De foarte multe ori, in cadrul consultului initial, pacientii ne dezvaluie ca principalul motiv pentru care au amanat vizita la dentist a fost teama de stomatolog. Cu totii ne-am confruntat cel putin o data in viata (de obicei in copilarie) cu o vizita la stomatolog nu tocmai “prietenoasa” care, din pacate, de cele mai multe ori ne-a lasat cu anumite traume emotionale.
De obicei, acesti pacienti care in trecut au fost “traumatizati” la dentist tind sa asocieze stomatologul si in special sunetul frezei cu durerea. Din pacate aceasta asociere ii tine pe multi departe de cabinetul stomatologic ceea ce ne impiedica sa putem face controalele periodice si respectiv preventia dentara care este deosebit de importanta.
De cele mai multe ori pacientii se prezinta la cabinet adusi de o durere acuta, dupa ce timp de cateva zile/ saptamani incearca sa trateze acasa cu medicatie, care in cele din urma nu isi mai face efectul. In momentul in care aceasta durere acuta se suprapune si cu teama de stomatolog, tratamentul devine mai dificil pentru ca intai trebuie cumva sa “tratam” teama de stomatolog si abia apoi ne putem ocupa si de problema dentara.
Din fericire, astazi avem laserul in stomatologie – un aparat revolutionar care promite sa lase tratarea cariei cu freza in trecut. Laserul este extraordinar in primul rand pentru ca el “curata” in mod selectiv caria, prin vaporizare. Practic acest lucru ne ajuta pentru ca nu vom indeparta mai mult din dinte decat ceea ce este cariat, spre deosebire de freza unde, de multe ori, in momentul in care curatam o carie involuntar mai sacrificam din tesutul dentar sanatos adiacent.
Tratamentul cariilor
Un alt beneficiu major este faptul ca nu mai exista acel zgomot specific facut de freza.
Laserul actioneaza pe baza de lumina si apa cu niste setari atent facute de catre medicul stomatolog, ceea ce face ca tratarea cariei cu laserul sa se poata face in cele mai multe din cazuri fara anestezie – in caz de sensibilitate, medicul poate modifica parametrii de lucru astfel incat senzatia de discomfort sa dispara.
Un alt beneficiu deosebit de important al tratarii cariei cu laserul se bazeaza pe actiunea bactericida a acestuia. Practic, o data curatata intreaga suprafata cariata a dintelui, laserul omoara bacteriile ramase rezultand o cavitate curata, fara bacterii, ceea ce, pe termen lung, alaturi de o igiena corespunzatoare a pacientului si control periodic, se traduce printr-o scadere semnificativa a riscului de a dezvolta carii secundare, sub plomba.