Importanta consumabilelor dentare in cabinetul stomatologic

Data

Cuprins

Importanta consumabilelor dentare in cabinetul stomatologic

 

De obicei, pacientii nu stiu si nici nu sunt interesati de materialele folosite sau de importanta acestora pentru organism. Cercetarile efectuate in ultimii ani au aratat ca materialele utilizate in trecut nu sunt bio compatibile sau dau reactii adverse pe termen lung. 

In plus, daca ne gandim din ce material este facuta o oala (pentru a gati sanatos) sau ce lavabila folosim pentru peretii casei (care sa ofere posibilitatea peretilor de a respira, sa fie cu ioni antialergici), de ce nu ne-am gandi si la tipul de materiale folosite in cavitatea orala?!

 De ce este cavitatea orala importanta si ce rol are ea in organism? 

Cavitatea bucala este primul loc unde incepe digestia. Aici se tritureaza (maruntesc) alimentele, saliva are enzime care o pregatesc pentru a ajunge mai departe in sistemul digestiv. Fara aceste functii, mancarea nu ar fi corect digerata. 

In plus, la fiecare inghititura, trebuie sa ne gandim ca ingeram particule din lucrarile dentare sau materialele folosite la restaurari. 

Asadar, importanta materialelor folosite la restaurarile dintilor, desi atat de neglijate, sunt de o importanta covarsitoare.

 Importanta materialelor folosite pentru obturatii coronare (plome) 

 99% din populatia lumii are cel putin o obturatie coronara, aceasta fiind una din cele mai frecvente patologii umane. Materialul de restauratie trebuie sa aiba o serie de calitati pentru a se apropia de idealul care este smaltul sau dentina (elemente componente ale dintelui).

Materialul coronar este necesar sa: 

-aiba culoare cat mai asemanatoare culorii dintelui

-sa aiba nano sau microparticule in compozitie astfel incat sa fie potrivit pentru dintii frontali (cu care se musca alimentele si necesita estetica) sau pentru dintii laterali (care sustin forte mari masticatorii si necesita rezistenta)

-sa fie usor de aplicat pentru a oferi dintelui forma initiala

-sa fie BPA-free. 

Studiile au dovedit ca BPA-ul care cel mai frecvent se intalneste in obiectele plastice este daunator organismului introdus constant si pe termen lung in organism. Astfel incat, au aparut pe piata materiale de restaurare coronara (compozit) BPA-free. 

Acestea sunt sigure pentru organism, avand rezistenta comparabila cu cele clasice.

Inainte de a obtura coroana dintelui, aceasta primeste un tratament special pentru a se putea realiza adeziunea dinte-plomba. Tot pentru a fi mai sanatos pentru organism, exista substante care nu mai afecteaza atat de mult suprafata dintelui, dezavantajul fiind, ca exista posibilitatea, in rare cazuri ca plomba sa se dezataseze. 

Dar, folosind LASERUL DENTAR, se creaza o serie de micro-cavitati care sa mareasca suprafata de adeziune, astfel incat riscul detasarii plombei sa fie minim. Adeziunea in acest caz, se realizeaza, atat fizic (prin microcavitati), cat si chimic (prin substantele folosite).

 Importanta materialelor folosite pentru refacerea coroanelor dentare 

Indiferent ca ne referim la o coroana aplicata unui dinte sau pe implant, materialul din care este realizata coroana este deosebit de important. Aceasta va fi in contact cu gingia pe o perioada de multi ani si trebuie sa fie:

-estetica

-biocompatibila

Studiile din ultimii ani au descoperit ca metalul folosit ca substrat pentru ceramica elibereaza ioni metalici si catre gingie (care capata o culoare metalica) si catre intreg organismul, ionii respectivi fiind inghititi in mod constant.

Astfel ca, zirconia (sau zirconiul cum este cunoscut) a castigat din ce in ce mai mult teren. Acest material este:

-estetic-avand culoarea alba

-biocompatibil – recomandat clar pacientilor cu parodontopatie (gingivita, parodontoza) – pacienti care isi vor ingriji dintii si gingiile mai sarguincios decat un pacient sanatos

-nu coloreaza gingia

-se foloseste un strat mai subtire decat in cazul metalului, asta insemnand ca este necesara o slefuire mai putin agresiva.

 

De asemenea, coroanele dentare integral din ceramica sunt biocompatibile. Ele ofera un grad de estetica superior si sunt recomandate in special in zona frontala.

 

Tot pentru sanatatea dintilor si a intregului organism, este indicata folosirea laserului.

LASERUL DENTAR are multiple indicatii: 

tratarea cariilor – fara anestezie, fara durere, fara freza, dintele nu se incalzeste, pe termen lung sansa unei imbolnaviri pulpare fiind minima. Datorita efectului bactericid si al faptului ca el vaporizeaza tesutul (spre deosebire de freza unde exista procesul de ablatie directa), riscul de a se forma o carie pe sub obturatia coronara (plomba)este minim.

tratarea bolilor parodontale (gingivita, parodontoza) – fara anestezie, fara durere, tesutul infectat cu bacterii (cauzatoare de boala parodontala) va fi sterilizat de energia laser datorita efectului bactericid. Aceasta metoda de chiuretaj subgingival este mai eficienta, mai putin dureroasa si cu rezultate excelente pe termen lung, comparativ cu chiuretajul manual, clasic (unde se folosesc o serie de instrumente care “racleaza” suprafata gingiei).

albirea dentara – o metoda de albire sanatoasa deoarece gelul de albire sta in contact cu dintii un timp minim pentru a actiona. Albirea realizata cu laserul este nedureroasa (atat in timpul manoperei, cat si ulterior manoperei). Zambetul capata o stralucire si pacientul va zambi mai mult si mai des.

extirpare de parti moi – in cazul unor frenuri care produc complicatii, gingivectomii din ratiuni medicale sau estetice, descoperirea unor dinti sau unor implanturi – toate manoperele se realizeaza fara anestezie si fara durere

 Pentru a lua cea mai buna decizie, in acord cu dorintele pacientilor, va invitam la o consultatie la cabinetul stomatologic!

Programeaza ACUM o consultatie in cadrul clinicii noastre!
Life Dental Spa – Magheru One!

blank

Autor:

Maria Craiciu

Medic dentist,
specialist laser dentar

Mai Multe
articole