Luna decembrie este una dintre cele mai asteptate perioade a anunului atat de catre cei mai mari dar in mod special de catre cei mici.
Luna cadourilor, a vizitelor , a sarbatorilor si implicit a dulciurilor; ?? inevitabil se va gasi fie o bunica, un coleg, etc sa- i dea micutului tau o bomboana sau o bucata de ciocolata. ? Personal nu vad nimic rau in asta… ci cred cu desavarsire in echilibru, fie el si alimentar si in limite!
Cum le putem proteja dintii copiilor mai ales in aceasta perioada a Sarbatorilor?
Masura – este una dintre cele mai importante limite puse in educatia alimentara.
Asa cum le oferim cu bucurie micutilor legume si fructe tot asa ar trebui sa procedam si cu dulciurile. O data ascunse si tratandu-le ca pe un subiect tabu, in momentul cand al tau copil le va descoperi nimic nu ii va mai sta in cale ? un dulce, doua pe saptamana nu ii va strica dintii.
Dulciuri si gustari santoase
Exista si dulciuri sanatoase, iar daca il vei implica si pe el in pregatirea lor, bucuria va fi dubla ?
Putem inlocui zaharul, inamicul dintilor ?, cu diferite siropuri (de artar, agave, curmale) sau cu mierea. Iar cacao, care uneori ii energizeaza mai mult decat ne-am dori, cu pudra de roscove.
Vei obtine niste bunatati binemeritate de catre toata familia ??
Nu uita de gustari, niste fructe proaspete, bogate in vitamine si fibre vor fi binevenite intotdeauna. ??Oferite cu acea bucurie ca atunci cand le oferim o jucarie noua ? va avea un impact neasteptat.
In ce moment al zilei sunt recomandate dulciurile?
Multi nutritionisti spun că este de preferat ca desertul să fie servit ca o masă individuală pentru a nu fi afectată digestia.
Sau ca dulciurile să fie servite la interval de cel puțin o oră după masa principală pentru a oferi timp suficient organismului să răspundă noii solicitări.
Oricare dintre variante ar fi cea pe care o preferați, este indicat să oferiți o cantitate mică de dulce, care să fie și nutritivă.
Este recomandat ca dulciurile să fie mâncate în prima parte a zilei, alimentele dulci producând energie care va fi astfel consumată pe parcursul întregii zile.
Este bine să ținem în casă și să mâncăm noi înșine dulciuri sănătoase pentru ca cei mici să ne urmeze exemplul.
Guma de mestecat pentru copii
Ca o metoda alternativa a periajului, undeva dupa varsta de 3 ani jum- 4 , pe timpul zilei le puteti oferi o guma de mestecat fara zahar pentru copii, ceea ce va ajuta la “dezlipirea” resturilor ramase pe dintisori pana cand se va putea realiza periajul de seara. ???
Sa nu uitam de periaj
Si nu in ultimul rand sa nu lasam de o parte periajul, de doua ori pe zi ,fie ca e sarbatoare sau nu.
Mos Craciun va sii si anul viitor ce copil a avut grija de dintisori ??
Recomandarea mea este sa mergeti cu cel mic la un control de rutina in vizita la medicul dentist inaintea Sarbatorilor, pentru a nu avea surprize neplacute chiar in mijlocul vacantei.
La cat mai multi dintisori sanatosi, copii si parinti fericiti! ??