Estetica Dentara

Data

Estetica dentara s-a nascut din dorinta oamenilor de a avea un zambet cat mai frumos si de lunga durata.Conform Asociatiei Dentare Americane mai bine de 80% dintre pacientii care opteaza pentru estetica dentara le-a crescut increderea in sine, relatiile cu cei din jur avand repercursiuni benefice in viata de zi cu zi. 

Din fericire estetica dentara a luat o amploare tot mai mare in practica cotidiana dand o incredera tot mai mare pacientilor in propiul eu, dar din pacate multi dintre ei prefera doar estica (adica o reabilitare in zona frontala) neglijand lucruri mai importante cate tin de functionalitate, refacerea functiei masticatorii, care pe termen lung, netratate pot avea consecinte nefaste in tot teritoriul oro-maxilo-facial (dureri ATM) si asupra intregului organism. De aceea, aici intervine rolul nostru major, al medicului stomatolog care trebuie sa vada cavitatea bucala ca un intreg.

 

    Printre tratamentele moderne de estetica includem:

  •  albirea dentara 

In cadrul clinicii Life dental spa albirea se face cu ajutorul laserul dentar(conform studiilor s -a dovedit a fi mai putin agresiv asupra smaltului dentar) 

  • remodelarea gingivala (gingivoplastia) este indicata atunci cand zambetul are de suferit din cauza expunerii prea mari a gingiei. Astfel, medicul dentist poate recomanda remodelarea gingivala pacientilor care nu sunt multumiti de zambetul lor, din cauza ca gingia are un contur neregulat, este ingrosata sau acopera prea mult din suprafata dintilor. 

De asemenea, remodelarea gingivala se poate face tot cu ajutorului laserului dentar de cele mai multe ori fara anestezie, vindecarea fiind una rapida si usoara.

  • fatetele dentare care se pot face direct in cabinet ,prin tehnica fatetarii directe,sau indirect in laborator Fatetele dentare nu afecteaza structurile sensibile ale dintelui si reusesc sa ofere nuanta dorita pentru zambetul tau acoperind cu succes imperfectiunile naturale generate de fisurile sau distructiile coroanei dintilor. 

De asemenea, fatetele dentare sunt recomandate in urmatoarele cazuri: 

  • malpozitii sau malocluzii usoare (dinti inghesuiti sau prea distantati, cum ar fi strungareata);
  • prezenta petelor pe smaltul dentar 
  • dinti colorati neuniform sau inchisi la culoare;
  • diferente de nuanta intre coroana dentara artificiala (in cazul prezentei unui implant dentar) si smaltul dintilor naturali;
  • dinti ciobiti sau fracturati;
  • dinti tociti din cauza bruxismului;
  • dinti care au suferit tratamente stomatologice vizibile sau prezinta alte probleme estetice.
  • obturatii (plombe) la culoarea dintelui .Obturatiile la culoarea dintelui au luat locul celor de amalgam(de culoare gri)care nu numai ca aveau o estetica nu foarte buna,dar si s-au devedit a fi toxice pentru organism  
  • coroanele dentare din zirconiu 

Coroana de zirconiu este o microproteză fixă și face parte din categoria coroanelor de acoperire total fizionomice. Coroana de zirconiu are un aspect fizic deosebit, asemănător cu al dintelui natural. Acest lucru este posibil datorită faptului că zirconiul se găsește în mai multe nuanțe. Atât discul de zirconiu cât și ceramica care îl acoperă vor fi alese de la început la culoarea celorlalţi dinţi ai pacientului. 

Cele trei calități majore ale coroanei de zirconiu sunt: transluciditatea, absența coroziunii și biocompatibilitatea. Transluciditatea este dată de reflexia luminii pe culoarea albă a zirconiului.

Mai Multe
articole