Inainte de montarea unui aparat ortodontic, pacientul trebuie sa isi trateaze toate afectiunile dentare, carii, afectiuni parodontale, endodontice, sa faca extractii de dinti irecuperabili (resturi radiculare), molari de minte sau alti dinti (pentru a crea spatiul necesar). Acest lucru este foarte important, pentru a preveni agravarea problemelor, deoarece din cauza aparatului dentar, igiena dintilor este mai dificil de realizat.
Sfaturi pentru igiena dentara cand porti aparat ortodontic
1. Periaj dupa fiecare masa
- Din cauza bracketilor, sarmelor, elasticelor mancarea adera mult mai repede si este si mai greu de indepartat.
- Periajul trebuie sa dureze minim 3 minute, pentru a fi eficient.
- Se realizeaza dinspre gingie spre dinte, cu miscari fie circulare, fie verticale, dar sa fie scurte si energice.
- Periuta trebuie sa fie soft sau ultrasoft si se schimba o data la 2-3 luni.
- Pentru a verifica daca periajul este unul eficient, se poate folosi revelator de placa, care se gasesc sub forma de pastile masticabile. Placa bacteriana se va colora in rosu si indica unde trebuie acordata o atentie sporita astfel incat sa te asiguri ca zonele acoperite de aparat ortodontic au fost curatate.
2. Folosirea de periuta pentru aparat dentar
- Au rolul de a indeparta resturile alimentare dintre bracketi si sarma de la aparatul ortodontic, zona aceea fiind mai greu accesibila cu periuta normala.
3. Folosirea dusului bucal
- Este esential atunci cand porti aparat ortodontic, deoarece curata foarte bine placa bacteriana si resturile alimentare dintre dinti, de la baza dintilor si in jurul aparatului ortodontic.
- El se foloseste, ideal, dupa fiecare masa, dar daca nu este posibil, atunci este obligatoriu, seara inainte de periaj.
- Dusul bucal este un dispozitiv care foloseste presiunea apei. El se mai gaseste sub denumirea de irigator bucal si il putem achizitona din farmacii sau de la magazine de electrocasnice.
- Exista o paleta foarte mare din care puterm alege: sunt fie portabile, fie au incorporate si periute de dinti electrice. Pretul variaza intre 100 si 800 lei.
- Este foarte important sa il folosim pentru a igieniza dintii atat pe exterior, cat si pe interior.
4. Folosirea apei de gura
- Se recomanda folosirea unei ape de gura cu o eticheta cat mai curata, cu ingrediente naturale.
5. Vizita la medicul stomatolog curant pentru igienizari o data la 3 luni
- Acest lucru se recomanda pentru a preveni orice carie sau afectiune parodontala in timpul purtarii unui aparat ortodontic.
- Daca apar aceste probleme in timpul purtarii aparatului dentar, uneori este nevoie de scoaterea lui, pentru tratarea lor si astfel se prelungeste timpul de tratament, dar si costurile cresc.
- Se recomanda igienizarea completa cu detatrtaj ultrasonic, periaj profesional si air-flow.
6. Folosirea atei dentare
- Intr-adevar este mult mai dificil de folosit ata dentara, este nevoie de multa rabdare si este mai consumatoare de timp, dar este ceva esential, pentru ca cu ajutorul ei se curata foarte bine spatiile interdentare si cele dintre dinte si aparat ortodontic.
7. Grija la alimentatie
- Pacientii care au aparat ortodontice trebuie sa aiba grija si la alimentatie, astfel ca trebuie evitate alimentele dure ca: alune, chipsuri, morcov, mere, dar si alimentele lipicioase: caramele, gume, jeleuri.
- Se mai pot manca alimentele preferate, dar ele trebuie taiate in bucati mici, astfel se evita dezlipirea bracketilor, indoirea sarmei.
- Daca acest lucru se intampla, atunci se prelugeste perioada de tratament si presupune vizite suplimentare si costuri aditionale.
- De asemenea, o dieta bogata in carbohidrati si zahar rafinat, pot aparea demineralizari si carii.
8. Folosirea de ceara dentara
- Uneori din cauza componentelor pe care le are un aparat ortodontic se pot face rani la nivelul obrazului sau buzei. Pentru prevenirea lor, se poate folosi ceara dentara.
Dupa perioada de tratament efectiv, urmeaza perioada de contentie, in care pe interiorul dintilor se va monta un aparat de contentie ce consta intr-o sarma lipita cu material compozit. Acest aparat are scopul de a tine pe loc dintii si pastra rezultatul obtinut. El trebuie intretinut la fel de bine ca si un aparat ortodontic, deoarece retentioneaza mai repede placa bacteriana.
Desi pare un efort foarte mare purtarea unui aparat ortodontic, trebuie sa ne gandim la ce zambet de Hollywood o sa avem dupa ce se va finaliza tratamentul cu acesta. Daca ai nevoie de informatii suplimentare, nu ezita sa ne contactezi.