Ce este grefa gingivala si cand se recomanda?

ce este grefa gingivala si cand se recomanda

Cuprins

Oferim servicii stomatologice de top în cele 12 clinici din România asigurând tratamente personalizate și confortabile pentru fiecare pacient.
clinici stomatologice romania

In situatia in care pacientii au de suferit pe fondul retractiei gingivale (care se traduce prin aparitia gingivitei si parodontozei), iar gingia este afectata atat din punct de vedere functional cat si estetic, este recomandata procedura ce presupune grefa gingivala. In clinica stomatologica Life Dental Spa aceasta se realizeaza eficient, astfel incat pacientul sa resimta un disconfort minim.

 

Ce este gingivita?

 

Gingivita este primul semn de suferinta gingivala, aceasta reprezentand inflamatia nespecifica a gingiei aparuta pe seama acumularii de placa microbiana si de depozite masive de tartru dentar (piatra dentara).

Gingivita poate fi recunoscuta foarte usor si rapid de catre pacientii afectati, deoarece prezinta semne si simptome evidente si caracteristice: 

  • Aparitia sangerarilor gingivale in timpul periajului 
  • Dureri gingivale in timpul periajului dentar, care il fac pe pacient sa realizeze o periere din ce in ce mai superficiala, motiv pentru care igiena devine din ce in ce mai deficitara 
  • Gingia capata o nuanta rosie-violacee
  • Aspectul estetic al gingiei are de suferit, aceasta devenind umflata, rosie si lucioasa
  • Retractie gingivala pe fondul iritarii tesutului gingival din pricina depunerilor de tartru dentar 

Retractia gingivala accentuata duce la expunerea radacinii in cavitatea orala, pacientul dobandind o sensibilitate aparte la consumul de alimente si bauturi prea reci sau fierbinti. In lipsa unui tratament, retractia gingivala evolueaza, afectand atat estetic, cat si functional, dintii incepand sa capete diferite grade de mobilitate. 

 

Ce este retractia gingivala?

 

Retractia gingivala este un fenomen in cadrul caruia tesutul gingival, care inconjoara in mod firesc dintele si ii ofera sustinere in alveola, incepe sa se retraga. Radacina dintelui, care in mod normal nu trebuie sa fie vizibila in cavitatea orala, incepe sa fie expusa factorilor nocivi de la acest nivel. 

Adesea, retractia gingivala ramasa in urma afectarii gingivale nici nu este remarcata, insa persistenta acesteia poate duce la aparitia hipersensibilitatii la consum de alimente prea reci sau prea calde. 

Hipersensibilitatea se dezvolta pe fondul expunerii radacinii in cavitatea orala, aceasta fiind acoperita de un strat de cement, acesta fiind un tesut mult mai putin mineralizat, in comparatie cu smaltul dentar prezent la nivelul coroanei dentare. 

 

Uita de retractia gingivala cu ajutorul procedurii de grefa gingivala!

 

Grefa gingivala este utilizata in diferite scopuri, si anume:

  • Redobandirea unui aspect estetic, natural si placut al zambetului 
  • Diminuarea sensibilitatii dentare resimtite pe fondul expunerii radacinii in cavitatea orala 
  • Protejarea radacinii dintelui impotriva cariilor dentare ce se pot dezvolta la acest nivel 

 

In ce consta procedura de grefa gingivala?

 

Procedura de grefa gingivala poate fi efectuata in 3 moduri diferite:

1. Grefa pediculata – acesta presupune prelevarea tesutului gingival de la nivelul unei zone foarte apropiate de cea afectata, tesutul fiind detasat doar partial si fixat in asa fel incat radacina dintelui afectat sa fie acoperita. 

2. Grefa de tesut liber – in cadrul acestei proceduri, tesutul gingival este prelevat de la nivelul valului palatin, fiind aplicat direct la nivelul radacinii expuse in cavitatea orala. Grefa de tesut liber poate fi realizata in atat in cazul unui singur dinte afectat, cat si atunci cand exista un grup de dinti, fiind o metoda des intalnita, recomandata in special pacientilor care prezinta un tesut gingival subtire.

3. Grefa de tesut conjuctiv subepitelial – procedura consta in prelevarea unei portiuni de tesut gingival de la nivelul valului palatin, precum si a unei bucati de tesut conjuctiv subepitelial. Grefa astfel realizata este aplicata la nivelul radacinii expuse, iar zona din care s-a prelevat tesut se vindeca  intr-un interval de 1-2 luni. 

In cadrul procedurii de realizare a unei grefe gingivale pacientii cu o sensibilitate aparte pot opta pentru anestezie, cu toate ca laserul diminueaza disconfortul resimtit. 

De asemenea, medicul ii poate prescrie pacientului un antiinflamator si un analgezic, cu scopul de a diminua sensiblitatea resimtita in primele zile dupa interventie. 

Ce complicatii pot aparea in urma interventiei?

In clinica stomatologica Life Dental Spa, procedura de grefa gingivala se realizeaza minim-invaziv, eficient si cu foarte mare profesionalism de catre echipa de medici specialisti. Cu toate acestea, exista cateva complicatii si reactii minime care pot aparea in urma unei proceduri de grefa gingivala, printre care se numara:

  • Aparitia unei sensibilitati in primele zile dupa procedura, medicul specialist oferind o reteta cu analgezic si antiinflamator pentru diminuarea disconfortului 
  • Utilizarea laserului stomatologic in cadrul procedurii diminueaza considerabil riscul de aparitie a infectiilor ulterioare, caci laserul prezinta proprietati bactericide si sterilizante 
  • Pentru a scadea la minim riscul de infectie, pacientului i se poate prescrie un tratament cu antibiotic pentru cateva zile 
  • Foarte rar, grefa gingivala nu se prinde la nivelul locului respectiv, fiind necesara repetarea interventiei. 

 

Alege clinica stomatologica Life Dental Spa pentru procedura de grefa gingivala!

 

Clinica stomatologica Life Dental Spa este situata in centrul capitalei si dispune de echipament de ultima generatie in realizarea procedurii de grefa gingivala dar si in tratamentul pentru gingivita si parodontoza – laser dentar. Cand vine vorba de tratarea gingivitei, laserul dentar presupune tratamente minim-invazive, usor de suportat de catre pacient si bactericide!

Totodata, pacientul beneficiaza de recomandari personalizate cu privire la cum sa previna aparitia complicatiilor:

  • Folosirea unei ape de gura din ingrediente naturale, pentru a curata eficient cavitatea orala 
  • Respectarea igienei orale prin practicarea periajului dentar corect cu ajutorul unei periute dentare cu peri moi
  • Utilizarea apei de gura si a pastei de dinti corespunzatoare pentru statusul oral al pacientului 
  • Evitarea fumatului in primele saptamani dupa procedura, precum si incercarea de a elimina acest obicei nociv din stilul de viata.

 

Programeaza-te acum si beneficiaza de cele mai profesionale tratamente stomatologice realizate de medicii specialisti Life Dental Spa!