Imi lipsesc 3 dinti. Pentru ce solutii dentare pot opta?
blank

Data

Lipsa dintilor, o problema destul de grava

Lipsa dintilor constituie o problema serioasa atat din punct de vedere functional, cat si estetic. Arcadele dentare sunt constituite din dinti frontali si dinti laterali. Dintii frontali au rol estetic, fonetic si de ghidare in miscarile mandibulare functionale. Dintii din zona laterala au rol in masticatie, ghidaj al miscarilor mandibulare si uneori si estetic, in functie de tiparul de zambet al fiecarui pacient.

Lipsa unui dinte de pe arcada poate avea impact major asupra oaselor maxilare, putand provoca migrari ale dintilor vecini cu tulburari masticatorii si dificultati in protezarea ulterioara. In cazul absentei molarului de 6 ani, eficienta masticatorie scade cu 40%, iar absenta molarului de 12 ani va scadea eficienta masticatorie cu pana la 60%.

Atitudinea terapeutica privind protezarea unei edentatii poate fi variata si trebuie stabilita de catre o echipa multidisciplinara care sa evalueze fiecare atitudine in parte si sa opteze pentru cea mai eficienta varianta de tratament.

Implanturile dentare, o solutie optima in cazul dintilor lipsa

Astfel ca, in cazul lipsesc 3 dinti din zona frontala, trebuie evaluata oferta osoasă dintre dintii limitrofi. Daca lungimea dintre dintii vecini este suficient de mare, se pot insera 3 implanturi dentare corespunzatoare fiecarui dinte absent. In general, aceasta varianta nu poate fi realizata, deoarece implanturile dentare au un anumit diametru si necesita o distanță interimplantara de minim 3 mm, astfel ca, daca incercam sa reducem din distanta interimplantara, vor aparea dificultati in realizarea coroanelor pe implanturi.

In principiu, in zona frontala se pot insera 2 implanturi dentare in vecinatatea dintilor restanti, iar dupa perioada de vindecare, se vor aplica 3 coroane protetice. In zona laterală se pot intalni cateva variante care pot influenta etapa chirurgicala:

Exista dinti vecini mezial si distal de zona edentata si au o implantare favorabila, fara sa fie malpozitionati, iar distanta dinte acestia este favorabila pentru inserarea de implanturi dentare. In acest caz, se pot opta pentru 3 implanturi dentare sau 2 implanturi dentare sub forma de punte pe implanturi si 3 coroane finale pe acestea dupa etapa de vindecare.

 

Exista dinti vecini mezial si distal de zona edentata si unul dintre ei sau ambii prezinta o implantare nefavorabila sau sunt malpozitionati si nu exista distanta favorabila intre acestia prin migrari dentare si inchiderea spatiului necesar inserarii implanturilor dentare.  In aceasta situatie, se pot efectua extractiile dentare ale dintilor afectati prin malpozitii accentuate sau afectati parodontal si redistribuirea spatiului astfel incat sa se insereze implanturi dentare intr-o pozitie corecta si predictibila din punct de vedere protetic.

Nu exita dinti vecini distal. Aceasta situatie nu impune probleme din punct de vedere al impartirii spatiului pentru implanturi, putand opta pentru 3 implanturi dentare .

 

In cazul lipsei dintilor posteriori, este indicat sa se aleaga varianta cu maximul posibil de implanturi dentare, astfel incat fortele de distributie masticatorii sa fie echilibrate si sa nu compromita stabilitatea implanturilor dentare. 

 

Tot din rationamente estetice, absenta dintilor frontali poate avea un impact social important pentru pacient, astfel ca aceste cerinte trebuiesc suplinite cat mai bine pentru a se putea reintegra imediat in societate.

 

Daca implanturile dentare frontale au nevoie de un timp mai mare de vindecare si integrare, se poate folosi o proteza provizorie mobilizabila care se prinde cu crosete de dintii vecini, dar care nu poate fi folosita in masticatie, avand doar un rol estetic.

 

Daca implaturile dentare au o stabilitate primara buna, se pot folosi proteze provizorii confectionate in laboratorul dentar, care se sprijina pe implanturile dentare anterior inserate , pe parcursul perioadei de vindecare. Avantajul acestei variante este ca provizoriile sunt fixe, nu sunt indepartate zilnic precum protezele mobile, sporind confortul pentru pacienti. Faptul ca lucrările sunt cimentate sau insurubate pe implanturile dentare imediat dupa etapa chirurgicala nu inseamna ca putem manca la fel ca inainte cu ele, acestea trebuie protejate de masticatie pentru a conserva stabilitatea implanturilor si trebuiesc igienizate foarte bine zilnic, prin folosirea periutelor dentare, dusului bucal, atei dentare sau periutelor interdentare si apei de gura antiseptice.

Mai Multe
articole