Anul 2020 a reprezentat o adevarata provocare in toate domeniile, dar cu deosebire a afectat domeniul medical, pe toate ramurile sale. Limitarea raspandirii virusului a adus dupa sine o serie de restrictii ce au necesitat adaptarea atat a pacientilor, cat si a cadrelor medicale
In aceste vremuri dificile, greu incercate, siguranta pacientilor este principalul scop. Este impetuos necesara desfasurarea activitatii medicale intr-un mediu sigur.
Desi anul a inceput in normalitate, odata cu perioada de izolare intreaga activitate stomatologica a fost destabilizata. Multe cabinete stomatologice au fost complet inchise ceea ce a redus mult din posibilitatile pacientilor de a beneficia de tratamente stomatologice.
Vom prezenta in continuare modul in care pandemia a afectat desfasurarea activitatii stomatologice din toate cele trei perspective: a clinicii, a pacientului si a medicului.
Din perspectiva clinicii:
-
- Asigurarea unui mediu sigur atat pentru pacienti cat si pentru personalul angajat.
- A fost necesara o reorganizare a intregului cabinet si a fluxului de lucru.
- Reorganizarea programului de lucru astfel incat sa existe un interval de 30 de minute intre fiecare pacient. Acesta aspect aduce dupa sine o prelungire a turelor.
- Asigurarea masurilor suplimentare de asepsie: dezinfectanti mai puternici, nebulizator, lampa UV.
- Dificultatea de a asigura un numar optim de asistenti medicali- multe pesroane au refuzat lucrul in aceasta perioada.
- Un numar mai mic de pacienti pe care sa-i putem trata tinand cont de intervalul necesar intre fiecare pacient pentru a putea aplica toate masurile suplimentare de protectie.
Din perspectiva pacientului:
- Posibilitati mult reduse de a putea beneficia de un tratament stomatologic, avand in vedere faptul ca majoritatea cabinetelor au fost complet inchise, iar cele deschise au functionat doar in regim de urgenta.
- Stoparea tratamentelor aflate in lucru anterior instaurarii starii de urgenta.
- Amanarea rezolvarii chiar si a unor urgente stomatologice din frica pentru propria siguranta.
- Interval prelungit de asteptare pentru a putea fi aplicate masurile de protective, astfel incat sa nu existe un contact intre pacienti.
Din perspectiva medicului:
- Prima problema a fost stoparea tratamentelor aflate in curs de desfasurare, odata cu instaurarea perioadei de izolare. O data un tratament stomatologic inceput este indicata finalizarea acestuia intr-un interval de timp optim asfel incat sa asiguram un echilibru al aparatului dento-maxilar in toata complexitatea acestuia. Fiecare medic este responsabil pentru buna desfasurare a unui plan de tratament pentru fiecare pacient in parte.
- Suplimentarea echipamentului de protective medical. Chiar daca un medic dentist fiind expus tot timpul are un echipament standard de protective au fost necesare masuri suplimentare.
- Limitarea manoperelor de lucru, fiind premise doar tratare urgentelor ceea ce din perspectiva endodontiei aduce dupa sine o serie de neajunsuri:
- De fiecare data cand este posibil este indicata finalizarea unui tratament endodontic intr-o singura sedinta. Cu cat deschidem de mai multe ori un dinte exista ricul contaminarii cu saliva. In cazul aplicarii unui tratament de urgenta automat vor fi necesare mai multe sedinte.
- Odata aplicat un tratamet de urgenta acesta ar terbui finalizat intr-un interval de maxim doua saptamani, ceea ce in perioada izolarii a fost imposibil. Si astfel apare riscul unei reacutizari.
- In cazurile in care pacientii vin intr-un puseu acut de durere exista posibilitatea ca anestezia sa nu se instaleze corespunzator, si fiind si o limita de timp se aplica un pansament calmant. Acesta are insa efect limitat si in cateva zile durerile pot reapare.
- In cazul unui abces, dupa manopera numita drenaj endodontic se aplica un pansament medicament. Si acesta are efect limitat la un anumit interval de zile si este necesara continuarea si finalizarea tratamentului, aspect imposibil intr-un regim de urgenta.
- Dupa un tratament de urgenta se aplica coronar un material provizoriu, care poate sa cada daca nu se respecta indicatiile sau dupa un interval prelungit de timp – impus de perioada de izolare, se poate infiltra si astfel se compromite tratamentul.
- Si nu in ultimul rand au existat cazuri in care dupa un tratament de urgenta realizat in perioada de izolare, odata aceasta incheiata pacientii u au mai revenit pentru finalizarea tratamentului, in aceste cazuri riscul de complicatii ulterioare ale patologiei endodontice este foarte mare.