Gingivita – Tratamente medicale si naturiste

Cuprins

Gingivita reprezinta o forma mai usoara de boala parodontala des intalnita in randul populatiei. Aceasta afectiune se manifesta prin inflamare si sangerare ginigvala si durere in timpul periajului si a masticatiei.

Gingivita este o afectiune serioasa care trebuie tratata repede pentru a nu conduce la afectiuni parodontale mai serioase(ex: parodontoza) si la mobilitatea si pierderea dintilor.

Care sunt cauzele aparitiei gingivitei?

De cele mai multe ori ea apare din cauza unei igiene orale deficitare si din cauza prezentei tartrului supra si sub gingival. Alte cauze ale aparitiei acestei afectiuni sunt boli sistemice(ex:diabet), administrarea unor medicamente, perioada pubertatii la adolescenti, sarcina s.a

Simptome:

O gingie sanatoasa o sa aiba intotdeauna un aspect ferm, roz, bine conturata fara prezenta “triunghiurilor negre” intre dinti.

In gingivita, gingia este restrasa si observam gingii inflamate de culoare rosie violacee care sangereaza. De asemenea poate fi sesizata halena fetida(respiratie urat mirositoare) si durere la periaj si masticatie.

Ce influenteaza aparitia gingivitei:

In urma unor studii a fost identificati numerosi factori care pot conduce la aparitia gingivitei. Printre acesti factori se numara:

  • Igiena orala deficitara : periajul dentar trebuie facut de 2 ori pe zi si trebuie completat de folosirea dusului bucal sau a atei dentare.
  • Prezenta tartrului in exces: igienizarea profesionala trebuie facuta cel putin de 2 ori pe an.
  • Cantitate mica de saliva produsa
  • Fumatul sau mestecatul tutunului
  • Alimentatie saraca in vitamica C
  • Plombe interdentare care nu mai sunt adaptate bine si retentioneaza alimente
  • Medicatie folosita in tratamentul hipertensiunii arteriale si a epilepsiei
  • Schimbari hormonale prezente in sarcina, pubertate
  • Afectiuni generale grave care scacd imunitatea generala a organismului(ex: leucemie, SIDA s.a)

Cum tratam gingivita?

Asa cum este mentionat si in titlul articolului tratarea gingivitei se poate face in mai multe moduri dar intotdeauna pleaca de la o vizita la medicul stomatolog.
Inainte de a ne gandi sa folosim diferite geluri, paste sau ape de gura trebuie inlaturat factorul care a condus la aparitia acestei afectiuni. Cum a fost scris si mai sus, de cele mai multe ori principalii factori incriminati sunt igiena deficitara si prezenta tartrului pe dinti. Intr-o prima sedinta intr-un cabinet stomatologic din Bucuresti sau din tara, medicul face un consult si pacientul este invatat cum sa se spele corect pe dinti si cum trebuie sa isi modifice tehnica de periaj dentar. Foarte importanta in acest proces este folosirea dusului bucal care impiedica retentia de lunga durata a resturilor alimentare intre dinti, ceea ce duce prevenirea aparitiei inflamatiei gingivale si a cariilor interdentare.

Punctul 2 si probabil cel mai important este detartrajul. Din pacate din ce in ce mai multi pacienti traiesc cu impresia ca detartrajul afecteaza smaltul si ca trebuie facuta 1 data la cativa ani de zile. Din pacate aceste afirmatii nu sunt sustinute medical de nici un studiu, conduc la o igiena precara la nivelul populatiei si din nefericire sunt asimilate de pacienti ca fiind adevarul absolut. Prezenta tartrului pe dinti este una nociva si conduce la retractii gingivale, la aparitia bolilor parodontale si la pierderea dintilor. In cazurile clinice in care se formeaza mult tartru acesta este indepartat 1 data la 3 luni de zile pentru a proteja dintii si tesuturile vecine.

Tratamentul fara durere al gingivitei cu laser/Tratarea paradontozei cu laser

Dupa indepartarea tartrului este nevoie de o dezinfectie a cavitatii orale pentru a combate bacteriile prezente in gingivita.

De cele mai multe ori folosirea laserului se face cu succes intr-o sedinta sau doua, nu presupune anestezie si nici o manopera chirurgicala. Pacientul poate resimti un minim disconfort dupa interventie care se remite rapid si poate observa o vindecare rapida si frumoasa a gingiilor.

Tratamente naturiste de intretinere:

  1. Clatirea gurii cu apa sarata a aratat o atenuare a durerii gingivale, scaderea inflamatiei si a volumului bacterian si imbunatatirea respiratiei urat mirositoare. Se amesteca jumatate de lingurita de sare cu un pahar de apa calduta, se clateste gura pentru 30 de secunde si se repeta de 2 sau 3 ori pe zi.
  2. Apa de gura artizanala cu ulei esential de lemongrass. Reduce aderenta placii bacteriene pe suprafetele dentare. Se amesteca 2-3 lingurite de ulei esential cu o cana de apa calduta, se clateste gura pentru 30 de secunde si se repeta de 2 sau 3 ori pe zi.
  3. Apa de gura cu aloe vera. Reduce aderenta placii bacteriene pe suprafetele dentare.

    Spre deosebire de uleiurile esentiale aloe vera nu trebuie diluat. Trebuie verificat sa fie 100% pur si se clateste gura pentru 30 de secunde cu sucul de aloe vera si se repeta de 2 sau 3 ori pe zi.

  4. Uleiul natural de cocos. Datorita prezentei acidului lauric, uleiul de cocos are propietati antibacteriene, antiinflamatoare si reduce semnele de gingivita si acumularea de placa bacteriana.

    Clatiti gura timp de 30 de secunde cu 2 lingurite de ulei de cocos la temperatura camerei. Scuipati uleiul si clatiti cu apa calduta timp de 30 de secunde. Beti un pahar de apa si dupa va periati dintii.

Concluzie:

Este important sa obtinem un diagnostic corect si avizat si sa urmam o terapie eficienta spre a combate riscul de imbolnavire parodontala. Gingivita este o afectiune care, daca este diagnosticata si tratata corect, chiar si in randul adolescentilor, poate feri pacientul pe viitor de interventii chirurgicale laborioase si costisitoare si chiar de pierderea dintilor.

Programeaza ACUM o consultatie in cadrul clinicii noastre!
Life Dental Spa – Magheru One!

Mai Multe
articole