Igiena dentara cu ajutorul laserului stomatologic

Data

Cuprins

Discuțiile si poveștile legate de igiena dentara sunt cel mai des întâlnite in cabinetele stomatologice si in viată cotidiana. Este benefic ca de la prima consultație pacientul sa fie informat despre avantajele igienei orale realizata atât in cabinet, dar si zilnic acasă. 

Un tratament complet de profilaxie  cuprinde: detartraj, air flow, periaj profesional si laser mouth disinfection.

Detartrajul ultrasonic are rolul de a îndepărta depunerile de tartru si placa bacteriana subgingivale, interdentare sau de pe suprafata dinților.

Air flow-ul este un dispozitiv ce  foloseşte acţiunea jetului de aer combinat cu apă şi o pulbere de bicarbonat de sodiu. Datorită efectului de albire dentară a bicarbonatului de sodiu, uşor abraziv, pacienţii vor avea parte şi de lustruirea suprafeţelor dentare igienizate.

Pe lângă curăţarea dinţilor air-flow-ul oferă şi un masaj gingival eficient, care stimulează circulaţia sangvină locală, fiind recomandat în asociere cu detartrajul ultrasonic şi periajul profesional sau ca procedură unică, repetată odată la 3 luni.

Periajul profesional – vine in completarea si finisarea ședinței de profilaxie prin curățarea si lustruirea suprafețelor dentare. 

Laser mouth disinfection – reprezintă o noua tehnologie moderna de eliminare a bacteriilor patogene si de regenerare gingivala. O modalitate complementara de a menține sănătatea orala, tratament realizat cu ajutorul laserului. 

Cum reușește laserul sa eficientizeze igiena dentară?

Aceasta procedura este una blanda si eficienta, fără anestezie si fără durere. Si care ajuta la prevenirea bolilor parodontale, împiedicând chiar si recidiva lor. 

Se cunoaște faptul ca pungile parodontale („saculetii” formați intre gingie si dinte in momentul producerii inflamaților gingivale) conțin milioane de bacterii patogene. Aceste bacterii sunt responsabile de producerea unui miros neplăcut in gura, si de retracțiile gingivale si reducerea volumului osos si chiar pierderea dinților. 

  • manopera ce nu necesita anestezie
  • durata maximum de 60 minute
  • nedureroasa si neinvazivă 
  • scade răspândirea bacteriana in întreaga cavitate orala
  • reduce inflamația
  • efect biostimulator asupra gingiilor ce duce la însănătoșirea parodonțiului. 
  • reduce semnificativ riscul de apariție al paradentozei si al gingivitei
  • reduce gradul de recidiva al bolilor parodontale. 
  • reprezintă si un tratament de întreținere pe termen lung al parodontozei si al gingivitei. 

Manopera este realizata de către medicul specialist ce direcționează cu ușurința vârful laserului in șanțul gingival, iar energia luminoasa a laserului este focalizata reușind sa reduca mii de bacterii in doar cateva secunde. 

Tratamentul este eficient si in zona coroanelor dentare si a implanturilor. Reprezintă o terapie adjuvanta in tratarea bolilor parodontale.

laser dentar

Este recomandat ca ședințele de igienizare sa fie facute periodic, la un interval de maximum 6 luni, iar pentru pacienții parodontopatii sau cei cu implanturi dentare si coroane la 3-4 luni

Ce se întâmpla daca nu menținem o igiena dentara buna? 

Lipsa spălatului zilnic pe dinți, lipsa ședințelor periodice de profilaxie duc la o acumulare semnificativa a plăcii bacteriene, in timp transformând-se într-o masa amorfa „pietrificata„ pe suprafața dinților –  tartrul dentar – factorul determinant al majorității problemelor dentare

In momentul in care dinții sunt acoperiți de tartru, încep sângerările gingivale, prim semn de îmbolnăvire parodontala. Urmate de inflamații gingivale, mărire de volum si îndepărtarea lor de pe dinți.

In acest moment orice proces carios preexistent va avansa cu mult mai rapid. Si chiar existând riscul de apariție a unor noi carii in zonele unde gingia este inflamată, loc unde stagnează un lichid inflamatoriu, plin de bacterii ce vor eroda smaltul dentar, ajungand pana la dureri de dinti. Din fericire si cariile pot fi tratate tot cu ajutorul laserului, nemainecesitand anestezie in prealabil. 

sanatos vs parodontoza

Ca orice medic dentist profesionist si interesat de confortul pacientului,folosim cele mai noi terapii si tehnologii in tratarea problemelor orale.

Consider ca terapia laser este viitorul stomatologiei moderne si al confortului pacienților.

Mai Multe
articole