Evitați aceste 5 alimente și băuturi care vă pot deteriora dinții
blank

Data

Principala cauză a cariilor este acumularea de acid pe dinți, fapt care, în timp, uzează și cariază smalțul. Alimentele, de la dulciuri bogate în zahăr la carbohidrați cu amidon, se descompun în zaharuri care se transformă în acid în gură, atacând dinții și slăbind învelișul exterior rezistent. Pentru a vă menține dinții puternici și smalțul intact, evitați aceste alimente dăunătoare:

 

  • Bomboanele tari. După cum puteți ghici, bomboanele tari, cu zahăr, care sunt supte mult timp sau care se sparg în bucăți, sunt dăunătoare pentru smalț și vă pun dantura în pericol. Bomboanele sunt bogate în zahăr, care se lipește de dinți și durează mult să se topească, expunând gingiile și dinții la zahăr dăunător.
  • Băuturile acidulate. Sucurile acidulate, băuturile pentru sport și, în general, toate sucurile sunt bogate în zahăr și acid, ceea ce este o veste mai puțin plăcută pentru dinții voștri. Dacă doriți să beți altceva decât apă, căutați mărci de suc fără zahăr adăugat sau încercați să adăugați în apă fructe sau legume, cum ar fi pepenele sau castraveții, pentru o aromă răcoritoare și mai puțin dăunătoare. 
  • Tortul, prăjiturile. Prăjiturile, torturile sau orice alt dulce făcut cu mult zahăr este o problemă pentru dinți. Dulciurile lipicioase sunt cei mai mari dușmani ai dinților, deoarece pot fi o pacoste majoră pentru smalțul dinților. Alimentele care aderă ușor de dinți și se blochează între gingie și dinte permit zaharurilor să atace smalțul și sunt greu de îndepărtat. Încercați să vă limitați aportul de zahăr.
  • Gheață. Mestecarea gheții dure poate dăuna smalțului, expunând dinții. Alte obiceiuri dăunătoare care implică gura, cum ar fi deschiderea sticlelor și a pungilor de chipsuri cu dinții, ar trebui, de asemenea, evitate.
  • Nucile tari. Pe lângă faptul că pot provoca lezarea smalțului, mestecatul nucilor tari poate deteriora și creste necesitatea implanturilor dentare, a protezelor dentare și obturatiilor dentare. Încercați să mâncați bucăți mai mici de nuci în loc de nuci întregi, dacă sunt deosebit de dure, sau mâncați nuci transformate în unt, cum ar fi untul de caju.

Programeaza-te Aici la un Consult si Beneficiezi de 100 RON Reducere

 

4 sfaturi pentru a vă proteja dinții 

Cu cât știți mai multe, cu atât aveți senzația că majoritatea lucrurilor pe care mâncați sunt dușmani ai smalțului dentar și ai gingiilor. Deși acest lucru este oarecum adevărat, vestea bună este că este posibil să contracarăm daunele luând măsuri de igienă orală, pentru a restabili mineralele pierdute și pentru a menține dinții puternici. Iată:

 

SFAT 1: Sigilați-vă dinții!

Sigilarea dentara protejeaza smalțul și previne cariile dentare. Medicul stomatolog vă poate sigila dinții sănătoși acoperindu-i cu un strat protector și subțire de material special.

 

SFAT 2: Folosiți ața dentară și dușul bucal cel puțin o dată pe zi!

Ața dentară și dușul bucal îndepărtează particulele de alimente și resturile bacteriene depuse între dinte și gingie, reducând probabilitatea ca bacteriile să se lipească de acestea și să se transforme în placă bacteriană și tartru, care pot fi îndepărtate doar de stomatolog, cu ajutorul instrumentelor profesionale și tehnicilor profesionale, precum cea a detartrajului.

 

SFAT 3: Schimbați-vă frecvent periuța de dinți!

Înlocuiți-vă periuța de dinți de cel puțin 3-4 ori pe an. Asigurați-vă că utilizați periuțe de dinți cu peri moi, care nu vă afectează dinții și gingiile și nu uzează smalțul și țesutul gingival. Luați în considerare și o periuță de dinți electrică, care vă curăță dinții eficient, fără a fi prea abrazivă.                                       

 

SFAT 4: Periați-vă dinții după masă sau clătiți-vă gura cu apă de gură!

Periajul dinților și clătirea gurii cu apă de gură ajută la îndepărtarea alimentelor lipite de dinți sau blocate între dinte și gingie. Folosind o apă de gură vă veți proteja cel mai bine dinții.

Programeaza-te Aici la un Consult si Beneficiezi de 100 RON Reducere

Mai Multe
articole