Igiena dentara la copii. Sfaturi de nota 10!

Data

Cuprins

Igiena dentara trebuie a fi inceputa o data cu aparitia primilor dinti de lapte. Ea va fi o rutina pentru adultul de maine si va fi respectata cu rigoare inca de la inceput. In felul acesta, copilului ii va intra in reflex ca trebuie sa se spele pe dinti dimineata si seara.

La inceput, cand erupe primul dinte de lapte, in jurul varstei de 6 luni, igiena va fi mai rapida. Exista diferite produse pentru spalat primii dinti de lapte, fie sub forma unor periute de dinti mai mici, cu peri moi sau sub forma unor degetare de plastic cu o serie de rugozitati care vor curata dintii copiilor. 

Pasta de dinti trebuie sa fie adresata copiilor, cu o compozitie cat mai naturala, fara fluor, fara agenti de spumare sau arome artificiale. Aceasta, ca si periuta de dinti, va fi conform varstei copilului.

La inceput, copilul este posibil sa fie refractar la igiena dintilor. Dar, cu perseverenta si rigoare, acesta trebuie sa accepte faptul ca dintii trebuie curatati pentru a ii pastra sanatosi. Sunt parinti care de teama tipetelor copiilor, nu ii spala pe dinti. Nespalandu-I ii vom invata ca este bine sa stea nespalati pe dinti. Pentru a crea un mediu armonios, parintii pot folosi imagini sau povesti din care sa reiasa ca dintii trebuie curatati. In caz contrar, mancarea ramane pe dinti si o sa apara cariile. In nici un caz, copilul nu va fi speriat de ideea mersului la stomatolog pentru a rezolva eventualele probleme. Trebuie sa I se explice ca mersul la stomatolog se face si ca sa vada medicul cum se spala copilul pe dinti si pentru a face bine dintii. 

Primele vizite la medicul stomatolog, ideal se fac atunci cand copilul nu are probleme. E bine sa asocieze medicul cu ceva nedureros. Altfel, I se va institui teama de medic, de mediul cabinetului, de manoperele si zgomotele existente. Atunci cand va merge pentru prima data la medic, parintii ii vor spune de acasa ce urmeaza sa se intampla, elementul surpriza e bine sa fie cat mai mic posibil. Copilul nu va fi speriat, dar nici nu i se va spune ca nu se va intampla nimic. E posibil ca medicul sa ii faca un periaj sau doar sa se uite la dinti si copilul e bine sa fie de acasa invatat cu ce se va intampla. Primele vizite, sunt de obicei de acomodare cu cabinetul si cu medicul. Ulterior I se vor realiza manopere blande si nedureroase (periaj, consultatie). Daca este nevoie sa se trateze o carie, e bine de tratat cu laserul astfel incat copilul sa nu simta senzatii dureroase sau sa simta vibratiile frezei care pot fi neplacute. Copilul se acomodeaza mai usor cu laserul unde exista un zgomot si apa decat cu freza care are in plus si vibratia. Lucrul cu laserul, pe langa ca este nedureros, este sanatos pentru tratarea cariilor. Se indeparteaza doar tesutul afectat de carie, ramane mai multa substanta dura, sanatoasa si nervul nu are de suferit pe termen lung.

Initial, igiena dentara va fi realizata de parinti, dimineata si seara. Dimineata dintii vor fi spalati inainte de masa si seara dupa ultima masa. Nu este o problema daca bebelusul este alaptat deoarece tehnica prin care copilul suge nu predispune la aparitia cariilor. Daca el va primi alte bauturi, prin intermediul biberonului, acestea nu trebuie sa fie indulcite artificial. Indulcitorul respectiv va ramane pe suprafata dintilor si va predispune la aparitia cariilor.

Pe masura ce bebelusul creste, se va peria si singur, medicul si parintii fiind implicati in a invata copilul tehnica corecta de igienizare. In prima faza, mama va completa periajul , urmand ca in timp, copilul sa ajunga sa se spele singur. Pe unii copii ii poate ajuta o clepsidra care sa fie langa ei in timpul periajului pentru a sti cat timp trebuie sa dureze igienizarea.

Cand sunt mici, copiii sunt invitati la consultatie o data la 3 luni astfel incat daca apare o problema sa poata fi remediata din pripa. O data ce ajunge adolescent, el va veni la 6 luni in lipsa altor probleme. La aceste  consultatii, va fi realizat un status al danturii si se va face o igienizare, conform varstei copilului.

Pedodontie

abonamente stomatologice

Cea mai Eficientă metodă de tratament de canal, la microscop, asistată LASER

Mai Multe
articole