Poate ca nu pare, dar ingrijirea dentara timpurie si un periaj dentar efectuat corect poate preveni viitoare probleme in ceea ce priveste sanatatea bucala a celor mici. Prin urmare, in acest articol vom vorbi despre copii si sanatatea bucala: ingrijirea in primele etape.
Desi primii dinti, cunoscuti si sub numele de dinti de lapte, sunt inlocuiti in timp de dinti permanenti, acestia sunt importanti in etapele incipiente pentru functii de baza precum vorbirea, respiratia sau estetica. De asemenea, trebuie remarcat faptul ca dintii din lapte servesc drept „ghid” pentru eruptia corecta a dintilor care vor insoti copilul pana la maturitate.
Creeaza o rutina distractiva de periaj dentar
Pentru a obtine o sanatate orala buna in timpul copilariei si pentru a preveni cariile dentare, este esential ca si copilul sa efectueze un periaj dentar adecvat inca de la eruptia primilor dinti. Este foarte important sa creezi obiceiuri dentare sanatoase de la inceput, care insotesc copilul in timpul dezvoltarii, dar totodata, si actiunile voastre, in calitate de parinti, sunt, de asemenea, importante.
Iata cateva sfaturi pe care le poti aplica in primele 2 etape pentru a-ti ajuta copilul sa aiba o sanatate orala buna:
- ETAPA 1: nou-nascut (de la zero la 12 luni) – faimoasa perie Finger: aceasta tehnica de periaj dentar este foarte simpla si cea mai recomandata pentru curatarea si ingrijirea corecta a gurii bebelusului dumneavoastra. Cu o bucata de tifon steril, infasurati degetul aratator si treceti-l peste gingiile, limba si dintii bebelusului, dupa hranire. Acest lucru te va ajuta sa cureti resturile de lapte sau alimentare din gura. Nu uita ca tifonul trebuie sa fie rece!
- ETAPA 2: Copii mici (13-36 luni) – dintii de lapte au inceput sa iasa, asa ca trebuie sa inceapa sa efectueze corect un periaj dentar, o activitate departe de a fi plictisitoare. Ca parinti, tot ce trebuie sa faceti este sa il convingeti pe copil ca acesta este chiar distractiv si, totodata, sanatos. Cuvantul cheie este distractiv. Rezervati doua minute pentru a va supraveghea copilul spalandu-si dintii. Este important ca in aceasta etapa sa il invatati sa se concentreze pe dintii pe care ii foloseste cel mai mult, adica ceea ce implica mestecarea, de obicei sunt primii care prezinta semne de afectiuni.
Iata cateva idei si sfaturi pentru a face mai usoara rutina de periaj dentar:
- Periuta de dinti amuzanta. Lasa copilul sa aleaga periuta de dinti care ii place cel mai mult din magazin, astfel ii va parea mai distractiva efectuarea periajului dentar.
- Periati-va dintii impreuna cu el. Exemplul este cheia tuturor!
Stim ca un obicei este dificil de dobandit chiar si pentru adulti, dar repetarea este cheia, astfel incat aceasta rutina sa faca parte din normalitatea copiilor. Odata ce rutina de periaj dentar devine parte din obiceiurile lui de ingrijire, treaba este gata!
Dintii sunt singura parte a corpului nostru care nu se regenereaza singuri si ingrijirea lor devine una dintre cele mai importante din viata noastra, de aceea trebuie sa ii ajuti si pe copii in acest sens.
Ingrijirea dintilor este esentiala de la inceputul vietii. In ceea ce priveste controalele, este important ca acestea sa fie efectuate de la o varsta frageda. Prima vizita la pedodont ar trebui sa aiba loc intre 6 luni si 1 an, cu controale la fiecare sase luni. Aceasta supraveghere a medicului dentist pedodont este esentiala, deoarece medicul dentist va poate oferi toate recomandarile pentru ingrijirea dintilor copiilor si va detecta posibili factori de risc.
Toate activitatile din timpul dezvoltarii dintilor unui copil sunt importante. La Life Dental Spa suntem experti in ingrijirea zambetului pe care il iubesti cel mai mult. Asadar, fa-i copilului o programare si nu amana!