Raspunsul este : DA!
Urmatorul cel mai important aspect pe langa rezultatul predictibil al interventiei chirurgicale este comfortul pacientului.
De ce nu doare?
Un tratament dentar cu laser funcționează prin emiterea unui fascicul intens de energie luminoasa pentru a efectua proceduri dentare precise. Laserele previn, de asemenea, infecțiile bacteriene prin sterilizarea zonei și minimizarea daunelor țesuturilor din jur in timpul interventiei chirurgicale. Astfel, vom avea o vindecare mai rapida, cu inflamatie redusa si disconfort minim.
Interventia chirurgicala asistata de laserul dentar are beneficiul decontaminarii campului operator, scade sangerarea locala si grabeste vindecarea.
Laserele devin standardul de îngrijire pentru multe proceduri de chirurgie orala și maxilo-faciala și sunt introduse ca un instrument eficient pentru o varietate de aplicații noi în cadrul specialității chirurgicale. Laserele devin din ce în ce mai populare si datorită faptului ca sunt portabile și ușor de manipulat în cavitatea bucală. Aproximativ 10% până la 20% dintre toți chirurgii orali și maxilo-faciali utilizează un laser în practica de cabinet. Acceptarea laserelor ca alternative viabila la metodele tradiționale în chirurgie a fost unul dintre evenimentele care au creat o explozie de interes în ultimul deceniu.
Astfel, se poate realiza o extractie dentara atraumatica cu laserul dentar , sterilizarea procesului alveolar, biostimularea locala si terapia durerii postextrationale.
Atat in cazul inserarii unui implant dentar se renunta la incizia clasica cu bisturiul si se utilizeaza laserul, cat si in cazul descoperii ulterioare a implantului, grabind procesul de vindecare.
Alte aplicatii ale laserului in chirurgia orala :
- Hemostaza
- Malformațiile
- Chirurgii pre-protetice
- Leziuni precanceroase
- Chisturi
- Tumori benigne
- Corecții cicatrice
- Gingivectomie
- Frenectomie
- Îndepărtarea țesutului de granulatie
- Eliminarea pigmentării melaninei și a tatuajelor metalice
- Debridarea și chiuretajul subgingival
- Reconstrucție osoasă, precum și în chirurgia implantului
- Întreținerea implantelor dentare
- Terapia durerii cu laser
Descoperirea implanturilor
Un avantaj al utilizării laserelor în implantologie este că amprentele pot fi luate imediat după operația din a doua etapă, deoarece există prea puțin sânge în câmp din cauza efectelor hemostatice ale laserelor. De asemenea, există o contracție minimă a țesutului după operația cu laser, care asigură ca marginile țesutului vor rămâne la același nivel după vindecare, deoarece sunt imediat după operație.
Inserarea implantelor asistate cu laser poate fi folosita, pentru o mai mica sangerare si o vindecare mai rapida.
Îndepărtarea țesutului bolnav din jurul implantului:
Laserele pot fi utilizate pentru repararea implanturilor bolnave, prin decontaminarea suprafețelor cu energie laser. Laserele cu diode, CO2 și Er: YAG pot fi utilizate în acest scop. Laserele pot fi de asemenea utilizate pentru a îndepărta țesutul de granulare în cazul în care există inflamație în jurul unui implant deja osteointegrat.
Sterilizarea alveolei : inserarea implantului dentar imediat după extracția dintelui, fără nicio infecție, alveola poate fi sterilizată imediat, fără durere.
Periimplantită: Deoarece laserul nu transmite căldură dăunătoare, acesta poate fi utilizat pentru a vaporiza orice țesut de granulatie, precum și pentru a curăța suprafața implantului în cazuri de peri-implantită. Această procedură a eliminat starea acută a periimplantitei, avand un pozitiv și permitând pacientului utilizarea extinsă a implantului.
Procedura de ridicare a sinusurilor: Laserele pot fi de asemenea utilizate în procedura de ridicare a sinusurilor. Procedura se poate face prin efectuarea osteotomiei laterale cu o incidență scăzută a perforației membranei sinusale.
Laserul yttrium-scandium-gallium-granat (YSGG) este alegerea optimă pentru manopera de sinus lift. Laserul YSGG poate fi utilizat și pentru a face osteotomia pentru o grefă de os sau bloc osos. Grefele osoase realizate cu lasere s-au dovedit a scădea cantitatea de necroză osoasă de la locul donatorului și tăieturile de osteotomie sunt mai restrânse, ceea ce duce la o durere și edem mai puțin postoperator.