Frica de dentist si laserul dentar
blank

Data

Intr-o epoca tehnologica, medicina dentara tine pasul cu actualizarile

Anxietatea legata de cabinetul de stomatologie este una des intalnita, mai ales in randul populatiei din Romania, unde preventia orala are o rata mult scazuta fata de media globala.

Marea majoritate am experimentat situatii mai putin placute pe scaunul stomatologic, mai ales in perioada de acum 20-30 de ani, cand aparatura era una rudimentara, anestezicele erau destul de slabe ca si eficienta, o adevarata placere vizita la dentist.

Insa, din fericire, totul a evoluat, inclusiv modalitatile de tratament ale afectiunilor dentare si gingivale. Una dintre cele mai noi si inovative metoda de tratament este laserul dentar.

In America si tarile mai dezvolate, laserul a aparut de mai bine de 10 ani. In Romania abia de aproximativ 5 ani, si cu toate acestea foarte putine clinici l-au inclus in dotarile lor. Costurile unui astfel de sistem fiind destul de ridicate.

Marele avantaj al acestor „gadgeturi” este acela al cofortului sporit al pacientului in timpul oricarei manopere realizata cu ajutorul lui. Parctic NU DOARE! Da, ai citit bine, laserul dentar, nu produce disconfort. Are capacitatea de setare in functie de gardul de sensibilitate al pacientului, fara a necesita anestezie in timpul tratamentului. Sunt rare cazurile in care este necesra efectuarea unei anestezii locale.

De aceea, laserul dentar, este cea mai buna modalitate de a te reimprieteni cu medicul dentist. In proportie de peste 80% , „anxietatea stomatologica”, a scazut semnificativ.

Exista diferite tipuri de lasere, unul ce poate actiona dor pe tesuturile moi, si un alt model, ce este eficient atat pe tesuturile dure ( dinti, os maxilar) cat si cele moi.

Avantajul major pe care tehnologia laser il are asupra acestui tip de tratament este efectul bactericid – suprafetele dentare sunt sterilizate iar bacteriile implicate in aparitia si in dezvoltarea cariilor sunt complet eliminate, pentru a preveni recidiva.

Efectul bactericid este un plus si atunci cand vine vorba de tratamentele endodontice (de canal), laserul ajutand la mentinerea dintelui in cavitatea bucala pentru mai mult timp!

De obicei, in urma eliminarii unei obturatii (plombe) mai vechi sau in urma eliminarii unei coroane dentare, este foarte posibil sa se gaseasca o carie mai mult sau mai putin avansata.

Pacienții care aleg clinica stomatologica Life Dental Spa uita de frica de dentist si de disconfortul creat de:
 • Vibrațiile instrumentelor folosite in cazul tratarii cariilor
 • Sangerarile abundente si durerile din timpul manoperelor chirurgicale
 • Sunetele stridente si stresante ale instrumentelor
 • Durerea din timpul sedintelor de terapie

blank

Toate acestea sunt de domeniul trecutului! Laserul dentar aduce multiple beneficii asupra modului de tratament, precum si asupra felului in care pacientul suporta interventiile stomatologice

 1. Fara durere,
 2. Fara disconfort,
 3. Recuperarea este mult mai usoara
 4. Teama de dentist incepe sa dispara!
Pe scurt, in ceea ce priveste sedinta de terapie laser pentru tratamente stomatologice, laserul aduce niste beneficii majore:
 • Este inlaturat zgomotul frezei, astfel ca pacientii sunt mult mai calmi
 • Nu provoaca nicio vibratie, astfel ca disconfortul dispare
 • Nu provoaca DURERE, scade nevoia de anestezie locala
 • Reduce tumefierea si sangerarea gingivala

Laserul dentar este indicat pentru orice categorie de pacienti, de la copii pana la persoane cu dizabilitati( aceste categorii fiind si cele cu care tratamentul cu freza poate deveni o adevarta provocare pentru dentist -in schimb laserul iti ofera protectie asupra tesuturilor din jur, fara a afecta limba, gingia, daca pacientul nu este cooperant).

Chiar si femeile insarcinate sau mamicile care alapteaza pot beneficia de acest tip de tratament, fara sa implice niciun fel de efecte adverse.

Tot mai multe au fost cazurile, in care pacientii intrau tematori, cu un zambet crispat pe chip, neincrezatori, stiind din experientele anterioare in alte cabinete, ce le ofarea „freza dentara”. Iar in momentul in care incepeam sa curat dintele cu laserul, sa vad uimirea din privirea lor: Cum sa nu se simta durere? Cum poate fi atat de usor si confortabil un tratament la stomatolog. Si iata ca se poate! 

Toate tratamentele asistate laser sunt eficiente si confortabile! 

Cel mai important pentru mine, ca medic, este sa vad pacientul zambind si la plecare, sa-l simt multumit si increzator in viitoarele vizite.  Sa stiu ca ma va recomanda cu incredere mai departe! 

Va astept sa beneficiati de un alt fel de experienta la medicul dentist! 

 

Mai Multe
articole