Dacă ai fost vreodată interesat de implanturi, fie pentru tine, fie pentru unii dintre membrii familiei tale, vei fi auzit cel puțin una dintre cele două minciuni. În acest articol ne vom concentra pe primul, cel „mai vechi” care, din fericire, devine din ce în ce mai rar, dar care și astăzi dăunează mult.
Ei bine, să trecem la cea mai mare minciună care îmbracă diverse forme, una mai subtilă decât alta. Cele mai utilizate două variante sunt:
- „Nu poate să beneficieze de implanturi pentru că are puțin os”
- „Nu poate să beneficieze de implanturi pentru că are…diabet/ osteoporoză/ tensiune/ boli ale inimii/ depresie/ mătreață …….ok, ne oprim aici. Cine găsește mai multe, pune mai multe.
Până acum, medicilor noștri stomatologi li s-a întâmplat ca pacienții să ceară o consultație, dar înainte de a începe să vorbească, se întreabă „Nu pot să-mi pun implanturi, nu-i așa?…. Pentru că mi-a spus cineva că…”.
Problema foarte serioasă cu acești oameni este că informațiile pe care le-au primit rămân întipărite în creierul lor. Imaginați-vă ce daune provoacă acea informație greșită. Uneori îi obligă pe unii oameni să trăiască cu protezele dentare care le pică din gură în timp ce vorbesc, pentru că sunt convinși că implanturile dentare pur și simplu nu pot funcționa pentru ei. Acum să încercăm să înțelegem cu adevărat când nu se poate face un implant dentar, pentru a vă putea înțelege corect situația.
PRIMA REGULĂ
Uneori există situații în care nu există suficient os pentru a pune implanturi, DAR există tehnici care ne permit să plasăm implanturi în orice situație. Și cele mai multe dintre acestea pot fi implementate în clinicile Life Dental Spa, unde medicii noștri se ocupă de implantologie avansată.
„Dar câte implanturi dentare pot fi plasate într-o singură ședință într-un cabinet stomatologic echipat pentru intervenții chirurgicale avansate?” vă veți intreba.
Răspunsul este: ORICÂTE. FĂRĂ PROBLEME!
Și doare?
- În timpul operației nu veți simți nimic, pentru că se va face anestezie și operația va fi asistată laser, deci nici măcar nu veți avea anxietate sau frică. După intervenția chirurgicală, prescriem apoi o serie de medicamente care ne asigură că durerea este controlată foarte bine chiar și în zilele următoare.
Să simplificăm:
Atunci când osul lipsește, acesta poate fi reconstruit în moduri care au devenit din ce în ce mai puțin invazive în clinicile noastre, cum ar fi adiția de os. Dar atunci de ce oamenii vin cu această minciună blocată în creier? Ei bine… Pentru a efectua aceste intervenții, noi, medicii stomatologi, avem nevoie de o pregătire foarte avansată și de o expertiza care nu sunt deloc la îndemâna oricui. Acum, cei care nu pot oferi acest tratament pot fi corecți cu pacienții și îi pot trimite la alte clinici stomatologice, dar pot fi și incorecți și propun ceva „alternativ” (cum ar fi îndepărtarea tuturor dinților și atașarea protezei) pentru a nu pierde pacientul! Sperăm că niciun coleg nu se comportă așa. Dar posibilitatea teoretică există.
Vrem, totuși, să facem o precizare pentru a nu fi înțeleși greșit: soluția alternativă la implanturile dentare (cum ar fi protezele detașabile) trebuie întotdeauna explicată pacientului, DAR ESTE INCORECT DEONTOLOGIC CA MEDICII SĂ SPUNĂ PACIENTULUI DESPRE SOLUȚII PE CARE NU ȘTIU SĂ LE PERFORMEZE CA NU POT FI REALIZATE!
A DOUA REGULĂ:
Condițiile generale de sănătate care împiedică plasarea implanturilor sunt foarte puține sau mai degrabă foarte rare. Ministerul Sănătății indică două dintre ele:
- Creșterea osoasă incompletă: ceea ce înseamnă FĂRĂ IMPLANTURI PENTRU COPII!
- Situații generale de sănătate atât de grave încât ESTE CONTRAINDICATĂ orice intervenție care nu este urgentă. Dar acești oameni au probleme mai mari decât plasarea implanturilor. Așa că dacă vă gândiți să vă reabilitați cavitatea orală, cu siguranță nu vă încadrați în această categorie.
Acestea sunt situațiile în care nu se poate în niciun fel să se pună implanturi.
Apoi, există o altă contraindicație absolută, împărtășită de literatura științifică internațională: pacienții cărora li se administrează intravenos bifosfonați din motive oncologice. În general, aceștia sunt pacienți cu cancer cu metastaze osoase. Deci din nou cu probleme mult mai grave decât lipsa dinților. Toate celelalte afecțiuni, oricât de importante și delicate ar fi, nu contraindică implantologia. Aceste situații se numesc CONTRAINDICAȚII RELATIVE și nu vă împiedică să beneficiați de implanturi dentare, dar necesită niște precauții suplimentare.
Să luăm un exemplu:
- Patologiile cronice. De exemplu, diabetul netratat. Dar cine astăzi are diabet și nu este tratat în cel mai bun mod!? Și chiar dacă implantologul ar trebui să trateze un pacient diabetic care nu știe că este diabetic, riscurile sunt eliminate prin realizarea unor analize uzuale, obligatorii înainte de realizarea intervențiilor.Așadar, dacă se descoperă dezechilibre, pacientul poate fi trimis la specialist pentru consult. Atunci când boala este corect ținută sub control, intervenția poate fi efectuată. Evident, este important ca implantologul să gestioneze situațiile în mod competent și în cel mai bun mod: în acest moment intervenția poate fi efectuată în condiții de siguranță absolută.
Este timpul ca cei care nu se ocupă de implanturi la să nu mai ofere supoziții care creează temeri și dezinformare pacienților și să trimită cazurile care le depășesc abilitățile unui coleg expert in implantologie dentara!