Plombele – tratamentele dentare cheie
Igienizarea – primul pas in profilaxia dentara
Igienizarea consta in periajul dentar si folosirea dusului bucal acasa, iar igienizarea profesionala presupune detartrajul, periajul si air flow-u realizate de catre medicul stomatolog.
Periajul dentar are scopul de a indeparta factorul decisiv in imbolnavirea cavitatii orale si anume placa bacteriana. Aceasta este compusa in mare parte din resturi alimentare si bacterii. Bacteriile sunt de 2 feluri : patogene si nepatogene, cele care ataca cavitatea orala, respectiv cele care o protejeaza. Este important de stiut ca in functie de natura alimentelor consumate placa bacteriana patogena este stimulata sau inhibata a se dezvolta.
Mai exact cele patogene se inmultesc cu ajutorul produselor alimentare zaharoase. Dulciurile, zaharul rafinat (regasit pana si ketchup), bauturile carbogazoase sunt cele furnizeaza conditiile propice de crestere a acestor bacterii, care ataca structurile dentare si gingivale.
Astfel ca periajul intervine in indepartarea lor mecanica si stimuleaza in acelasi timp si secretia salivara. Saliva e cea care are un rol important in protectia structurilor cavitatii orale. Consumul ridicat de apa stimuleaza de asemenea secretia salivara.
Sfatul medicului stomatolog este de a se realiza de 2 ori pe zi periajul dentar, dimineata si seara. Chiar daca placa bacteriana incepe a se forma din nou la o ora dupa periajul dentar, se indica ca dimineata periajul sa fie realizat INAINTE de masa, deoarece nu vrem sa inghitim toate bacteriile dezvoltate pe durata noptii atunci cand savuram micul dejun. Folosirea irigatorului bucal macar o data pe zi ajuta la eliminarea resturilor dintre dinti, spatiu inaccesibil periutei dentare.
Pentru mentinerea sanatatii cavitatii orale se indica realizarea unei igienizari profesionale in cabinetul stomatologic o data la 6-12 luni. Medicul stomatolog realizeaza un detartraj, periaj profesional si air flow. Prin aceste manopere el indeparteaza toata placa bacteriana, resturile alimentare si tartrul, componente care inflameaza gingiile si produc carii.
Dar detartrajul nu afecteaza smaltul dentar?
NU! Atata timp cat detartrajul este realizat corect, acesta este BENEFIC mentinerii sanatatii orale. Detartrajul indeparteaza tartrul supra si subgingival, care nu este altceva decat placa bacteriana mineralizata. Mineralizarea ei se realizeaza in timp iar consistenta dura face ca simplu periaj de acasa sa nu mai fie suficient. Ne confruntam cu o situatie in care tartrul stagneaza pe dinti, in apropierea gingiilor si produce o inflamatie gingivala (gingivita). Cu cat amanam detartrajul cu atat inflamatia gingivala creste.
Ce face tartrul?
Tartrul este primul factor in producerea bolii parodontale (parodontoza – termen popular). Inflamatia gingivala pe care el o produce constant are repercursiuni asupra suportului osos (oasele in care sunt sustinuti dintii). In timp apare retractie gingivala si resorbtie osoasa. Nivelul osos inconjurator dintilor incepe sa scada, iar dintii capata mobilitate.
Parodontoza este tocmai aceasta boala in care exista inflamatie gingivala tradusa de multe ori prin sangerari gingivale si prin mobilitatea dentara, data de resorbtia osoasa. Gingivita si anumite grade de parodontoza se trateaza cu ajutorul laserului dentar si igienizare riguroasa.
Plombele – tratamentele dentare cheie
Doua mari categorii de imbolnaviri ale cavitatii orale sunt: afectiunile dentare si afectiunile gingivale. Primele si cele mai frecvente afectiuni dentare sunt cariile. Acestea sunt produse de niste bacterii specifice (ex. Streptoccocus mutans). Aparitia cariilor este corelata cu frecventa periajului dentar. Mai sunt si alti factori care influenteaza ce tin de structura dentara, pH-ul salivar, alimente si bauturi consumate..
De ce e important a fi tratate cariile?
Cariile sunt cele care distrug structura dintilor si astfel pe masura ce ele avanseaza, dintii incep sa doara, sa devina fragili pana la fractura lor. In functie de profunzimea cariilor pacientii pot avea urmatoarele simptome: durere/sensibilitate la rece, la cald care dureaza de la cateva minute pana la cateva ore. Daca cariile sunt localizate in apropierea gingilor pot aparea chiar sangerari gingivale. Pacientii resimt discomfortul si deoseori evita sa mai manance pe partea afectata sau chiar sa se perieze. Acest lucru nu face decat sa inrautateasca situatia si sa transforme acele carii in rezervoare de bacterii si resturi alimentare.
Tratamentul cariilor se realizeaza prin curatarea lor de catre medicul stomatolog sub anestezie locala, sau fara anestezie (cu ajutorul laserului dentar) si apoi reconstructia dentara cu materialul de plomba. Odata realizata plomba dintele este protejat iar functia masticatorie este reasigurata.
In schimb amanarea tratamentului duce la progresia cariei pana la distrugerea vitalitatii dintelui. Nervul si vasele de sange din interiorul dintelui sunt afectati iar tratamentul devine mai complex. Adica e necesar un tratament de canal (pe interiorul radacinii dintelui) si in cazuri mai avansate de acoperirea totala a dintelui cu o coroana. Costurile manoperelor cresc, iar vizitele la stomatolog de asemenea.
De aceea e important sa prevenim cat putem printr-o igiena impecabila, prin igienizarile profesionale periodice (6-12 luni) si prin SIMPLUL tratament al cariilor incipiente. Doar astfel putem asigura o sanatate orala si o prezenta cat mai lunga a dintilor in cavitatea orala.
Programeaza-ti acum un consult stomatologic pentru a vedea statusul sanatatii tale orale si a afla tehnica corecta de periaj. In final cu totii ne dorim un zambet sanatos.