Clinicile Life Dental Spa realizam consultul și cu camera intraorala pentru ca pacientul sa conștientizeze vizual problemele, sa le înțeleagă iar complianța în timpul tratamentului sa fie crescută .

Medicul va determina deasemenea adâncimea pungilor parodontale prin sondaj parodontal, dacă acestea exista cât și mobilitatea dentară pentru fiecare dinte în parte. 

Odată luați în calcul toți factorii posibil perturbatori medicul va elabora un plan de tratament ce va viza stoparea progresiei bolii parodontale cât și înlăturarea factorilor favorizanți mai sus amintiți.

În clinicile Life Dental Spa viziunea holistica se transpune prin tratamente minim invazive cu Laserul Stomatologic, îndepărtarea cauzelor care au dus la aceasta afecțiune și monitorizarea pacientului pe termen lung oferindu-i recomandări pentru a evita recidiva bolii. 

Șansele de reușită cresc odată cu instituirea cât mai precoce a tratamentului și cu surprinderea bolii în stadii cât mai incipiente. Deasemenea este foarte important ca pacientul să-și conștientizeze problemele și sa participe activ la rezolvarea lor respectând indicațiile medicului.

Mai Multe
articole