Halena fetida? Iata de ce boli poti suferi

Data

Cuprins

Halena fetida sau respiratia urat mirositoare este o afectiune des intalnita in randul populatiei. In tarile  dezvoltate un procent de 8-50% dintre oameni declara ca au prezentat episoade recurente si persistente de halena fetida la un moment dat in timpul vietii. 

Ce fel de pacienti prezinta halitoza? 

Poate afecta pacientii de sex feminin si masculin in aceeasi masura si la orice varsta.

Atunci cand are un caracter sever si de lunga durata, aceasta poate reduce increderea de sine si poate afecta interactiunile sociale.

Care este cea mai intalnita cauza a halitozei? 

Mirosul neplacut al cavitatii orale dimineata, imediat la trezire, este un lucru obisnuit si de obicei nu este corelat cu halitoza. 

Halena fetida persistenta este cauzata de obicei de afectiuni ale cavitatii bucale dar uneori poate fi asociata unor probleme de la nivelul nasofaringelui sau unele boli sistemice. 

Cel mai frecvent cauza este acumularea de resturi alimentare si placa bacteriana la nivelul suprafetelor dentare si a limbii, in urma unei igiene orale precare, cu formarea gingivitei sau a parodontitei marginale.  

Daca in cazul parodontitei cronice gradul intensitatii halenei este variabil, intotdeauna parodontita agresiva, care presupune o distructie rapida a structurilor parodontiului si care apare de obicei la persoanele tinere, este insotita de o halena fetida intensa. 

Desi gingivita si parodontita marginala sunt aproape mereu insotite de halena fetida, cea mai ”urata” forma este asociata afectiunii denumite gingivita sau gingivostomatita ulcero-necrotica. 

Mecanismul prin care apare acest lucru este putrefactia microbiana a resturilor alimentare, saliva, sange. 

Bacteriile cel mai des incriminate sunt cele Gram negative, cum ar fi Prevotella melaninogenica, Treponema denticola, Porphyromonas gingivalis, Porphyromonas endodontalis, Prevotella intermedia, Fusobacterium  etc, totusi nu exista o asociere specifica intre halena si o anumita specie bacteriana, in fapt aceasta fiind o consectinta a interactiunii intre diverse bacterii.

Compusii care sunt raspunzatori includ substante sulfuroase volatile, acizi grasi cu lant scurt si diamine. 

Interactiunea dintre aceste bacterii se produce la nivelul santului gingival si in profunzimea pungilor parodontale, dar se poate ca sediul sa fie reprezentat si de suprafata dorsala a limbii, iar acest lucru poate explica de ce chiar si unele persoane cu o igiena orala buna pot prezenta halena fetida. 

Avand o suprafata mare si cu un relief neregulat, limba poate retentiona cantitati mari de celule descuamate, leucocite si microorganisme.

Incarcatura microbiana de la nivelul limbii la pacientii care sufera de boala parodontala poate fi mai crescuta dar nu neaparat diferiat comparativ cu pacientii care au un parodontiu sanatos. 

Unele carii profunde pot reprezenta o sursa de acumulare a resturilor alimentare si implicit a bacteriilor.

Pericoronarita, o afectiune destul de intalnita la adultii tineri ai caror  molari de minte au avut o eruptie incompleta, partiala, sau anormala, cu zone de gingie care inconjoara coroana dentara,  poate reprezenta o sursa de infectie cu bacteriile care colonizeaza zona respectiva,destul de frecvent, tinad cont de faptul ca aceasta este suspusa unui traumatism aproape constant.

Alveolita postextracțională este aproape mereu insotita de halena fetida. Este o complicație specifică ce poate aparea uneori in urma extracției dentare, în procesul de vindecare de după intervenția chirurgicală. Ea poate apărea din cauza unei igiene locale necorespunzatoare cu formarea unei infectii sau  prin desprinderea cheagului de sânge care trebuie sa se formeze in mod normal in procesul de vindecare. 

Este caracterizata printr-o durere putenica care apare cam la 3-4 zile de la extractia dentara, iradiata, care nu cedeaza dupa administrarea unor antiinflamatoare obisnuite.

Xerostomia

Xerostomia, sau gura uscata, prin reducerea mecanismului de autocuratire a cavitatii bucale, poate accentua mirosul neplacut, de asemenea si purtarea unor proteze mobilizabile. 

Un miros neplacut al cavitatii bucale, avand caracter trecator de cateva ore,  poate fi dobandit in urma consumului de alimente volatile cum ar fi usturoiul, ceapa sau unele condimente.

De asemenea, consumul de alcool si de tutun pot accentua mirosul neplacut, mentinandu-l cateva ore.

Infectiile tractului respirator pot cauza halena fetida ca o consecinta a trecerii secretiilor nazale sau sinuzale prin orofaringe. De asemenea, respiratia orala, amigdalita, bronsiectaziile si alte infectii pulmonare pot reprezenta o cauza a respiratiei urat mirositoare. 

In ceea ce priveste afectiunile sistemice, poate reprezenta un semn folosit la diagnosticarea timpurie a anumitor boli cum ar fi diabetul zaharat, boala de reflux gastro-esofagian, infectia cu Helicobacter pylori, stenoza pilorica sau obstructia duodenului, insuficienta renala sau hepatica, leucemia etc.

Mai Multe
articole