Dintii de lapte si aparatul dentar. Este recomandat sa punem aparat dentar?
blank

Data

Mituri privind copiii si ai lor dintisori

Un mit care se intalneste des in cabinetul dentar este ca tratamentul ortodontic se poate incepe doar cand copilul are prezenti toti dintii permanenti pe arcada. Este important de facut prima vizita la medicul ortodont in momentul in care incep sa cada primii dinti de lapte, incisivii centrali inferiori in majoritatea cazurilor, pentru a determina daca este necesara inceperea unui tratament. In unele situatii este suficienta o monitorizare a micului pacient, insa in cazurile in care muscatura nu este corecta sau arcadele dentare sunt foarte ingustate, este bine de intervenit cat mai devreme.

Un alt concept ce s-a schimbat in ultimii ani este legat de varsta de schimbare a dintilor permanenti. In mod uzual se percepea ca tratamentul ortodontic se poate incepe dupa varsta de 12 ani, cand acesta are toti dintii permanenti erupti, insa in ultimii ani sunt din ce in ce mai multi copii care prezinta dentitie permanenta completa inca de la 10 ani. Eruptia precoce a acestora fara ca maxilarele sa fie suficient dezvoltate duc la inghesuiri ale dintilor, uneori chiar grave si mai dificil de corectat ulterior. Exista de asemenea cazuri in care eruptia apare mai tarziu fata de schema normala, astfel ca este greu sa facem niste categorii clare, fiecare pacient fiind unic. 

Tratamentul ortodontic la copii

Scopul tratamentului ortodontic la copii este de a dezvolta arcadele dentare in mod armonios, acesta fiind in plina dezvoltare, de a corecta ocluziile deficitare si de a ajuta dintii permanenti sa erupa in mod corect.

Anumite anomalii dentare sunt mostenie genetic, iar altele apar pe parcurs prin perturbarea dezvoltarii corecte de catre anumiti factori.  

Anomaliile cu caracter ereditar pe care trebuie sa le urmarim cand pacientul este mic sunt cresterea in exces a mandibulei fata de maxilar sau o muscatura foarte adanca. In aceste situatii este bine de intervenit cat mai precoce pentru a incerca sa restabilim echilibrul intre arcade.

Factorii care pot perturba dezvoltarea arcadelor

Acestia sunt reprezentati de respiratia orala, deglutitia infantila, ticul de a prinde buza intre dinti sau obiceiurile vicioase cum ar fi: suptul tetinei dupa varsta de 2 ani, suptul degetului, interpunerea diverselor obiecte intre dinti sau roaderea unghilor. Este important de urmarit daca copilul prezinta unul dintre caracteristicile de mai sus, fiind un indiciu ca acesta are nevoie de interventia ortodontului.

In anumite situatii este nevoie chiar de colaborarea cu medicul ORL pentru a imbunatatii respiratia nazala sau cu logopedul pentru a reeduca limba sa articuleze sunetele corect.

 

Dentitia primara (dinti de lapte)

  In timpul in care micul pacient prezinta doar dinti de lapte se recurge la interventia timpurie cu aparatul dentar doar in  situatii  exceptionale, cum ar fi o crestere in exces a mandibulei sau anumite obiceiuri vicioase ce pot produce anomalii ale sistemului orofacial. 

Dentitia mixta (Dinti de lapte si dinti permanenti)

Aceasta faza a dezvolatarii cand incep sa cada dintii de lapte este foarte importanta si este momentul in care putem depista anumite anomalii si le putem intercepta pentru a nu continua o crestere defectuasa. 

Dintii permanenti sunt mult mai mari fata de dintii de lapte si chiar daca in perioada primei copilarii dintii de lapte au fost aliniati perfect, nu inseamna ca cei permanenti vor erupe la fel. In mod normal in jur de varsta de 4-5 ani incep sa apara spatii intre dinti, astfel se pragatesc maxilarele sa primeasca dintii permanenti mai lati. Din pacate, se intampla ca foarte des copilul sa nu prezinte aceste spatieri, astfel ca primii dinti permanenti ies inghesuiti. 

Dispozitive utilizate

In perioada in care avem prezenti dintii de lapte sau incep sa se schimbe dintii, se pot utiliza aparate miofunctionale, cum ar fi trainerele care ajuta copilul sa pozitioneze limba corect la nivelul palatului dentar, buzele sa isi mentina pozitia corecta si arcadele dentare sa se dezvolte armonios. Placutele mobilizabile ne ajuta sa largim arcadele dentare si sa indreptam dintii aflati in malpozitii, iar cu ajutorul disjunctorul putem mari maxilarul in cazul unei dezvolatari insuficiente. Scutul lingual este un dispozitiv ce se utilizeaza in deglutitia infantila, cand pacientul interpune limba intre dintii de sus si cei de jos pentru a putea inghitii. Cu ajutorul lui se reeduca limba, astfel incat sa isi gaseasca pozitia corecta in timpul actului de deglutitie.

In situatia in care exista un decalaj al maxilarelor, se utilizeaza aparate care au scopul de a dirija cresterea oaselor maxilare in pozitia corecta, cum ar fi activatoarele. Aparatul fix este de asemnea utilizat in timpul dentitiei mixte, fiind folosit cand avem rotatii mari a dintilor frontali si lipsa de spatiu pentru eruptia celorlati dinti permanenti.

Ortodontia poate intercepta o anomalie dentomaxilara la copilul mic si se poate crea conditiile pentru o dezvoltare armonioasa a acestuia cu ajutorul aparatului dentar, de aceea este importanta vizita la medicul ortodont cat mai devreme.

Mai Multe
articole