Temuta boala parodontala afecteaza aproximativ 8 din 10 romani! Echipa de medici profesionisti Life Dental Spa trage un semnal de alarma si aduce in prim plan tratamentul conservator al parodontozei!
Clinica stomatologica Life Dental Spa din Bucuresti este un adevarat dental spa unde pacientii se bucura de tratamente moderne, minim-invazive si cu rezultate durabile, realizate de catre echipa de #LifeDentisti.
Specialistii Life Dental Spa se pregatesc periodic prin participarea la congrese si la conferinte internationale pentru a putea fi la curent cu cele mai moderne tipuri de tratamente stomatologice in ceea ce priveste boala parodontala si nu numai.
Ba mai mult! Clinica stomatologica Life Dental Spa este echipata cu cea mai noua tehnologie in domeniul stomatologiei – laserul dentar. Laserul stomatologic este un update in stomatologia clasica, facand posibil ca tratamentul stomatologic sa fie NEDUREROS si MINIM-INVAZIV!
Ce este parodontoza?
Boala parodontala (parodontoza) este o afectiune inflamatorie a tesuturilor din jurul dintilor, caracterizata prin:
– inflamatie gingivala, cu sangerare si modificarea culorii in rosu intens sau rosu-violaceu
– pierderea insertiei epiteliale a gingiei de pe suprafetele dentare (ea ar trebui sa fie atasata fest, ca un manson, pe suprafetele dintilor)
– distructia osului alveolar in care sunt implantati dintii, rezultatul fiind aparitia mobilitatii dentare
Initial, afectarea gingivala se traduce prin aparitia gingivitei. Gingivita este inflamatia gingiei, caracterizata printr-o serie de semne si simptome specifice, usor de reperat de catre pacient.
Cu toate acestea, foarte multi pacienti ignora aparitia gingivitei, crezand ca afectiunea va trece de la sine, ceea ce nu duce decat la agravarea bolii.
Gingivita poate fi foarte usor recunoscuta prin:
– gingie marita de volum, rosie, lucioasa
– gingia este predispusa la sangerare in momentul in care se realizeaza periajul dentar sau chiar si in masticatie
– apar dureri gingivale
– retractia gingivala urmata de aparitia diferitelor grade de mobilitate
Care sunt consecintele mobilitatii dentare?
Mobilitatea dentara reprezinta un motiv principal al prezentarii pacientilor cu probleme parodontale in cabinetul de medicina dentara.
Mobilitatea afecteaza atat functiile aparatului masticator si fonatia, cat si aspectul estetic si confortul pacientului. Starea de sanatate orala a pacientului are de suferit, alaturi de ce psihica, pacientul pierzandu-si increderea de sine si relatiile personale avand de suferit.
Mobilitatea dentara este definita ca fiind miscarea pe care coroana dentara o sufera fata de axul normal de implantare al dintelui, in momentul in care asupra lui se aplica o forta de intensitate redusa.
Exista un grad de mobilitate fiziologica, normala, a dintelui, care este indusa de rezilienta structurilor moi ce apartin aparatului de sustinere al dintelui.
De-a lungul vietii exista cateva momente in care aceasta mobilitate fiziologica poate fi mai accentuata, insa fara a avea vreo insemnatate patologica, si anume:
– momentul eruptiei dentare
– sarcina, datorita modificarilor hormonale care au efect asupra colagenului si structurilor vasculare ce apartin ligamentului parodontal
Ligamentul alveolar realizeaza ancorarea dintilor la nivelul osului alveolar, mentinand dintii la nivelul arcadei dentare.
Atunci cand se instaleaza boala parodontala, este afectat atat tesutul de sustinere al dintelui, reprezentat de ligamentul alveolar, cat si osul in sine.
– Pierderea suportului osos din jurul dintilor, reprezentat de osul alveolar, poate avea loc si in stari involutive ale organismului, datorate inaintarii in varsta. De obicei cand resorbtia osoasa nu are o componenta inflamatorie (atunci cand nu este vorba de parodontoza sau de afectare gingivala), desi se pierd o parte din tesuturile de sustinere a dintelui, nu se instaleaza o mobilitate dentara evidenta si patologica.
– Cu toate acestea, intr-un ritm mai accelerat se produce pierderea osoasa in boala parodontala de cauza inflamatorie. In afectarea parodontala cu componenta inflamatorie, insa, pierderea tesuturilor din jurul dintelui este resimtita de pacient abia in momentul in care implantarea osoasa scade atat de mult incat dintele incepe sa se miste.
Cu alte cuvinte, pacientul care sufera de parodontoza ajunge intr-o stare destul de avansata atunci cand simte ca dintii incep sa fie mobili.
Nu lasa gingivita sa evolueze in parodontoza! Alege clinica stomatologica Life Dental Spa si trateaza parodontoza din timp!
De cate feluri poate fi mobilitatea dentara cauzata de boala parodontala?
Atunci cand pacientul care sufera de parodontoza se prezinta la cabinetul stomatologic din Bucuresti pentru o consultatie si pentru a trata conservativ parodontoza, medicul specialist in parodontologie trebuie sa evalueze gradul de avansare al bolii.
Astfel, in timpul unei singure sedinte, #LifeDentist-ii pot diagnostica corect niveul de evolutie al parodontozei, pe baza caruia se efectueaza un plan de tratament ce cuprinde toate manoperele medicale ce urmeaza a fi realizate.
Mobilitatea dentara patologica poate fi perceputa vizual si este evaluata in functie de amplitudinea miscarii, fiind impartita in scop diagnostic si de prognostic al evolutiei bolii parodotale in 3 grade:
- Gradul 1– o miscare orizontala a marginii dintelui de amplitudine cuprinsa intre 0,2 si 1 mm
- Gradul 2 – o miscare orizontala a marginii dintelui de amplitudine mai mare de 1 mm
- Gradul 3 – o miscare orizontala insotita de o miscare a dintelui in sens vertical, practic acesta infundandu-se in alveola dentara.
De obicei momentul in care pacientul resimte mobilitatea dentara corespunde cu un stadiu avansat deja al bolii parodontale, tocmai de aceea este foarte important ca fiecare persoana sa ajunga la medicul stomatolog specialist pentru acele controale de rutina care ar putea diagnostica afectiunea in stadiile incipiente. Respectand vizitele periodice la cabinetul stomatologic din Bucuresti, tratamentul este mult mai simplu si prognosticul evolutiei bolii unul favorabil.
Mobilitatea dentara apare la toti dintii?
Cu toate ca parodontoza poate afecta intreaga cavitate orala, anumiti dinti sunt mult mai predispusi la aparitia semnelor de suferinta parodontala. De cele mai multe ori mobilitatea apare la un singur dinte, sau la un grup de dinti, iar cei mai afectati sunt dintii frontali inferiori (incisivii mandibulari).
Cum tratam mobilitatea dentara?
In cazul in care mobilitatea dentara este instalata si nu exista o pierdere masiva de tesutut osos, planul de tratament parodontal poate include realizarea unei imobilizari dentare.
In clinica stomatologica Life Dental Spa pacientii se bucura de tratamente moderne, realizate conform principiilor actuale. Astfel, pacientii se pot bucura de tratamentul parodontozei cu laserul stomatologic, care ofera numeroase beneficii in ceea ce priveste stoparea evolutiei bolii parodontale, prin eliminarea cauzei principale bacteriene si a inflamatiei.
Este foarte important ca pacientii sa cunoasca faptul ca, inainte de inceperea tratamentului, este esentiala efectuarea unei igienizari profesionale in cabinetul stomatologic, pentru ca tratamentul sa aiba rezultate maxime.
Pachetul complet de igienizare profesionala in clinica Life Dental Spa cuprinde:
– Detartraj cu ultrasunete pentru eliminarea depozitelor de tartru dentar
– Periaj profesional pentru netezirea suprafetelor dentare
– Air-Flow pentru curatarea in profunzime a spatiilor interdentare si a celor greu accesibile
Mobilitatea de gradul I si II poate fi tratata cu succes, dar în cazul mobilitatii de gradul III, tratamentul este doar chirurgical, reprezentat de extractia dentara.
Este foarte important ca pacientii care aleg sa urmeze o procedura de imobilizare dentara in cadrul tratamentului parodontozei sa cunoasca toate aspectele acestui tip de tratament.
Procedurile de imobilizare dentara nu sunt indicate in anumite situatii, si anume:
– cand nu s-a tratat in prealabil parodontoza si nu s-a eliminat cauza bacteriana si inflamatia
– traume ocluzale primare
– nu exista un numar suficient de dinti fermi, bine implantati, fara mobilitate, care sa ajute la stabilizarea celor mobili, afectati
De cele mai multe ori mobilitatea dentara este însoțita de o boala parodontala activa. Boala parodontala activa se traduce prin prezenta sangerarilor gingivale, a depozitelor purulente, a prezentei pungilor parodontale, etc.
Astfel, in acest caz, trebuie realizat mai intai tratamentul parodontal care sa duca la disparitia inflamatiei si vindecarea tesuturilor din jurul dintilor. In acest fel, tesutul isi va redobandi starea de sanatate si procedura de imobilizarea a dintilor va avea efectul dorit.
Alege clinica stomatologica Life Dental Spa si beneficiaza de tratamente moderne realizate de catre specialistii nostri!
Care este efectul in urma imobilizarii dentare?
Imobilizarea dentara se recomanda pacientilor care sufera de parodontoza intr-un stadiu avansat, situatie in care dintii deja incep sa aiba diferite grade de mobilitate.
In momentul in care se ia decizia realizarii unei imobilizari, obiectivele sunt urmatoarele:
– reducerea mobilitatii dintilor implicati
– fortele preluate de catre fiecare dinte sunt redistribuite catre toti dintii cuprinsi in imobilizare
– punctele de contact dintre dinti sunt stabilizate, impiedicandu-se astfel si impactul alimentar cu gingia
– migrarile dentare cauzate de parodontoza sunt impiedicate
– se imbunatateste masticatia
– reducerea sau chiar eliminarea durerii si disconfortului
– imbunatatirea aspectului estetic
Cea mai noua si conservatoare tehnica de imobilizare este cea cu banda din fibra de sticla, aceasta avand multiple avantaje:
– Imobilizarea cu fibra de sticla este un procedeu prietenos cu tesuturile dure dentare (smalt dentar, dentina) cat si cu pulpa dentara (nervul dintelui).
– Imobilizarea dentara cu fibra de sticla este o tehnica ce se realizeaza in cabinetul stomatologic din Bucuresti, fara implicarea laboratorului de tehnica dentara si necesita o singura sedinta de tratament.
– Banda din fibra de sticla este flexibila, fiind aplicata în urma unei proceduri minim-invazive, care nu necesita realizarea anesteziei. Totul fara durere in clinica dentara Life Dental Spa!
– Banda de fibra de sticla are culoarea dintilor si se aplica pe suprafetele nevizibile ale acestora (pe fata orala a dintilor, cea dinspre limba), asadar nu deranjeaza cu nimic aspectul estetic.
– Pacientul o percepe cu limba, insa se va obisnui destul de rapid cu aceasta, in maxim 1-2 zile.
– Banda de fibra de sticla uneste dintii mobili de vecinii lor care au stabilitate multumitoare si are un caracter permanent, fiind inlocuita doar daca se deterioreaza.
Este important ca tehnica de imobilizare folosita sa permita efectuarea unei bune igiene orale, astfel încat sa nu fie favorizata aparitia de carii interdentare sau reaparitia inflamatiei gingivale.
#LifeDentist-ii au mare grija sa informeze pacientii cu privire ca, in urma unei astfel de proceduri de imobilizare parodontala, este necesar ca periajul zilnic sa fie insotit de mijloace suplimentare de curatare orala, printre care se numara:
– folosirea unei ape de gura din ingrediente naturale, lipsita de aditivi si de arome artificiale
– dusul bucal care asigura o curatare in profunzime la nivelul spatiilor greu accesibile, interdentare
-in anumite cazuri sunt indicate si periutele interdentare pentru curatarea eficienta a dintilor imobilizati
Tratament cu rezultate maxime in clinica stomatologica Life Dental Spa
In clinica Life Dental Spa, tratamentul bolii parodontale se face printr-un protocol special, ce implica utilizarea laserului dentar – inovatia in stomatologie. In mare, acest protocol presupune realizarea mai multor manopere, cuprinse in planul de tratament realizat initial, care cuprind:
– folosirea ultrasunetelor pentru a inlatura depozitele de placa dentara microbiana si depozitele de tartru
– completarea igienizarii profesionale cu periaj profesional si Air-Flow, pentru o curatare in profunzime
– utilizarea laserului dentar care are efect bactericid (omoara bacteriile care au produs boala), antiinflamator (de reducere a inflamatiei) si biostimulator (vindecare rapida a tesuturilor bolnave)
– monitorizarea pacientului pe termen lung pentru prevenirea recidivei
Pacientii care au ales clinica stomatologica Life Dental Spa pentru tratamentul parodontozei cu laserul si pentru imobilizarea dentara vor trebui sa ajunga la controale periodice in cadrul carora se vor realiza igienizarea profesionala si verificarea sistemului de imobilizare.
Astfel, se pot identifica eventuale fisuri sau desprinderi ale acestuia de pe suprafetele dentare, avand loc reparatii sau chiar inlocuirea acestuia.
Astfel, #LifeDentistii atrag atentia pacientilor care au suferit de boala parodontala sa se prezinte periodic la cabinetul stomatologic din Bucuresti, iar perioada dintre vizite sa nu depaseasca mai mult de 3-4 luni maxim.
Imobilizarea dintilor care au avut de suferit pe seama bolii parodontale poate fi corect realizata si controlata periodic, aceasta reprezentand o metoda foarte eficienta pentru pastrarea pe arcada a dintilor parodontotici si mobili pe o perioada cat mai mare de timp.
Durata de viata a unei astfel de imobilizari dentare poate fi de ani de zile, atat timp cat pacientul respecta urmatoarele indicatii ale echipei de medici profesionisti Life Dental Spa:
– pastrarea igienei orale zilnice
– folosirea dusului bucal
– evitarea alimentelor dure
– respectarea intervalelor de timp dintre controalele periodice la medicul stomatolog specialist
– eliminarea din stilul de viata a factorilor nocivi care au dus de la bun inceput la aparitia bolii parodontale
Alege clinica stomatologica Life Dental Spa si beneficiaza de cele mai bune si durabile tratamente stomatologice realizate de echipa de medici specialisti! Uita de parodontoza si de mobilitatea dentara cu ajutorul #LifeDentist-ilor!