Deși sângerările gingivale pot avea drept cauză o afecțiune gravă a cavității orale, acestea sunt deseori considerate o normalitate de către pacienți. Aproximativ 90% din populație se confruntă sau s-a confruntat la un moment dat cu problema sângerărilor gingivale. 

Gingiile sănătoase au o consistență fermă, sunt bine atașate de dinte, au o culoare roz și nu sângerează la periaj, la folosirea aței dentare sau la utilizarea dușului bucal. 

Uneori, gingiile pot sângera în urma unei răniri cu un aliment mai dur, caz în care sângerarea o să dureze doar câteva zile. Dacă însă sângerările persistă un timp îndelungat și gingiile devin dureroase, acesta poate fi un semnal care ne indică o afecțiune mai gravă.

 

Sângerarea gingivală poate fi cauzată de:

 

Ce putem face?

Cel mai bine este ca atunci când observați că gingiile dumneavoastră sângerează fără motiv, să vă prezentați la medicul dentist. În urma unei examinări atente a dinților și gingiilor și în urma analizării radiografiei maxilarului, medicul va pune un diagnostic și va indica un tratament corespunzător. Daca o sa fie cazul, se pot recomanda și analize specifice de sânge, cum ar fi timpul de coagulare, rata sedimentarii eritrocitelor, factori de coagulare, calciu, uree, creatinina, concentrația de hemoglobină. Totuși, pentru a evita un episod acut dureros, cel mai bine este ca pacientul să se prezinte pentru un control de rutină și o igienizare profesionala la medicul stomatolog o dată la 6 luni.