Cum afectează vapatul sănătatea dinților
Suntem convinși că ai auzit deja de vaping, cunoscut și sub numele de vaporizator, dispozitiv de vapat sau țigară electronică . Este chiar posibil să fii tu însuți consumator al acestui dispozitiv care a devenit un fenomen. Cu toate acestea, indiferent dacă ești nu utilizator, vom aprofunda puțin acest subiect pentru a afla cum afectează vapatul sănătatea dinților, ce probleme dentare cauzează și, prin urmare, ce efecte poate avea asupra zâmbetului tău.
Ce este vapatul?
Vapatul imită actul de a fuma, dar prin inhalarea și expirarea vaporilor. Există vaporizatorul de unică folosință și vaporizatorul reîncărcabil, ambele cu o mare varietate de modele și arome: mentolat, fructat, dulce… Faptul că are diferite arome îl face mai tentant, dar și mai captivant pentru consumator.
Cum funcționează?
Deși există mai multe tipuri, așa cum sunt menționate anterior, aproape toate au un mecanism similar:
- Când pufăi pe dispozitiv, bateria internă pornește.
- Lichidul vaporizatorului, care se află înăuntru, se încălzește și se vaporizează.
- Utilizatorul inspiră și expiră vaporii printr-un muștiuc.
Ce componente conţine vape-ul?
Pe lângă faptul că este compus din apă, acest dispozitiv include și nicotină, propilen glicol din arome și diferite elemente chimice, precum dietetilen glicol, glicerol sau nitrozamine, printre altele.
Vape-urile au fost create cu scopul de a fi o alternativă la tutun, reducând astfel consumul acestuia. În schimb, departe de obiectivul lor inițial, au devenit din ce în ce mai populare în societate și le consumă zilnic atât tinerii, cât și adulții. Totuși, conform American Journal of Public Health, vaporii sunt egali cu tutunul și provoacă mai mare dependență decât acesta. Dar crezi că sunt cu adevărat mai sănătoase decât țigările tradiționale? Este adevărat că aceste dispozitive conțin mai puține componente chimice decât o țigară tradițională, totuși, ele poartă în continuare o serie de elemente nocive pentru sănătate, în special pentru sănătatea orală.
Ce probleme dentare poate cauza vapatul?
În primul rând, vaporii pot fi inofensivi în comparație cu tutunul tradițional, dar acest lucru nu înseamnă că sănătatea orală este scutită de această nouă tendință. Așadar, nu pare rău să vă spunem (mai ales dacă ești consumator) că au consecințe nesănătoase pentru cavitatea noastră orală.
Iată câteva dintre cele mai relevante probleme pe care le poate suferi zâmbetul tău din cauza vapării:
- Risc crescut de infecții . Nicotina din țigara electronica împiedică producția de salivă, care generează xerostomie (cunoscută și sub denumirea de gura uscată). Astfel, problema gurii uscate favorizează creșterea plăcii bacteriene, determinând ca și cavitatea orală să fie mai expusă la infecții și halitoză.
- Carii dentare. Vaporii aceea au capacitatea de a produce carii dentare ca si bomboanele sau băuturile dulci, deoarece aromele furnizează o cantitate mare de zahăr, care este, evident, dăunătoare pentru dinți.
- Boli parodontale . Gingia este una dintre cele mai afectate din cauza retractiei gingivale. S-ar putea să te întrebi cum reușește consumul de vape să retragă gingiile? Vinovatul acestei probleme este nicotina, deoarece reduce fluxul sanguin al organismului, afectând irigarea mucoasei bucale, motiv pentru care gingiile se retrag, provocând boli precum gingivita sau parodontita. Unele dintre simptomele acestor afecțiuni sunt: gingii sensibile, umflate, dureroase sau sângerânde. În plus, dacă boala parodontală nu este depistată la timp, poate duce la pierderea dinților.
- Procese de vindecare lungi și complexe. Lipsa de nutrienți în mucoase și deteriorarea țesuturilor împiedică vindecarea rapidă și adecvată a rănilor care pot fi suferite nu numai de cavitate orală, ci și de organism în general.
- Dinți pătați . Datorită absenței gudronului, vape-ul nu pătează și nu îngălbenește dinții la fel de mult ca o țigară tradițională, deși nicotina face ca dinții să pară mai puțin albi și chiar pătați pe termen lung.
Așadar, în ciuda faptului că vaporizatorul, țigara electronică, oricum preferi să îl numești, poate fi tentant, vrem să îți reamintim că este un dispozitiv care creează dependență și dăunează sănătății orale, așa că indiferent dacă ești sau nu fumător, te încurajăm să nu neglijezi problemele dentare. Mergi la cea mai apropiată clinică Life Dental Spa și ai grijă de zâmbetul tău.