Detartrajul in sarcina – argumente pro si contra. Cand este recomandat sa se realizeze?

blank

Cuprins

Igienizarea este cea  mai importanta manopera si cea mai frecvent realizata pentru a mentine sanatatea orala. Ea cuprinde trei etape:

 

 

Manopera prin care se indeparteaza depozitele mari de tartu cu ajutorul unei anse care este vibrata ultrasonic. Aceasta vibreaza depozitul de tartru care va “zbura” de pe suprafata dentara. Nu exista riscul de a strica suprafata smaltului asa cum intreaba unii pacienti. 

 

  • Periajul

 

Manopera prin care se indepartreaza resturile mici de tartru si se curata petele extrinseci

 

  • Air-flow-ul

 

Manopera prin care un jet de apa, aer si pulbere pe baza de bicarbonat de sodiu patrunde interdentar, usor subgingival, indeparteaza petele de pe dinti si definitiveaza igienizarea. Este recomandat in cazul oricarei iginizari, in special in cazul pacientilor parodontopati, purtatori de aparate ortodontice, fumatorilor.

Igienizarea este recomandat a fi efectuata la fiecare 6 luni, maximum. Pentru categoriile de mai sus de pacienti, este recomandat a fi efectuat la 3-4 luni. 

Pacientele gravide sau care alapteaza sunt deseori evitate de catre medicii de toate specialitatile. Sunt paciente speciale, cu o patologie si o reactivitate aparte. In special atunci cand vorbim despre cavitatea bucala. 

Deseori pacientele gravide nu isi rezolva problemele dentare inainte a ramane insarcinate. Astfel incat, cel putin din punct de vedere parodontal, pe fondul unei igiene necorespunzatoare impreuna cu schimbarile hormonale tesutul parodontontal se modifica.

In mod ideal, pacienta, inainte de a ramane insarcinata trebuie sa isi rezolve toate problemele dentare:

  • de tratat cariile
  • de schimbat obturatiile vechi si incorect adaptate
  • de tratat endodontic ce este necesar
  • de efectuat extractiile necesare
  • de igienizat cavitatea bucala

 

Pacientele evita anestezia dentara si ajung in stadii avansate de boala. Intotdeauna cand realizez o manopera ma gandesc la riscuri vs beneficii. Evident, prefer sa fac o anestezie care trece prin placenta in procent minimum, in special in trimestrul 2 de sarcina si sa rezolv problema decat sa astept cateva luni in care se va tot exacerba durerea si problema. 

Ideal este ca anestezia sa fie evitata in trimestrul 1 de sarcina – este momentul in care se formeaza organele fatului si in trimestrul 3 de sarcina – exista riscul de avort spontan.

 

Revenind la igienizarea in sarcina. Recomandarea mea este sa se efectueze inainte de a ramane insarcinata. Apoi la fiecare 3-4 luni pacienta este sfatuita sa revina la control la care se face o iginizare sau un air-flow in functie de nevoi. Ultima igienizare o recomand inainte de nastere pentru ca dupa nastere, mamei ii este greu sa se mai deplaseze fara copil, unele nu au cu cine lasa copilul si este mai dificil.

Din pacate, aceste recomandari nu sunt urmate de majoritatea pacientelor. Pe fondul igienei defectuoase a pacientei, coroborat cu modificarile hormonale, poate aparea gingivita de sarcina. Aceasta este de obicei tranzitorie si se remite dupa igienizare si dupa o manopera de chiuretaj cu laserul care curata spatiul parodontal de bacteriile cauzatoare de patologie gingivala. 

Riscul de a aparea aceasta gingivita este redus spre aproape 0 in cazul unei igiene riguroase asociata cu igienizari frecvente in cabinet.

Gingivita de sarcina este zgomotoasa din punct de vedere clinic, pacienta observa pierderi masive de sange de la nivelul gingiei in timpul periajului si uneori chiar si spontan. Pacienta se sperie de cele mai multe ori pentru ca se pierde mult sange si des. 

O alta caracteristica o reprezinta modificarea gingiei ca aspect, forma si dimensiune. Gingia este foarte inflamata. Papila interdentara este umflata, apare lucioasa, este dureroasa uneori  chiar si atunci cand pacienta mananca. 

Discomfortul este maxim, durere constanta si pacienta este repede alarmata de situatie. De multe ori, pacienta in acest stadiu se prezinta la medicul stomatolog. 

Primul pas este linistirea pacientei, dar constientizarea situatiei in care se regaseste, explicarea tehnicii de periaj acasa si realizarea igienizarii complete. Apoi, pacienta asteapta cateva zile pentru a se dezinflama tesutul parodontal. 

Daca simptomatologia se remite total, atunci se va mentine rezultatul cu ajutorul igienizarilor. Acest lucru se intampla rar. De cele mai multe ori este necesar tratamentul parodontal cu ajutorul laserului

Marele beneficiu pentru pacienta este ca aceasta este o manopera nechirurgicala, fara anestezie, fara durere si cu rezultate maxime. Apoi, rezultatele se vor mentine cu ajutorul igienei riguroase acasa si a igienizarilor realizate in cabinet.

Mai Multe
articole