Ghid naturist de remedii impotriva racelii

Cuprins

Fara indoiala, aceasta este o perioada delicata pentru noi toti, avand in vedere contextul de sanatate pe care il traversam la nivel global si faptul ca toamna face trecerea catre sezonul rece, iar organismul nostru are nevoie sa se adapteze la noile temperaturi.

 

In acest moment de trecere si adaptare, este posibil sa ne confruntam cu racelile de sezon, pe care insa le putem preveni daca detinem cunostintele necesare si suntem suficient de conectati la nevoile corpului nostru.

 

Organismul detine intreaga intelepciune si toate instrumentele necesare pentru a se mentine sanatos, insa mediul in care traim si obiceiurile pe care le avem pot dezechilibra balanta in defavoarea noastra, pregatind terenul pentru instalarea diverselor afectiuni.

 

Sa nu uitam ca traim, cei mai multi dintre noi, in medii urbane poluate, ca ne alimentam dezorganizat si nesanatos, ca ne lipseste contactul cu natura si miscarea, ca nu respiram corect pentru a ne oxigena suficient, ca nivelul de stres depaseste normalitatea, etc. Toate acestea isi pun amprenta asupra sanatatii noastre, sistemul imunitar este slabit si diverse afectiuni pot aparea.

 

“Raceala” ne spune prin propria denumire ca se manifesta printr-un exces de “rece” in corp. Conform intelepciunii medicinelor orientale (chineza, ayurvedica), excesul de “rece” poate fi contracarat printr-o cantitate suficienta de “cald”. Acest lucru inseamna ca pentru a elimina frigul acumulat in corp avem nevoie de un mediu cald si de remedii fierbinti, asadar principiul este usor de inteles si la fel de usor de aplicat.

 

Interesant aici ar fi rolul febrei pe care corpul o genereaza in perioadele de raceala, cresterea temperaturii corporale cu 1-4 grade celsius fiind asociata cu disparitia simptomelor de boala in multe tipuri de infectii. Desi mecanismele prin care febra ne protejeaza de infectii nu sunt inca elucidate complet, totusi studiile arata ca o data cu cresterea temperaturii sistemul imunitar se activeaza, mobilizand celulele imunitare (in special limfocitele T) in zonele inflamate pentru a rezolva problema.

 

In cele ce urmeaza, voi puncta succint cele mai folositoare remedii naturiste in lupta cu raceala de sezon, asa cum le inteleg eu si in urma studiilor de medicina naturista si complementara pe care le-am absolvit in urma cu mai bine de 10 ani.

 

Suplimente nutritive pentru cresterea activitatii sistemului imunitar:

 

  1. Vitamina C in doze de 1000mg zilnic, preferabil de provenienta naturala, organica, aceasta fiind doza optima de atac in infectiile respiratorii acute. Este recomandat pentru intarirea imunitatii si reducerea simptomelor de raceala si gripa.
  2. Astragalus- are actiune imunomodulatoare, reduce incidenta racelilor si virozelor respiratorii, are proprietati antibacteriene, antivirale, antiiflamatoare, antioxidante. Se recomanda 1-2 capsule pe zi, de preferat in timpul mesei sau conform recomandarilor specialistului. Nu se recomanda copiilor, femeilor insarcinate sau care alapteaza, persoanelor care sufera de boli autoimune sau care iau medicatie imunosupresoare. Utilizarea Astragalusului nu va depasi 2 saptamani pe luna!
  3. Vitamina D3 2000 UI/capsula- este vitamina soarelui, care, pe langa favorizarea absorbtiei normale a calciului si fosforului in organism, are si actiune de intarire a sistemului imunitar. De obicei, se recomanda 1 capsula pe zi, in timpul mesei, in cure de 1-3 luni, sau la recomandarea specialistului. Se cere intotdeauna sfatul medicului inainte de utilizare, precautie pentru femeile insarcinate sau care alapteaza, copii sub 12 ani si persoanele care sufera de afectiuni renale, hipercalcemie.
  4. Echinacea– stimuleaza sistemul imunitar, reduce inflamatia, amelioreaza simptomele racelilor si infectiilor virale, tonic general, ajuta la mentinerea sanatatii cailor respiratorii superioare in perioadele reci ale anului. Compania Hofigal comercializeaza “Echinacea extract concentrat”, care se administreaza cate 2-3 capsule pe zi in cazul adultilor, inainte de masa, maximum 4 saptamani, iar la copii 1 capsula de doua ori pe zi, inainte de masa. Se recomanda 2-4 cure pe an de cate 4 saptamani cu pauze de minim 30 zile intre ele.
  5. Andrographis– este un remediu vechi din medicina traditionala din India si China obtinut din planta Andrographis paniculata. Studiile au aratat ca Andrographis rivalizeaza cu Echinacea in privinta eficientei in reducerea simptomelor de raceala si gripa, ca si in prevenirea infectiilor respiratorii. Andrographis reduce severitatea si durata manifestarilor infectiilor respiratorii necomplicate, cu dureri si uscaciune in gat, dureri de cap, secretii nazale si oculare.

 

Cei de la compania Zenyth comercializeaza un supliment ce contine 386mg andrographis/capsula si se administreaza cate o capsula de 2 ori pe zi, la masa, nu mai mult de 14 zile consecutiv. Produsul este nerecomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza.

 

DE RETINUT! Suplimentele alimentare se administreaza la recomandarea medicului care va are in grija si va cunoaste istoricul medical. Nu va recomand autotratamentul. Cele de mai sus sunt sugestii pe care le puteti discuta cu medicul dvs. si stabili daca va sunt folositoare. Nu imi asum in niciun mod faptul ca unii dintre voi le-ar putea folosi, desi conform statusului medical le sunt contraindicate.

 

Alimentatia

Atunci cand dorim sa prevenim raceala in perioadele reci sau sa contracaram simptomele acesteia, alimentatia are un rol important. Se recomanda consumul de alimente calde si usor de digerat, precum supele de legume, mancaruri picante, condimentate cu piper, ghimbir, ardei iute, rozmarin, oregano, salvie, busuioc. Sunt de evitat lactatele, care au energie rece si favorizeaza acumularea de mucus, mancarurile grele care necesita multa energie din partea corpului pentru a fi digerate, produsele indulcite cu zahar rafinat, cunoscut factor in scaderea imunitatii.

 

Curatarea nasului cu solutie salina:

Este o metoda pe care si eu o practic in mod curent deoarece o consider foarte folositoare, atat pentru preventia racelilor cat si pentru ameliorarea simptomelor atunci cand acestea au aparut. Se pot folosi spray-uri cu solutie salina din comert sau dispozitive speciale de irigare nazala pentru care se prepara solutia separat.

 

Indicat este sa realizam aceste lavaje dimineata, impreuna cu ritualul de igiena orala.

 

Sarea este un foarte bun antibacterian, datorita proprietatii sale de a fi higroscopica- extrage apa din celula bacteriana, aceasta se deshidrateaza si moare.

 

Ceaiuri fierbinti:

 

Ceaiul de ghimbir– preferatul meu, numarul 1 in combaterea racelii din corp datorita gustului sau picant. 

  • Reteta mea de preparare:
  • 1 lingurita radacina de ghimbir proaspat ras
  • 1 cana de apa clocotita (200 ml)

Se lasa sa infuzeze 5-10 minute si apoi se strecoara si se bea. Daca va place, il puteti indulci cu miere, dupa gust, insa dupa ce s-a racit putin.

 

Eu beau 1 cana pe zi in sezonul rece, preventiv, insa daca apar simptome de raceala, numarul lor creste la 2-3 cani zilnic.

 

Ceaiul de turmeric- galben-auriu, foarte eficient antiinflamator datorita curcuminului, de folos atat pentru prevenirea racelilor cat si pentru ameliorarea simptomelor.

  • Reteta mea de preparare:
  • ½ lingurita pulbere de turmeric uscata, organica
  • o cana de apa clocotita
  • 3 felii de lamaie
  • miere dupa gust

Se infuzeaza pulberea in apa fiarta timp de 10 minute, apoi se adauga mierea si lamaia. In caz de infectii respiratorii, se beau 2-3 cani pe zi.

 

Bai cu sare

Umpleti cada cu apa calda si adaugati un pumn de sare grunjoasa, neiodata. Se poate folosi sare de mina, marina sau sare roz de Himalaya. Eu uneori folosesc sare Epsom, bogata in magneziu, deoarece acesta se absoarbe cel mai bine prin piele.

Atentie ca apa sa nu fie prea fierbinte, precautie celor care au probleme cardiace, sunt hipertensivi, etc. De preferat sa nu scufundati in cada zona inimii.

Baile pot fi generale sau doar la picioare si trebuie sa dureze aproximativ 20 minute.

 

Inhalatii cu uleiuri esentiale

Daca nu aveti un vaporizator pentru uleiuri esentiale pe care sa-l puteti utiliza, va propun reteta bunicii, asa cum am invatat-o de la ea: puneti la fiert apa intr-o oala, iar cand clocoteste o dati jos de pe foc si adaugati cateva picaturi de ulei esential. Va aplecati deasupra oalei si inhalati vaporii calzi, aromati, in timp ce capul si oala va sunt acoperite cu un prosop curat.

Bunica nu avea ulei esential, dar cand eram copil ma punea sa fac inhalatii cu ceai de musetel:))

Iata si ce uleiuri esentiale este recomandat sa folositi: eucalipt, menta, cuisoare, cimbrisor, brad, oregano, cimbru, rozmarin, lamaie, tea-tree, ghimbir, lavanda, ienupar si lista poate continua.

 

Saculetul cu sare calda pentru sinusuri

Nu radeti, la mine este nelipsit in caz de raceala! Cand eram copil, bunica punea sare calda, grunjoasa, intr-un ciorap curat, pe care il aplicam pe piept si sinusuri. Efectul lui este magic! Desfunda si descongestioneaza nasul in cateva minute, ajuta la usurarea respiratiei si la calmarea tusei.

 

Sauna uscata

Sauna este excelenta in caz de raceala, caldura contracarand excesul de rece din corp. Temperatura crescuta produce transpiratie ce ajuta la eliminarea toxinelor din corp si curatarea in profunzime a pielii.Sauna este un mijloc de calmare a trupului si eliberare de stres, ajuta corpul sa produca endorfine, responsabile pentru starea de bine si melatonina, ce induce starea de somn.

 

Meditatia

De obicei, ne imbolnavim in perioade de stres, deoarece acesta scade activitatea sistemului imunitar si ne face mai sensibili la atacurile din mediul exterior. Pentru a ne linisti mintea si a ne reorienta gandurile pozitiv, meditatia este o alegere excelenta. Pentru incepatori, meditatiile ghidate de relaxare pot fi o solutie, ele fiind accesibile online pe diverse platforme de profil. Pentru cei care au experienta, o jumatate de ora zilnic de pranayama este excelenta.

Relaxarea va readuce corpul in starea in care isi poate reface energia, se poate recupera si reechilibra.

In concluzie, o stare mentala buna, miscare, compensarea perioadelor de stres cu unele de relaxare, aport de caldura in perioadele de frig, suplimente naturale administrate la timpul si in dozele potrivite, toate pot ajuta pentru prevenirea sau ameliorarea simptomelor de raceala si gripa.

Sa va fie de folos!

Obtine Voucher 100 RON

Mai Multe
articole