Ce rol joaca diabetul zaharat in aparitia parodontozei?
diabetul zaharat si parodontoza

Data

Cuprins

Diabetul zaharat si parodontoza

 

Ce este diabetul zaharat?

 

Diabetul zaharat este cea mai frecventa boala endocrina si include un grup de tulburari metabolice caracterizate prin niveluri ridicate de glucoza din sange, insotite de complicatii pe termen lung. Pe langa complicatiile cronice ale diabetului, cum ar fi neuropatia, retinopatia sau nefropatia, apar numeroase manifestari si la nivelul cavitatii orale, mai ales atunci cand pacientul nu este diagnosticat sau nu respecta indicatiile medicului (tratament medicamentos si dieta).

 

Diabetul zaharat si parodontoza

 

Parodontoza si diabetul zaharat sunt boli cronice complexe, legate de o relatie bidirectionala. Riscul de parodontoza este crescut de doua pana la trei ori la persoanele cu diabet, in comparatie cu persoanele care nu sufera de aceasta boala, iar controlul glicemic este esential in determinarea riscului.

Pacientul diabetic, in special cel care nu este compensat cu o terapie adecvata cu medicamente, este predispus sa se imbolnaveasca mai usor si este mai expus la complicatii dentare si parodontale infectioase frecvente. De fapt, studiile stiintifice de data recenta au confirmat o relatie stransa intre diabet si parodontoza: 90% dintre pacientii diabetici sufera de parodontoza, iar femeile insarcinate, care sufera de diabet, prezinta un risc de aproximativ noua ori mai mare decat non-diabeticii.

Motivul consta in faptul ca persoanele diabetice au modificari ale metabolismului glucidelor, dar si ale celulelor imunocompetente, responsabile de apararea antibacteriana. Din acest motiv, acesti pacienti sunt mai expusi riscului de infectii.

 

Ce este parodontoza?

 

Parodontoza (sau parodontita/boala parodontala/pioreea) este principala cauza a pierderii dintilor si, prin urmare, cauza unei deficiente grave legate de pierderea consecutiva a functiilor masticatorii, precum si o perturbare grava in viata suferindului si a esteticii zambetului.

Studiile stiintifice recente au confirmat o relatie stransa intre diabetul zaharat si parodontoza (pioree). Parodontita este o boala inflamatorie cronica, care afecteaza tesuturile de sustinere ale dintelui, cauzata de anumite bacterii prezente in gura.

Merita sa ne amintim inca o data ca germenii se inmultesc mai repede in prezenta unor cantitati mai mari de glucoza. Zaharurile sunt cel mai bun teren de reproducere pentru bacterii. Astfel, pacientii cu diabet zaharat sunt supusi unor controale de igiena dentara mai frecvent, perioada variind de la trei la sase luni. De asemenea, pacientii suferinzi de diabet trebuie sa urmeze cu strictete instructiunile oferite de medicul stomatolog.

 

Diabetul necesita o atentie speciala, intrucat dintii si gingiile se deterioreaza mai usor, rezultand infectii care, la randul lor, pot creste glicemia. Cercetatorii sustin ca diabetul agraveaza parodontita, iar acest lucru afecteaza controlul glicemic. Daca gingivita apare, diabeticul trebuie sa se adreseze imediat medicului dentist. Tratamentul timpuriu previne raspandirea inflamatiei si, prin urmare, debutul bolii.

 

Cum previi parodontoza daca suferi de diabet?

 

Avand in vedere legaturile evidente dintre boala parodontala si diabetul zaharat, se impun cateva recomandari generale de preventie sau de ameliorare, daca boala este deja instalata:

  • Verifica-ti glicemia in mod regulat! Aceasta nu trebuie sa depaseasca 126 mg/dl pe nemancate sau 200 mg/dl la orice determinare arbitrara;
  • Respecta tratamentul medicamentos prescris de medicul diabetolog;
  • Fa miscare cel putin 30 de minute pe zi si evita consumul de alcool si fumatul;
  • Daca esti deja diagnosticat cu diabet zaharat, mergi in mod regulat la un control stomatologic complet, pentru a depista precoce orice fel de modificare la nivelul tesuturilor parodontale. Este recomandat ca mersul la medicul stomatolog sa se efectueze la fiecare 6 luni sau ori de cate ori este nevoie;
  • Mentine masuri corecte de igiena orala, mai ales daca organismul tau este vulnerabil deja in ceea ce priveste infectiile!
  • Spala-te pe dinti dupa fiecare masa, de cel putin doua ori pe zi!
  • Foloseste zilnic dusul bucal pentru a preveni aparitia bolii parodontale, precum si inmultirea bacteriilor!
  • Examineaza-ti gura periodic, indeosebi gingiile, pentru a detecta diversele probleme de timpuriu! Consulta de indata medicul daca prezinti halitoza (respiratie urat mirositoare), dureri ale dintilor, sangerari ale gingiilor, rani!
  • Discuta cu medicul tau dentist despre cum sa mentii o sanatate orala buna.
  • In cazul purtarii protezelor dentare, asigura-te ca se potrivesc si nu cauzeaza frecare sau ranirea cavitatii bucale.

 

Cum te poate ajuta medicul dentist daca suferi de diabet

 

Medicii dentisti ai clinicilor Life Dental Spa instruiesc si motiveaza pacientii care sufera de diabet zaharat sa nu se neglijeze si sa mearga regulat la controale stomatologice. Foarte importanta este igienizarea profesionala, realizata din 6 in 6 luni, deoarece tartrul este un factor favorizant pentru aparitia parodontozei. De asemenea, acestia informeaza pacientii cu privire la a avea un stil de viata sanatos, indeosebi despre nutritie, activitatile fizice si, cel mai important, renuntatul la fumat.

 

Diabetul nu pune in pericol sanatatea zambetului tau, in masura in care ai grija de tine cu responsabilitate si vizitezi dentistul regulat.

Mai Multe
articole