Poate fi afectata dantura de o dieta vegana?

dieta vegana si sanatatea orala

Cuprins

Oferim servicii stomatologice de top în cele 12 clinici din România asigurând tratamente personalizate și confortabile pentru fiecare pacient.
clinici stomatologice romania

Alimentele joaca un rol fundamental in starea pe care o are dantura noastra. Alimentele si bauturile pe care le consumam au ​​un impact direct asupra dintilor in momentul ingestiei si dupa asimilarea nutrientilor pe care le contin. Din acest motiv, la clinicile Life Dental Spa incercam mereu sa va facem constienti de importanta unei alimentatii sanatoase si echilibrate, atat pentru cavitatea orala, cat si pentru sanatatea dumneavoastra in general. In acest sens, astazi ne vom concentra pe relatia dintre dieta vegana si sanatatea dentara. Daca te intrebi daca relatia este compatibila, vom clarifica indoielile care circula cu privire la faptul daca veganismul poate fi daunator pentru cavitatea orala.

 

Ce inseamna vegan?

 

Vom incepe prin a clarifica ce inseamna sa fii vegan. Veganii sunt persoane care iau decizia de a exclude orice tip de aliment de origine animala din alimentatia si viata lor. Aceasta inseamna ca dieta vegana nu va contine alimente precum carne de animale, oua, lapte de animale sau alte produse lactate, cum ar fi branzeturile sau unturile. Cauzele trecerii la veganism sunt de obicei chestiuni de principii sau de sanatate. De exemplu, exista studii care indica faptul ca veganii au, in medie, un nivel mai scazut de colesterol si un risc cu 32% mai mic de probleme cardiovasculare.

Concentrandu-ne pe dieta vegana, prin excluderea anumitor alimente bogate in unele vitamine, pentru a optimiza efectele lor pozitive asupra sanatatii noastre, se recomanda suplimentarea cu anumite vitamine care nu se gasesc din abundenta in alimentele pe baza de plante.

 

Poate dieta vegana sa afecteze zambetul?

 

Lucrul fundamental atunci cand incepi o dieta vegana este ca trebuie sa tii cont de schimbarea pe care aceasta o presupune pentru organism. Efectuarea unei schimbari radicale a dietei vegane, fara anumite alimente, ar putea insemna pierderea vitaminelor si mineralelor de baza pentru activitatea corecta a organismului nostru.

Din acest motiv, una dintre primele recomandari este consultarea unui profesionist despre suplimentele nutritive care vor atenua deficitul unor vitamine. Acest moment poate pune in pericol sanatatea orala, deoarece anumite deficiente nutritionale ar putea avea o legatura directa cu cavitatea bucala.

 

Nu toti nutrientii au un rol fundamental in buna functionare si intretinere a sanatatii noastre dentare. Cu toate acestea, iata cativa care sunt esentiali pentru ca totul sa functioneze corect:

  • Vitamina B2 (Riboflavina): este implicata in intretinerea membranelor mucoase, astfel incat lipsa acestei vitamine poate duce, printre altele, la ulcere bucale, dureri in gat sau inflamatii ale membranelor.
  • Vitamina B12: Ca si restul vitaminelor B, aceasta vitamina este direct legata de productia de tesut gingival. Deficitul acestuia poate cauza sau agrava boli precum gingivita sau parodontoza.
  • Calciu: este un element fundamental pentru conservarea smaltului dintilor si prevenirea eroziunii acestuia, prevenind astfel aparitia cariilor.
  • Vitamina D: este vitamina cheie pentru a favoriza absorbtia calciului si a fosforului care garanteaza sanatatea dintilor si gingiilor noastre.
  • Arginina: este utila pentru a preveni cariile dentare si a bolile gingiilor, deoarece combate placa bacteriana.
  • Fier: lipsa acestui mineral ar putea duce la boli ale gingiilor precum parodontoza, infectii bucale cauzate de ciuperci, bacterii sau virusi, carii.

 

Cum sa mentii o dantura sanatoasa cu o dieta vegana

Toate aceste vitamine pot fi gasite si in alimentele pe baza de plante, doar ca se vor gasi in alte cantitati si forme. Cu alte cuvinte: o dieta vegana nu trebuie sa-ti afecteze dintii. De exemplu, calciul pe care multi oameni il consuma in produse, veganii ar trebui sa-l caute in bauturile vegetale fortificate sau in nuci si seminte. Ciupercile te vor ajuta, de asemenea, sa consumi doze de vitamina D si vitamina B12, in timp ce migdalele, graul si susanul vor fi sursa voastra de vitamina B2. In cazul in care unei persoane vegane nu ii plac aceste alimente, poate recurge oricand la suplimente alimentare care asigura doza recomandata din fiecare dintre vitaminele si mineralele mentionate mai sus.

Pe scurt, o dieta vegana nu trebuie sa dauneze danturii atata timp cat controlezi modul in care iti poti mentine o sanatate orala buna. Practic, exact acelasi lucru se intampla si cu persoanele care nu urmeaza diete vegane: vor trebui sa stie ce alimente si in ce cantitati sa consume pentru a avea dinti sanatosi si puternici. Aminteste-ti ca alimentele nu influenteaza doar gura noastra in timpul consumului, ci ca vitaminele si mineralele pe care ni le furnizeaza joaca un rol vital in intretinerea si functionarea corecta a acesteia.

In sfarsit, si cel mai important, programeaza-te si fa-i o vizita medicului tau dentist. Aminteste-ti ca el, mai bine decat oricine, va fi capabil sa controleze starea cavitatii orale si sa te sfatuiasca.