Educația orală și laserul dentar

Data

Cuprins

Sănătatea orală este deseori neglijată de către români, fără ca ei să conștientizeze implicațiile acestei neglijențe. De ce a apărut acest fenomen? Pentru că la noi nu există educație medicală orală, oamenii nu știu cum să își îngrijească dinții, nu știu ce fel de periuțe să folosească, cum să-și perie corect dantura sau ce fel de pastă de dinți și apă de gură ar fi mai bine să-și cumpere.

Ce periuță de dinți ne alegem?

Medicul stomatolog este cel care ar trebui să vă recomande o periuță de dinți în urma unui consult riguros și a unei discuții legate de obiceiurile de igienă orală pe care le aveți. Eventual, chiar ați putea veni la consultație cu periuța de dinți de acasă (electrică ori manuală) și să-i faceți medicului o demonstrație a felului în care vă spălați pe dinți, pentru a vă asigura că tehnica pe care o folosiți este cea corectă. Apoi, în pasul doi, dacă dinții și gingiile dumneavoastră sunt în regulă, veți avea libertatea să alegeți atât o periuță electrică, cât și una manuală, cu peri moi sau medii. 

Periuțele dure nu sunt recomandate niciunui tip de pacient, indiferent dacă are sau nu probleme dentare sau gingivale grave. În schimb, pacienții cu probleme parodontale, vor fi sfătuiți să folosească doar periuța de dinți manuală cu peri moi sau periuța cu mișcării vibratorii, nu oscilatorii. Datorită bolii pe care o aveți, gingia trebuie curățată cu blândețe, mai ales în zonele de intersecție gingie-dinte, pentru a nu fi traumatizată în plus, fie datorită perilor prea duri, fie din cauza mișcărilor viguroase. Și dacă vedeți că sângerează în timpul periajului, atunci trebuie să-i spuneți acest lucru medicului dumneavoastră.

 

Cum și de câte ori ne spălăm pe dinți?

Dinții trebuie curățați de cel puțin două ori pe zi, dimineața, înainte de a mânca, și seara, la culcare. Dacă seara veți mai mânca ori bea ceva după periajul dinților, suprafețele dentare se vor încărca cu bacterii din nou, așa că ar fi bine să vă spălați din nou. De asemenea, tot seara, înainte de culcare, este indicată și folosirea dușului bucal, pentru că periuța electrică sau cea manuală nu pot ajunge să igienizeze zonele interdentare, zonele de sub lucrările protetice ori zonele de jur împrejurul bracketilor, pentru purtătorii de aparate ortodontice ori lucrări protetice, fie pe dinți naturali, fie pe implanturi.

 

Urmările unui periaj parțial ori greșit și tratamentul

În cazul în care igienizarea nu este efectuata corect, pot să apară carii ori probleme parodontale. Și, dacă igiena va fi în continuare deficitară, cariile vor ajunge să afecteze nervul, să necesite tratament de canal și de coroană. Un dinte tratat pe canal, va fi susceptibil la fractură, se poate caria fără să știți și dacă nu mergeți la dentist, la fiecare șase luni, pentru un consult de rutină și pentru o igienizare completă (detartraj, periaj și air-flow), puteți să vă pierdeți dintele.

Tratarea cariilor cu laserul este cel mai precis și mai blând tratament pentru carii, pentru că pacientul nu simte niciun disconfort, deci nu e necesară anestezia, nici injecțiile.

Având în vedere toate aceste lucruri, specialiștii Life Dental Spa vă recomandă să vă spălați temeinic pe dinți acasă și să veniți la cabinet pentru igienizările profesionale periodice.

Mai Multe
articole