Fatele dentare, cunoscute si sub numele de ‘fatete din portelan’ sunt niste piese de mici dimensiuni cu o grosime de 1-2 mm. Fatele acopera suprafata dentara vizibila in timpul zambetului, pot schimba forma, dimensiunea sau lungimea dintilor si imbunatatesc estetica si armonia fetei.
Exista mai multe tipuri de fatete dentare, dupa cum urmeaza:
Fatete dentare realizate din ceramica sau fatete dentare realizate din material compozit(fatetare directa). Fatetele din ceramica sunt mult mai rezistente la factori mecanici si nu se pateaza de la consumul de cafea,tutun,vin s.a.
Ce probleme trateaza fatetele dentare?
- dinti care prezinta coloratii fie din cauza unui tratament de canal mai vechi, fie din cauza unor discromii date de consumul mare de fluor , antibiotice s.a.
- dinti ciobiti
- dinti uzati cu forma neregulata
- dinti inghesuiti sau inegali
- dinti care prezinta spatiere intre ei
Care sunt etapele tratamentului prin fatete?
Pentru a beneficia de aceste tratament in primul rand este nevoie de 2 vizite la medical dentist. Prima pentru consult si amprente iar a doua vizita pentru aplicarea si cimentarea fatetelor.
Sau, cel mai bine este sa cauti contact clinica stomatologica si sa faci o programare pentru o consultatie exhaustiva in urma careia se poate stabili un plan clar pentru tratament.
Pasii tratamentului prin fatete:
1. Diagnostic si plan de tratament
Acest prim pas necesita participarea ta in mod activ. Pacientul explica ce ar vrea sa schimbe, ce deranjeaza estetic si ce isi doreste sa obtina in urma acestui tratament cu fatete. Medicul dentist va completa examenul clinic si va conclude daca tratamentul prin fatete este potrivit pentru tine.
2. Pregatirea dintilor pentru fatete
Medicul dentist va slefui si indeparta nu mai mult de 1-2 mm din smalt fara sa ajunga in dentina. Inainte de asta medical va decide daca este sau nu nevoie de anestezie pentru aceasta interventie. La sfarsitul sedintei medical dentist va amprenta dintii slefuiti pentru fatete si va trimite amprenta in laboratorul. In general fatetele se intorc in cabinet in aproximativ 2 saptamani.
3. Cimentarea fatetelor
Inainte sa cimentare, medicul va fixa cu un lipici fatele pentru proba. Astfel forma, culoarea si armonia pot fi analizate de pacient inainte de cimentarea definitive. Dupa acceptul pacientului, dintii vor fi curatati, periati si pregatiti pentru a primi fatetele. Pentru aceasta eta se va folosi un ciment special cu o estetica si rezistenta superioara cimenturilor dentare obisnuite. Dupa intarirea lui excesul este indepartat si se face o vizita de control dupa o saptamana.
Avantajele fatetelor dentare:
- conserva naturaletea dintilor
- gingia reactioneaza bine in contactul cu ceramica dentara
- fatetele din ceramica nu se pateaza
- culoarea fatelor poate fi aleasa in asa fel incat dintii galbeni sau inchisi de culoare sa apara mult mai albi
- fatetele reprezinta o abordare minim invaziva pentru modificarea zambetului.
Dezavantajele fatetelor dentare
- aceasta interventie nu este reversibila
- fatetele ceramice sunt mai costisitoare decat restaurarile directe din compozit
- daca o fateta se sparge sau se ciobeste ea trebuie inlocuita si nu poate fi reparata
- fatetele nu reprezinta o solutie pentru pacientii care nu au o igiena foarte buna
Daca un dinte nu poate sa fie pastrat si trebuie extras, cea mai buna optiune este implantul. O alta alternative este o lucrare pluridentara fixa dar de preferat este ca dintele afectat sa fie tratat si pastrat.
Exista contraindicatii in tratamentul prin fatete? Sunt fatetele periculoase in vreun fel pentru pacient si mediul oral?
Sunt doua contraindicatii de mentionat pentru acest tip de tratament. Prima si cea mai importanta este igiena precara. Un pacient care nu isi face igiena corespunzator si care nu se prezinta la control si detartraj la 6 luni poate observa in timp retractii gingivale atat in dreptul fatetelor cat si a dintilor care nu au beneficiat de acest tratament.
O alta contraindicatie important este bruxismul. In cazul in care pacientul prezinta semne de bruxism nocturne fatetele trebuie protejate pe timpul somnului cu o gutiera special realizata pentru aceasta patologie. In timp in acest caz fatetele se pot fractura, ciobi sau pot prezenta fisuri.
Cat rezista fatetele dentare?
De cele mai multe ori fatetele au o durata de viata cuprinsa intre 10 si 20 de ani.
Fatetele dentare au nevoie de o ingrijire speciala?
Fatetele dentare nu au nevoie de ingrijire speciala. O tehnica corecta de periaj, folosirea dusului bucal si un detartraj si consult la 6 luni sunt suficiente.
Exista alternative pentru fatete?
Da, alternativele sunt reprezentate de reconstituirile directe din compozit si de coroane. Din pacate primele au o rezistenta ne inferioara iar coroanele reprezinta o alternative invaziva.
Costurile tratamentului prin fatete
In clinicile stomatologice din Romania costurile variaza destul de mult cand vorbim de tratamente stomatologice. In general fatetele din ceramic au un pret cuprins intre 1300 lei si 2300 de lei.