Boala parodontala poate fi reprezentata de o simpla inflamatie cronica a gingiei (gingivita) sau in evolutie poate ajunge sa distruga osul alveolar si tesuturile de sustinere din jurul dintilor si in final poate duce la pierderea dintilor (parodontita marginala).
In principal cauzata de bacterii, afectiunea apare la persoane care nu au o igiena orala optima. Desi majoritatea oamenilor nu identifica simptomele pana in jurul varstei de 30 ani, afectate de gingivita sunt in general persoanele tinere.
De ce apare gingivita la persoanele tinere?
Igiena orala deficitara impreuna cu obiceiurile alimentare nesanatoase si fumatul sunt cele mai comune cauze ale gingivitei. Aceste obiceiuri sunt de asemenea responsabile de aparitia cariilor dentare.
Tinerii sunt foarte predispusi la aparitia afectiunilor parodontale intrucat ei consuma frecvent alimente tip fast-food, cu un continut ridicat de zahar.
Bauturile carbogazoase, prajiturile si alte alimente bogate in carbohidrati sunt responsabile de formarea depozitelor de placa bacteriana la nivelul cavitatii orale, iar in lipsa unui ritual riguros de igienizare prin care acestea sa fie indepartate, bacteriile se inmultesc si provoaca inflamarea gingiei.
Gingivita poate fi prevenita!
Prima actiune in acest sens este reprezentata de o igiena orala optima, care pe langa periajul dentar corect realizat include si folosirea unor mijloace auxiliare de igienizare cum ar fi ata dentara, dusul bucal si introducerea in rutina a unei ape de gura cu agenti antiseptici.
Aceste lucuri va vor mentine sanatatea orala, atat a parodontiului, cat si a dintilor!
De asemenea este foarte important sa schimbam obiceiurile vicioase, renuntand la fumat si diminuand sau inlaturand consumul de zahar, aceste lucruri prevenind formarea placii bacteriene.
Indispensabile sunt de asemenea vizitele regulate la medicul stomatolog.
Frecventa cu care persoanele tinere ajung in clinicile stomatologice este destul de redusa, din pacate, iar fara niste controale si igienizari periodice este foarte usor ca bacteriile sa se acumuleze la nivelul cavitatii orale si ca lucrurile sa scape de sub control.
In cadrul consultatiei, medicul va analiza aspectul gingiei, care trebuie sa fie roz, ferma si aderenta, sa acopere radacinile dentare in totalitate insa fara sa inveleasca coroana dintelui, iar suprafata dintilor din vecinatatea marginii gingivale sa nu prezinte depozite de tartru sau placa bacteriana. Marginea gingiei trebuie sa fie neteda si sa nu prezinte sangerare la atingere.
Igienizarile profesionale periodice sunt un aspect foarte important, iar frecventa acestor interventii o veti stabili impreuna cu medicul care va trateaza.
De asemenea de cele mai multe ori nu veti fi constienti de anumiti factori locali care favorizeaza aparitia inflamatiei gingivale, cum ar fi cariile dentare netrate din vecinatatea gingiei sau cele interdentare care nu pot fi vazute cu ochiul liber cu usurinta.
In aceeasi categorie se incadreaza si obturatiile (plombele) vechi care nu sunt corect adaptate si modelate in conturul dintelui, care fie sunt in exces, ca un prag la nivelul gingiei, fie nu refac eficient punctul de contact cu dintele vecin iar aceste lucruri vor face ca resturile alimentare sa se acumuleze si sa fie foarte dificil de indepartat chiar si utilizand mijloacele auxiliare de igienizare mai sus mentionate.
Importanti sunt si molarii de minte incomplet erupti sau erupti dar care nu pot fi corect igienizati, cazuri in care medicul dentist va va indruma catre extractia lor.
Atunci cand se observa ca gingivita este deja instalata de mai mult timp, cu o inflamatie marcata, cu cresteri in volum ale gingiei si cu zone de gingie usor detasabile de pe suprafetele dintilor, doar corectarea obiceiurilor de igienizare si a celor vicioase nu va fi suficienta, din pacate, si trebuie instituit un tratament de specialitate, care insa datorita tehnologiilor noi si folosirea laserului stomatologic, este foarte confortabil pentru pacient, minim invaziv pentru tesuturi, iar vindecarea se va face eficient si fara sechele, gingivita fiind o afectiune total reversibila prin tratamentul adecvat si realizat la momentul potrivit.