Ce este detartrajul dentar?
Detartrajul dentar reprezintă o procedura simpla prin care mediul dentist curata dinții. Astfel, sunt îndepărtate depunerile de tartru de pe suprafetele dentare, dintre dinti sau de pe lucrările protetice ( punți, coroane dentare) cu scopul de a preveni aparitia sau evolutia cariilor si a bolii parodontale. Aceasta procedura este una sigura si, dacă este efectuat corect, nu afectează smalțul sau gingia. Detartrajul este oprocedura de rutina, non-invaziva, care trebuie efectuată în mod periodic. Utilizand un aparat cu ultrasunete si anse speciale, medicul dentist dizloca depozitele de tartru. Aceasta operațiune se efectuează sub irigare continua cu apa, astfel încât dinții si gingiile sa nu fie în niciun moment supraîncălzite.
Pe lansa detartraj, în ședința de Igienizare profesionala, medicul dentist va efectua si un periaj si air-flow. Air-flow este un dispozitiv utilizat pentru înlăturarea petelor. El se foloseşte de acţiunea jetului de aer combinat cu apă şi o pulbere de bicarbonat de sodiu. Datorită efectului de albire dentară a bicarbonatului de sodiu, putin abraziv, pacienţii beneficiaza si de lustruirea suprafetelor dentare igienizate.
Care sunt beneficiile efectuării detartrajului dentar?
- Prevenirea bolilor parodontale. Afectiunile parodontale cum ar fi gingivita sau parodontita, cunoscute sub termenul popular de “parodontoza”, sunt cauzate de acumularea în exces de tartru si placa bacteriana. Odata acumulat, tartrul favorizează lipirea mai ușoară a altor bacterii la stratul deja depus. Acesta reprezintă un izvor continuu de bacterii, tine placa bacteriana în contact strâns cu suprafața tisulara, irita gingia și ingreuneaza procesul de curățare prin peria. Atunci când placa bacteriana si tartrul nu sunt îndepărtate la timp, gingiile devin umflate, roșii și sangerande, indicând instalarea bolii parodontale. Daca nu este efectuat la timp un detartraj, boala poate evolua si pacientul isi poate pierde dinții.
- Scapi de respirata urat mirositoare. Respirația urat mirositoare poate avea drept cauza acumularea excesivă de bacterii pe suprafață dinților. Prin detartraj, periaj si air-flow, medicul reușește sa curețe bacteriile chiar si din cele mai greu accesibile zone ale cavității orale si astfel va recăpătați respirația proaspata.
- Beneficiul estetic. În urma acestei proceduri, pe langa tartru, o sa scapi si de petele inestetice depuse pe dinti din cauza fumatului, consumului de cafea, ceai, vin roșu etc. Dinții o sa para mai albi, mai netezi si de o culoare mai uniforma.
- Ai grija de sănătatea întregului organism. Bacteriile care sunt prezente în tartru si care stau la baza bolilor parodontale, au fost identificate in probe preluate din inima, creierii tract respirator. Aceste studii ne indica o posibila asociere între boala parodontala si o multitudine de boli sistemice.
Cat dureaza detartrajul dentar?
In functie de cat de incarcati sunt dinții, de cat de extinse sunt depozitele de tartru si de prezenta sau absenta petelor, detartrajul poate sa dureze între 20 de minute si o ora.
Cat de des trebuie efectuat detartrajul dentar?
Periodicitatea detartrajelor diferă in funcție de tipologia pacientului, astfel incat:
- Pacientii sanatosi, nefumatori si fara carii trebuie sa isi facă detartraj de doua ori pe an.
- Pacientii cu lucrări protetice, implanturi, fumatori- o data la 4 luni.
- Pacientii cu afecțiuni parodontale avansate- o data la 3 luni.