Igiena orala zilnica – intrebari si raspunsuri

intrebari si raspunsuri despre igiena orala

Cuprins

Cavitatea orala este colonizata de cateva sute de tipuri de bacterii, iar numarul lor depaseste cu mult sutele de milioane, de aceea, igiena orala este extrem de importanta, atat pentru dintii si gingiile noastre, cat si pentru intreg organismul. 

Primele consemnari apar la egipteni, care foloseau capatul unui bat moale, iar mai apoi chinezii in 1400 au inventat o periuta de dinti din bambus, iar perii erau spinii de pe spatele porcilor mistreti, care erau foarte duri si determinau sangerari gingivale masive. Au fost inlocuite apoi cu parul de cal, iar in anul 1937 a fost inventata in America periuta de dinti asa cum o stim astazi. 

Pasta de dinti a suferit si ea multe modificari de-a lungul timpului, a fost folosita cenusa, pulbere din sare, menta si piper sau praf de caramida cu acid azotic. Abia din secolul XIX a inceput sa apara pasta de dinti care sa nu fie daunatoare dintilor si gingiilor. 

Care este cea mai buna pasta de dinti?

 

Cele mai bune paste de dinti pentru igiena orala sunt cele cu ingrediente naturale. In comert au inceput sa apara intr-o varietate din ce in ce mai mare. Important este sa nu contina SLS-uri, flour, detergenti, coloranti artificiale. Motivul pentru care trebuie sa evitam aceste substante este ca au potential toxic pentru organism deoarece pe de-o parte, absorbtia la nivelul cavitatii bucale este mare, pe de alta si inghitim cantitati mici de pasta de dinti in mod repetat. 

De asemenea, ne putem face paste de dinti acasa din ingrediente simple, la indemana si la preturi accesibile.

O reteta simpla din doar 5 ingrediente este: 

  1. Carbonat de calciu – 4 linguri
  2. Carbune vegetal -1 lingurita
  3. Ulei esential de menta creata – 20 picaturi
  4. Ulei esential de cuisoare – 10 picaturi
  5. Apa 

Se amesteca pana cand se obtine o compozitie omogena si il pastram într-un recipient cu capac.

Tot din ingrediente naturale, ne putem face acasa, ape de gura, folosind uleiuri esentiale si apa normala. Exemplu: in 250 ml de apa adaugam 2-3 picaturi de ulei esential de menta sau tee tree, cuisoare. 

 

Ce periuta de dinti sa folosesc pentru igiena orala zilnica?

 

Se recomanda folosirea unei periute manuale cu peri moi sau medii, fara insertii de cauciuc. Periutele electrice sunt recomandate copiilor pana cand isi dezvolta manualitatea.

Care este tehnica corecta de periaj dentar?

Tehnica corecta de periaj dentar pentru o igiena orala corespunzatoare este: dinspre gingie spre dinte, cu miscari blande, dar totusi ferme, ca si cum am matura dintii. Fiecare grup de dinti (cati dinti incap sub periuta) se periaza de aproximativ 5 ori, atat pe exterior, cat si pe interior. Suprafata masticatorie se spala cu miscari circulare. Un periaj corect efectuat trebuie sa dureze in jur de 3 minute (ne putem pune melodia preferata sau o clepsidra).

De cate ori pe zi trebuie sa te speli pe dinti pentru o igiena orala corecta?

De doua ori pe zi: dimineata si seara in mod obligatoriu si ideal dupa fiecare masa. Periajul de seara este cel mai important din zi, deoarece in timpul noptii, se formeaza conditiile prielnice pentru dezvoltarea bacteriilor.

La cat timp se schimba periuta de dinti?

Periuta de dinti trebuie schimbata o data la 3 luni si ori de cate ori suntem raciti sau facem igienizari profesionale.

 

Ce altceva mai pot face pentru a avea o igiena orala buna?

 

In primul rand, folosirea unui dus bucal, care functioneaza prin pulsarea de jeturi de apa cu viteza mare pentru a indeparta resturile alimentare din zonele in care periuta de dinti nu poate patrunde. 

In al doilea rand, trebuie sa avem grija si de limba pentru a o curata de resturile alimentare și de bacterii. 

Un alt lucru foarte important este dieta pe care o avem. Trebuie sa includem in dieta zilnica macar un fruct si o salata de legume. Trebuie limitat aportul de zahar si carbohidrati si trebuie sa ne hidratam corect pentru a asigura un flux salivar normal. 

 

Daca reusim sa avem o igiena orala buna acasa, vizita la 6 luni la medicul stomatolog este una de rutina. Nu uita de detartraj, periaj si airflow realizate la 6 luni. 

Mai Multe
articole