Dieta vegană și sănătatea dentară: ar trebui să-mi fac griji pentru dinții mei?
Dieta vegană și sănătatea dentară

Data

Dieta vegană și sănătatea dentară: ar trebui să-mi fac griji pentru dinții mei?

Dieta vegană și sănătatea dentară

Alimentele joacă un rol fundamental în starea danturii noastre. Alimentele și băuturile pe care le consumăm au ​​un impact direct asupra dinților în momentul ingestiei și după asimilarea nutrienților pe care le conțin. Din acest motiv, la clinicile Life Dental Spa încercăm mereu să vă facem conștienți de importanța unei alimentații sănătoase și echilibrate, atât pentru cavitatea orală, cât și pentru sănătatea dumneavoastră în general. În acest sens, astăzi ne vom concentra pe relația dintre dieta vegană și sănătatea dentară. Dacă vă întrebați dacă relația este compatibilă, vom clarifica îndoielile care circulă cu privire la faptul dacă veganismul poate fi dăunător pentru cavitatea orală.

 

A fi vegan: ce este?

Vom începe prin a clarifica ce înseamnă să fii vegan. Veganii sunt persoane care iau decizia de a exclude orice tip de aliment de origine animală din alimentația și viața lor. Aceasta înseamnă că dieta ta vegană nu va conține alimente precum carne de animale, ouă, lapte de animale sau alte produse lactate, cum ar fi brânzeturile sau unturile. Cauzele trecerii la veganism sunt de obicei chestiuni de principii sau de sănătate. De exemplu, există studii care indică faptul că veganii au, în medie, un nivel mai scăzut de colesterol și un risc cu 32% mai mic de probleme cardiovasculare.

Concentrându-ne pe dieta vegană, prin excluderea anumitor alimente bogate în unele vitamine, pentru a optimiza efectele lor pozitive asupra sănătății noastre, se recomandă suplimentarea cu anumite vitamine care nu se găsesc din abundență în alimentele pe bază de plante.

 

Poate dieta vegană să afecteze zâmbetul?

Lucrul fundamental atunci când începeți o dietă vegană trebuie să țineți cont de schimbarea pe care aceasta o presupune pentru organism. Efectuarea unei schimbări radicale a dietei vegane, fără anumite alimente, ar putea însemna pierderea vitaminelor și mineralelor de bază pentru activitatea corectă a organismului nostru.

Din acest motiv, una dintre primele recomandări este consultarea unui profesionist despre suplimentele nutritive care vor atenua deficitul unor vitamine. Acest moment poate pune în pericol sănătatea orală, deoarece anumite deficiențe nutriționale ar putea avea o legătură directă cu cavitatea bucală.

 

Nu toți au un rol fundamental în buna funcționare și întreținere a sănătății noastre dentare. Cu toate acestea, iată câțiva nutrienți de bază pentru ca totul să funcționeze corect:

  • Vitamina B2 (Riboflavină): este implicată în întreținerea membranelor mucoase, astfel încât lipsa acestei vitamine poate duce, printre altele, la ulcere bucale, dureri în gat sau inflamații ale membranelor.
  • Vitamina B12: Ca și restul vitaminelor B, această vitamină este direct legată de producția de țesut gingival. Deficitul acestuia poate cauza sau agrava boli precum gingivita sau parodontita.
  • Calciu: este un element fundamental pentru conservarea smalțului dinților și prevenirea eroziunii acestuia, prevenind astfel apariția cariilor.
  • Vitamina D: este vitamina cheie pentru a favoriza absorbția calciului și a fosforului care garantează sănătatea dinților și gingiilor noastre.
  • Arginina: este utilă pentru prevenirea cariilor și a bolilor gingiilor, deoarece combate placa bacteriană.
  • Fier: lipsa acestui mineral ar putea duce la boli ale gingiilor precum parodontita, infecții bucale cauzate de ciuperci, bacterii sau viruși, carii.

 

O dantură sănătoasă cu o dietă vegană – cum să mențineți o cavitate orală sănătoasă cu o dietă vegană

Toate aceste vitamine pot fi găsite și în alimentele pe bază de plante, doar că se vor găsi în alte cantități și forme. Cu alte cuvinte: o dietă vegană nu trebuie să vă afecteze dinții. De exemplu, calciul pe care mulți oameni îl consumă în produse, veganii ar trebui să-l caute în băuturile vegetale fortificate sau în nuci și semințe. Ciupercile vă vor ajuta, de asemenea, să consumați doze de vitamina D și vitamina B12, în timp ce migdalele, grâul și susanul vor fi sursa voastră de vitamina B2.

În cazul în care unei persoane vegane nu îi plac aceste alimente, poate recurge oricând la suplimente alimentare care asigură doza recomandată din fiecare dintre vitaminele și mineralele menționate mai sus.

În sfârșit, și cel mai important, vizitați-vă medicul dentist. Amintiți-vă că el, mai bine decât oricine, va fi capabil să controleze starea cavității orale și să vă sfătuiască. Solicitați acum controlul de rutină la clinica dumneavoastră de încredere.

 

Pe scurt, o dietă vegană nu trebuie să vă dăuneze danturii atâta timp cât controlați modul în care vă puteți menține o sănătate orală bună. Practic, exact același lucru se întâmplă și cu persoanele care nu urmează diete vegane: vor trebui să știe ce alimente și în ce cantități să consume pentru a avea dinți sănătoși și puternici. Amintiți-vă că alimentele nu influențează doar gura noastră în timpul consumului, ci că vitaminele și mineralele pe care ni le furnizează joacă un rol vital în întreținerea și funcționarea corectă a acesteia.

Mai Multe
articole