Totul despre Estetica Dentara

estetica dentara

Cuprins

Estetica dentara s-a nascut din dorinta oamenilor de a avea un zambet cat mai frumos si de lunga durata. Conform Asociatiei Dentare Americane la mai bine de 80% dintre pacientii care opteaza pentru proceduri de estetica dentara le-a crescut increderea in sine, relatiile cu cei din jur avand repercursiuni benefice in viata de zi cu zi. 

Din fericire, estetica dentara a luat o amploare tot mai mare in practica cotidiana, dand o incredere tot mai mare pacientilor, dar, din pacate, multi dintre ei prefera doar estetica (adica o reabilitare in zona frontala) neglijand lucruri mai importante care tin de functionalitate sau refacerea functiei masticatorii. De aceea, aici intervine rolul medicului stomatolog care trebuie sa vada cavitatea bucala ca un intreg.

Tratamente de estetica dentara

 

1. Albirea dentarain cadrul clinicii Life Dental Spa, albirea dentara se face cu ajutorul laserului (conform studiilor s-a dovedit a fi mai putin agresiv asupra smaltului dentar);

2. Remodelarea gingivala (gingivoplastia) este indicata atunci cand estetica dentara are de suferit din cauza expunerii prea mari a gingiei. Astfel, medicul dentist poate recomanda remodelarea gingivala pacientilor care nu sunt multumiti de zambetul lor, din cauza ca gingia are un contur neregulat, este ingrosata sau acopera prea mult din suprafata dintilor. De asemenea, remodelarea gingivala se poate face tot cu ajutorului laserului dentar de cele mai multe ori fara anestezie, vindecarea fiind una rapida si usoara.

3. Fatete dentare – se pot face direct in cabinet, prin tehnica fatetarii directe, sau indirect, in laborator. Fatetele dentare nu afecteaza structurile sensibile ale dintelui si reusesc sa restaureze estetica dentara a zambetului tau. Acestea acopera cu succes imperfectiunile generate de fisurile sau distructiile coroanei dintilor. 

Este recomandata fatetarea dintilor in urmatoarele cazuri: 

  • malpozitii sau malocluzii usoare (dinti inghesuiti sau prea distantati, cum ar fi strungareata);
  • prezenta petelor pe smaltul dentar;
  • dinti colorati neuniform sau inchisi la culoare;
  • diferente de nuanta intre coroana dentara artificiala (in cazul prezentei unui implant dentar) si smaltul dintilor naturali;
  • dinti ciobiti sau fracturati;
  • dinti tociti din cauza bruxismului;
  • dinti care au suferit tratamente stomatologice vizibile sau prezinta alte probleme estetice;
  • obturatii (plombe) la culoarea dintelui. Obturatiile la culoarea dintelui au luat locul celor de amalgam (de culoare gri) care nu numai ca aveau o estetica nu foarte buna, dar s-au si dovedit a fi toxice pentru organism.

4. Coroana de zirconiu este o microproteza fixa si face parte din categoria coroanelor de acoperire total fizionomice. Coroana de zirconiu are un aspect fizic deosebit, asemanator cu al dintelui natural. Acest lucru este posibil datorita faptului ca zirconiul se gaseste in mai multe nuante. Atat discul de zirconiu cat si ceramica care il acopera vor fi alese de la inceput la culoarea celorlalti dinti ai pacientului. Cele trei calitati majore ale coroanei de zirconiu sunt: transluciditatea, absenta coroziunii si biocompatibilitatea. Transluciditatea este data de reflexia luminii pe culoarea alba a zirconiului.

Mai Multe
articole