Tratamentul de canal, cunoscut de majoritatea oamenilor drept procedura de ,,scoatere a nervului,, este de multe ori privit ca o procedura traumatizanta, dureroasa de care toata lumea se fereste. dar in ultimii ani tehnologia a evoluat foarte mult astfel incat intreaga procedura a devenit mult mai prietenoasa si mai usor de tolerat. In cele ce urmeaza vom prezenta in detaliu pricipalele etape ale tratamentului de canal.
Primul pas il reprezinta anestezia. Este un pas forte important in special pentru confortul pacientului. Pulpa dentara afectata de bacterii este extreme de reactiva, astfel incat fara o anestezie atent si corect realizata nu putem lucra in conditii acceptabile.
Urmatorul pas,crucial ca importanta, il reprezinta izolarea dintelui pe care urmeaza sa se realizeze tratamentul de canal. In acest scop se utilizeaza diga. Diga este o folie de cauciuc la nivelul careia se realizeaza un orificiu prin care va iesi dintele. Folia de cauciuc sta fixata pe dinte cu ajutorul unei cleme metalice. In momentul aplicarii acesteia exista posibilitatea ca pacientul sa resimta o usoara presiune, dar cu care se va obisnui in maxim un minut. Prin aceasta izolare impiedicam saliva sa patrunda in interiorul dintelui, aspect deosebit de important, deoarece in saliva exista cea mai mare cantitate de bacterii. De asemenea solutiile pe care le foloseste medicul pentru lavaj, destul de puternice, vor ramane la nivelul foliei evitand astfel posibilitatea ca acestea sa aiba contact cu mucoasa bucala.
Urmeaza realizarea accesului catre camera nervului care se realizeaza in cele mai multe cazuri prin curatarea cariei complicate ce a determinat patologia pulpara. Sunt situatii in care exista o distructie foarte mare a dintelui si in aceste cazuri inainte de tratamentul propriu-zis este necesara reconstructia peretilor lipsa.
Odata accesul realizat, urmatoarea etapa consta in reperarea si prelucrarea canalelor radiculare. Orificile de dechidere ale canalelor radiculare sunt descoperite cu ajutorul microscopului operator si in cazul prezentei unor calcifieri la acest nivel, ce fac imposibila negocierea acestora se utilizeaza ansele de ultrasunete, diamantate sau nu pentru indepartarea acestor obtructii.
Tratamentul mecanic al canalelor sau largirea lor, urmatoarea etapa, se realizeaza initial cu ace manual pentru o permeabilizare initiala. Lungimea corecta de lucru se stabileste cu ajutorul apex locatorului. Apoi cu ajutorul sistemelor rotative se va realiza largirea corespunzatoare a acestora. In acest moment pacientul poata sa simta o senzatie de vibratie data de miscarea acului rotativ. Tratamenului mecanic se asociaza un lavaj corespunzator al canalelor pentru a indeparta progresiv resturile organice si anorganice de la acest nivel. In acest scop cel mai frecvent utilizate sunt hipocloritul de sodiu si EDTA-ul (acidul etilendiaminotetraacetic).
Dupa obtinerea unor canale curate acestea se usuca utilizand conuri de hartie. In continuare se va realiza sterilizarea canalelor cu ajutorul laserului de tip diode. Cu ajutorul unui varf cu o lungime corespunzatoare se patrunde la nivelul fiecarui canal si se realizeaza miscari circulare de la varful canalului catre orificiul de dechidere al acestuia de la nivelul podelei camerei pulpare timp de 20-45 de secunde pentru fiecare canal in parte. Pentru cazurile in care exista o secretie abundenta la nivelul canalelor aceste miscari se realizeaza in prezenta hipocloritului de sodiu si apoi se usuca utilizand conurile de hartie canalele radiculare.
Daca obtinem canale perfect uscate dintele este gata pentru obturare. Daca insa exista o secretie ce persista la nivelul canalelor este necesara aplicarea unui medicament la nivelul canalelor timp de 7 zile pentru combaterea acesteia. Cel mai frecvent utilizat este hidroxidul de calciu. In aceste cazuri mai este necesara o sedinta pentru finalizarea tratamentului endodontic.
In cazul in care canalele sunt uscate se va realiza obturatia de canal. Initial se coafeaza peretii canalelor cu pasta de canal vehiculata cu ajutorul unui con de hartie, apoi la nivelul fiecarui canal se introduc canurile de gutaperca care se sectioneza la nivelul orificiilor de deschidere al acestora cu ajutorul unei anse ce se incalzeste automat la 200ºC in tehnica monocon calibrat sau se sectioneaza mult mai in profuzime si apoi se utilizeaza injectarea de gutaperca calda in tehnica de condensare verticala la cald. In final se realizeaza obturatia coronara din compozit.
Tratamentul endodontic presupune proceduri de durata, ce necesita rabdare si meticulozitate in executie, de aceea este important ca pacientul sa cunoasca s isa inteleaga aceste etape pentru a tolera si accepta cu mai multa usurinta realizarea lor.