Implantul dentar vs proteza dentara

proteza dentara versus implant dentar

Cuprins

Oferim servicii stomatologice de top în cele 12 clinici din România asigurând tratamente personalizate și confortabile pentru fiecare pacient.
clinici stomatologice romania

Diferentele intre implant si proteza dentara

 

In trecut se folosea pe scara larga si era recomandata proteza dentara. Aceasta este o lucrare protetica rudimentara, incomoda, greu de suportat de catre pacient. Este realizata dintr-o baza de acrilat roz, dura si inflexibila, care imita gingia, pe care sunt montati dinti artificiali in scopul reconstructiei estetice si functionale dentare. Acest gen de proteza este mobila, se tine peste noapte intr-un pahar cu apa si de cele mai multe ori purtarea ei este dificila si afecteaza psihicul pacientului, deoarece acesta simte ca a imbatranit, capata complexe legate de zambet si de actul firesc al masticatiei.

Pe langa faptul ca proteza dentara nu are un aspect natural si ca utilizarea este greoaie, aceasta creaza presiune pe dintii pe care se sprijina (atunci cand este o proteza dentara partiala mobilizabila), iar acestia pot deveni mobili sau se pot caria. De asemenea, protezele preseaza gingia si osul pe care se sprijina, determinand resorbtia accelerata a acestuia. Si pentru ca osul se resoarbe, proteza devine “larga”, nu se mai potriveste si necesita retusuri periodice. De asemenea, pentru ca se produce resorbtia osului, acesta scade in dimensiuni si face uneori imposibila inserarea unui implant dentar ulterior, daca se doreste renuntarea la proteza.

Un implant dentar reprezinta o radacina artificiala menita sa substituie un dinte pierdut si sa serveasca drept fundament pentru coroana dentara. Acesta este adesea inserat in mandibula in cadrul unei interventii chirurgicale initiale. Urmeaza apoi o perioada de integrare variabila, de la cateva saptamani la cateva luni, necesara pentru ca implantul sa se consolideze in osul maxilar. Odata ce implantul s-a ancorat ferm in os, se ataseaza un bont protetic si o coroana dentara pentru a restaura complet dintele lipsa.

Implantul dentar este o alegere mult mai potrivita decat proteza pentru orice pacient care doreste sa isi reconstruiasca zambetul. Acesta ofera posibilitatea unei lucrari fixe, mult mai confortabile pentru pacient si cu o fizionomie superioara. De aceea, implantul dentar este alegerea numarul 1 pentru pacientii care isi doresc sa zambeasca fara complexe, au o viata dinamica si nu vor sa si-o complice cu o proteza dentara.

 

Cat costa un implant dentar?

 

Daca ai nevoie de un implant dentar, probabil ca deja ai cautat pe internet “cat costa un implant dentar”, “implant megagen” (datorita brand-ului Megagen de implanturi dentare, care in ultima perioada si-a promovat intens produsele) sau “tipuri de implant dentar”.

In general, cele doua probleme principale care ii framanta pe pacienti atunci cand nu stiu ce sa aleaga intre implant si proteza dentara sunt urmatoarele: pretul si posibila durere pe care o pot resimti in timpul interventiei. Legat de durere, aceasta nu mai este o problema, avand in vedere ca inserarea implantului dentar se face cu anestezie locala, care elimina orice disconfort resimtit. In plus, pentru cei cu temeri foarte mari, exista chiar si posibilitatea sedarii constiente cu substanta anestezica pe vena, in care pacientul este asistat pe perioada interventiei de un specialist anestezist. Prin sedare constienta, pacientul nu resimte durere si nici nu constientizeaza manopera pe deplin, in acelasi timp nefiind necesara spitalizarea.

In ceea ce priveste aspectul financiar, este absolut necesar ca pacientul sa beneficieze de o consultatie la medicul implantolog, in cadrul careia sa fie examinat si sa i se ofere un plan de tratament complet, care sa includa si costuri. De multe ori, oamenii prefera sa se identifice cu cazuri chirurgicale ale rudelor, prietenilor sau cunostintelor si cred ca sunt valabile si pentru ei. In realitate, nu exista doua cazuri identice, nici doua experiente identice si de multe ori, nici acelasi plan de costuri. Cu totii stim ca aspectul financiar este important pentru fiecare pacient si, de aceea, clinica Life Dental Spa ofera si posibilitatea platii in rate fixe fara dobanda (detalii se pot obtine la receptia clinicii).

Diferentele de costuri provin din faptul ca la implanturi se folosesc brand-uri diferite si, de asemenea, din faptul ca, spre deosebire de proteza dentara, inserarea propriu-zisa a implantului poate implica si manopere complementare, precum aditia osoasa sau liftingul de sinus. La cateva luni dupa inserarea implanturilor se realizeaza si coroanele de acoperire care pot fi de mai multe tipuri (de zirconiu, metalice, etc), ceea ce inseamna si costuri diferite, in functie de calitatea acestora.

E bine sa stim ca un implant dentar ieftin nu este intotdeauna cea mai buna alegere. Atunci cand selectam clinica unde dorim sa ne tratam, trebuie sa luam in considerare faptul ca ne dorim o manopera realizata la standarde superioare si un rezultat care se mentine excelent pe termen lung. De multe ori, aceste deziderate implica o clinica cu dotari premium, ultratehnologie si medici de elita, bine pregatiti, asadar si costuri realiste, pe masura. Costurile mici pot ascunde manopere si materiale de calitate inferioara, sau medici incepatori. Un implant mediu, cu un raport bun si corect calitate-pret, are de obicei un cost ce variaza intre 600-700 euro.

Daca te hotarasti sa alegi implantul dentar in loc de proteza dentara, clinica Life Dental Spa te invita sa te programezi online sau prin apel telefonic la o consultatie pentru a afla exact ce tip de implant ti se potriveste si ce costuri presupune planul tau de tratament.