Gingivostomatita ulceronecrotica ca urgenta stomatologica

Cuprins

Stomatologia are o serie de afectiuni considerate a fi urgente. Urgenta este reprezentata de o situatie grava care nu poate fi amanata prin intermediul medicamentelor. 

De cele mai multe ori, urgentele au in comun durerea. Pe langa durere, o urgenta este reprezentata si de hemoragie. Aceasta, daca este in cantitate mare, poate destabiliza sistemul circulator si cardio-vascular.

Una din urgentele stomatologice o reprezinta gingivostomatita ulceronecrotica. Aceasta este o urgenta parodontala. 

Apare la pacientii cu boala parodontala in antecedente. Acestia au ignorat, de cele mai multe ori, importanta tratarii bolii parodontale. La un moment dat, din cauza acumularii tartrului, de obicei pe fondul unei imunitati scazute, poate aparea gingivostomatita ulceronecrotica.

Aceasta se caracterizeaza prin trei mari aspecte:

  • durere 
  • sangerare
  • leziuni ulcero-necrotice

Durerea este foarte mare, sub forma unor “sageti”, greu de localizat. Durerea este provocata de impactul alimentar, de periaj si chiar spontana. Sangerarea este in cantitate importanta, sangele este rosu deschis sau rosu inchis. Sangerarea poate aparea spontan sau provocata. Provocata de atingerea chiar si usoara cu periuta de dinti sau diferite alimente sau spontana – pacientul simte in gura gustul sangerarii.

Leziunile ulcero-necrotice sunt cele care indica cel mai bine afectiunea pacientului. Marginea gingiei apare cu depozite alb-galbui asociate unor leziuni de culoare inchisa (zone de necroza). Tratamentul este reprezentat de o igienizare completa cu detartraj, periaj, airflow. La nivelul gingiilor se realizeaza badijonaj local cu solutii antiseptice si antibiotice.

Boala de fond sau imunosupresia trebuie tinute sub control pentru ca si tratamentul local sa dea rezultate. Dupa ce urgenta parodontala este rezolvata, este necesar tratamentul problemei de fond. La cateva zile dupa igienizarea de urgenta si aplicarea solutiilor antiseptice si antibiotice, aspectul gingiei isi va reveni aproape de normal. Se realizeaza inca o igienizare daca este necesara, in special in zonele subgingivale care au fost dificil de igienizat sub aspectul inflamat al gingiei.

Apoi este necesar tratamentul bolii parodontale. Acesta poarta denumirea de chiuretaj subgingival. El are doua metode prin care se poate efectua:

  • manual, cu ajutorul unor chiurete speciale;
  • cu ajutorul laserului. In aceasta varianta, nu este necesara anestezia, pacientul nu resimte durere. In plus, manopera este mult mai eficienta datorita faptului ca laserul actioneaza in profunzimea tesutului, oferind un plus de valoare.

Desi manopera pe care o realizez este cel mai bun tratament care se cunoaste la ora actuala, igiena pacientului este cea care face diferenta pe termen lung. Daca igiena pacientului este corecta din punct de vedere al tehnicii si a timpului, tratamentul va fi un succes pe termen lung. De asemenea, in cabinet, instruiesc pacientul despre cum sa se spele corect pe dinti si cum sa igienizeze zonele mai putin accesibile si care de cele mai multe ori raman neigienizate, ele fiind cele care aduna o mare cantitate din placa bacteriana. Acestea sunt:

  • spatiile interdentare
  • zonele de sub lucrari protetice
  • zonele de jur imprejurul implanturilor

Acestea se igienizeaza foarte bine cu ajutorul dusului bucal si al periutelor interdentare.

Apoi, igienizarile in cabinet se realizeaza mai des decat in cazul unui pacient fara probleme parodontale. Daca in mod normal sunt necesare 2 igienizari pe an, pacientilor parodontopati le indic igienizari la 3-4 luni pana cand isi insusesc corect masurile de igiena de acasa. 

Daca cele doua aspecte sunt intrunite, pacientul va pastra boala parodontala sub control si nici nu vor mai aparea urgente parodontale care sa trimita pacientul de urgenta la un cabinet. O alta problema a urgentelor o reprezinta faptul ca deseori pacientul nu poate fi vazut de medicul sau stomatolog curant pentru o urgenta. Medicul din urgenta nu cunoaste istoricul pacientului, nu are o relatie cu pacientul si tratamentul de cele mai multe ori da rezultate pe termen scurt.

Ca o concluzie, este importanta vizita la medicul stomatolog de 2 ori pe an. In felul acesta, se creaza o legatura medic-pacient, cei doi au incredere unul in celalalt si se pot ajuta reciproc pentru ca tratamentul si mentinerea rezultatelor sa fie pe termen lung. 

Aceste igienizari sunt de obicei pare dintr-o consultatie, medicul putand observa orice modificare la nivelul zonei oro-maxilo-faciale, astfel incat orice modificare apare, medicul o poate trata din pripa, fara a fi nevoie sa avanseze problema, in acest fel sacrificiul de tesut, manoperele, timpul si nu in ultimul rand banii rezultand a fi mai multi.

Mai Multe
articole