Fatetele dentare au devenit din ce in ce mai populare in randul pacientilor. Ele sunt cele mai fine lucrari protetice, iar realizarea lor este posibila datorita materialelor si tehnologiilor de ultima ora.
Fatetele corecteaza imperfectiunile estetice in majoritatea cazurilor. Printre acestestea enumeram:
- Dinti inghesuiti si aliniati incorect
- Discromii ale dintilor
- Spatieri interdentare
- Dinti tociti asimetric sau fracturati
- Obturatii (plombe) vechi
Exista si o alta categorie de fatete, rar intalnita, cea a fatetelor palatinale. Acestea au rolul de a stabiliza ocluzia ( muscatura) .
De multe ori, pacientii vin in clinica avand o nemultumire legata de zambetul lor. Pacientului i se realizeaza un plan de tratament individualizat si se decide cum se va realiza corectarea zambetului. Zambetul este conceput de tehnicianul dentar prin modelajul cerii pe un model de gips iar apoi acesta este transferat in gura pacientului cu ajutorul unui acrilat provizoriu. Impreuna cu medicul, acesta decide daca lungimea/ forma/ culoarea dintilor sunt in armonie cu restul fetei.
Avand acceptul pacientului, dintii se slefuiesc minim invaziv sau in unele cazuri nu se slefuiesc deloc. La sfarsitul sedintei,dupa realizarea amprentei, pacienta pleaca acasa cu provizorii realizate pe noul zambet. In sedinta urmatoare, fatetele se testeaza si se cimenteaza daca acestea corespund din toate punctele de vedere.
Sensibilitatea dentara pana la cimentarea lucrarilor deficinitive este aproape inexistenta intrucat slefuirea este minima iar la sfarsitul sedintei pacientul pleaca cu lucrari provizorii.
Important de punctat: prin minima slefuire a dintilor, acestia nu isi pierd proprietatile fizice, nu devin mai casanti, nu se rup mai usor. Totodata, fatetele dentare – chiar daca au grosimi de 0.2- 0.7 milimetrii – nu sunt fragile, intrucat prin cimentare adeziva fac corp comun cu smaltul dintilor.
Dintii care sunt foarte inchisi la culoare necesita o albire dentara in prealabil, pentru a nu slefui invaziv.
Avantajul fatetelor o reprezinta stabilitatea coloristica in timp. Obturatiile (plombele) necesita o finisare la 6 luni intrucat stratul superficial se incarca cu bacterii si coloranti. Acest lucru se datoreaza materialului din care sunt facute, compozitul avand proprietati mecanice si estetice mult inferioare ceramicii. Ceramica folosita la fatete nu permite colonizarea bacteriana sau modificarea ei coloristica.
Durata de viata a fatetelor este mult mai mare decat a obturatiilor din compozit. Unele fatete pot tine si mai mult de 10 ani, cu conditia ca pacientul sa le ingrijeasca corespunzator.
Exista si anumite contraindicatii ale fatetelor. Inainte de a realiza fatetele, este necesara stabilizarea muscarii (ocluziei). Nu se pot realiza fatete daca zona de sprijin (zona molarilor) nu este in armonie intrucat acestea se vor sparge. De multe ori se recurge la reabilitari totale in care se protezeaza si zona de sprijin si zona frontala, estetica. O alta contraindicatie o reprezinta dintii care au tratamente de canal si reconstructii masive ale dintilor, situatie in care se realizeaza o coroana dentara.
Daca zambetul pacientului este unul gingival, se va recurge initial la reconturarea gingivala, gingivectomie astfel incat rezultatul final sa fie unul spectaculos.
Fatetele pot fi considerate bijuterii dentare, intrucat tehnicianul poate stratifica si zeci de culori pentru a obtine o estetica identica cu a dintilor naturali.
In clinica Life Dental Spa puteti opta pentru 2 categorii de fatete, standard si premium. Fatetele premium necesita un timp mai mare de lucru si stratificarea mult mai multor culori pentru ca in final, naturaletea dintilor sa fie de neegalat.